“TOPRAK KAYBI YAŞANIYOR”
Mısır ekiminde vahşi sulama ve gübreleme yüzünden her yıl toprakların yüzde 10’unun verimsizleşip çoraklaştığına dikkat çeken Kağba, “Bilinçsiz ürün ekimi, sulama ve gübreleme yüzünden topraklar mineral değerlerini kaybedip kuraklaşıyor. Mısır ekimi yüzünden Türkiye genelinde her yıl bir ada kadar toprak kaybı yaşanıyor. Batman’da her yıl 55 bin dekar mısır ekimi yapılmaktadır. İlimizde 15 yıldır düzenli olarak ve bütün sulu arazilerin olduğu verimli topraklarda yapılıyor. Belirtilen sulu arazilerin en az % 50’sinin pamuk ekimi yapılması gerekmektedir. DSİ Sol Sahil Sulama tarafından yeni sulama kanallarının aktif hale getirilmesi suretiyle yaklaşık 50 bin dekar arazinin verimli hale getirilmesi gerekmektedir. Maalesef mısır ekimi yüzünden Türkiye’de her yıl bir ada büyüklüğünde toprak kaybı yaşanmaktadır” dedi.
“PAMUK EKİMİ ARTTIRILMALI”
Dünyanın en kaliteli pamuk ekiminin bölgede yapıldığını ifade eden Kağba, “Dünyanın dekar başına en verimli ve kaliteli ekimi Batman, Diyarbakır ile Şanlıurfa bölgesinde üretilmektedir. Topraklarımızın verimliliğinin doğru kullanılması açısından pamuk ekiminin arttırılması gerekir” diye konuştu.
“PAMUK EKİMİ TEKSTİL SANAYİSİNİ GELİŞTİRECEK”
Mısır yerine pamuk ekiminin yapılması tekstil sanayisini geliştireceğini belirten Kağba, pamuk ekiminin önemine dikkat çekti. Başkan Kağba , “Pamuk ekimi, tekstil sanayisinin gelişimine katkı, gıda sanayisine destek, petrol sanayisi için tamamlayıcı bir ürün ve aynı zamanda ekolojik bir denge ürünü demektir. Bizim de zaten tekstil sanayisi konusunda markalaşmaya ihtiyacımız var. Pamuk ekiminin yaygınlaşması kumaş, keten gibi, yani ipliğin kullanıldığı teknik tekstil zemininin oluşmasına vesile olur. Mısırın karbon ayak isi pamuğa nazaran 10 kat daha fazladır” dedi.
“PAMUĞUN 3 ANA MADDEYE ETKİSİ VAR”
Pamuğun tekstil, gıda ve petrol gibi 3 ana maddeye olumlu etkisinin olduğuna dikkat çeken Başkan Kağba, “Mesela tekstil alanında iplik ve kumaş, gıda alanında pamuk yağı, petrol alanında ise bio dizel gibi ürünlerin sağlanmasına ve üretimine vesile olur. Ayrıca pamuk çekirdeği hayvansal besin ve gübre olarak da kullanılabilir” dedi. *Haber: Recep AKIN