Kaymakam Öztürk, gazetecileri tarihe, binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış Hasankeyf'te, nevi münhasır Ramazan ayının bir iftar gününde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Hasankeyf’in hızlı bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdiğini kaydeden Kaymakam Öztürk, "Baraj gölü altında kalan Hasankeyf'in yerleşim yeri değişti. Tarihi eserler yeni yerlerine taşındı, yeni konforlu mekânlar oluşturuldu. Aynı zamanda yine eskiden olduğu gibi turizmin ana geçim kaynağı burada" dedi.
"KOOPERATİF, YAKLAŞIK 12 ORTAKLA KURULDU"
"Turizmin merkezinde bu sefer kadınlar olsun dedik" diyen Öztürk, Hasankeyf Hanımeli Kadın Kooperatifi'nin yaklaşık 12 ortakla kurulmuş bir yer olduğunu ve tedarikçiler göz önüne alındığında, yaklaşık 100’e yakın kadının, el sanatçısının tedarik zinciri halkası içerisinde olduğu bir yer olduğunu söyledi. Bundan dolayı umutlu ve heyecanlı olduklarını kaydeden Öztürk, "Gerek inşasında gerek mimarisinde gerek dekorasyonunda epey çalışmalarımız gerçekleşti ve nihayetinde bu mekânı yaklaşık 20 gün önce hizmete aldık ve turistlerin ve vatandaşların hizmetine sunduk" dedi.
"HASANKEYF VE BATMAN'A AİT YÖRESEL ÜRÜNLER VAR"
Hasankeyf Hanımeli Kadın Kooperatifinin 3 alandan oluştuğunu kaydeden Öztürk, "Görmüş olduğunuz el sanatları alanında, tamamen yöreye ait sanatçılar var. Heykelcilerinden tutun da kilimcisine kadar, magnetçisinden gümüşçüsüne kadar, bu yöre insanının üretmiş olduğu ürünleri biz burada alıyoruz ve satıcısıyla buluşturuyoruz. Öte yandan Hasankeyf ve Batman’a ait yöresel ürünler var. Balından tutun da soslara kadar, turşulara kadar, el yapımı envai çeşit ürün de bu tarafta. Üçüncü kısım da cafeterya ve mutfak kısmı. Burada da Hasankeyf’in ve Batman’ın gastronomisini yansıtmak istiyoruz. Bugün de menümüzde görüldüğü üzere, çalıştığımız menü yöresel menü. Burada tamamen Hasankeyf’in ve Batman’ın yöresel yemekleri servis ediliyor" dedi.
"KADIN İSTİHDAMI ÇOK ÖNEMLİ"
Kadın istihdamının çok önemli olduğuna vurgu yapan Hasankeyf Kaymakamı Öztürk, "Kadın elinin değdiği her yer güzelleşiyor. Biz de bu minvalde hareket ettik ve bu mekanı kadınlarımıza tahsis ettik. Burası yaklaşık 800 metrekareden oluşan kapalı bir alan. 2 milyona yakın bir bedelle burayı hizmete aldık. Birçok kurumdan destek aldık. Özellikle TOKİ'den aldık. Sayın Valimizin çok ciddi destekleri oldu. Biz kaymakamlık olarak destek sunduk. GAP'tan destek aldık. Bütün kurumlarımızdan birleştirip bu mekanı hazır hale getirdik. İnşallah hayırlı uğurlu olur, bereketli olur" dedi.
"BAYRAMDAN SONRA BÜYÜK BİR YOĞUNLUK BEKLİYORUZ"
Ramazan bayramından sonra büyük bir yoğunluk beklediklerini ifade eden Öztürk, "Bunun dışında gerek yerli turist, gerek Batman’dan gelen misafirlerimiz, gerek ulusal, uluslararası bütün misafirlerimiz için sezonu da açıyoruz. Bayramdan sonra büyük bir yoğunluk bekliyoruz. Her geçen gün bir adım daha ileriye, en üst kapasiteye çıkarmaya çalışıyoruz burayı. Işığı da gördük Ramazan boyunca. İnsanların ilgisi var. Hanımlarımız da bu ilgiyi görünce onların da hevesi ve heyecanı artıyor. İnşallah sizlerin huzurunda da en geniş çaplı tanıtımla beraber sadece Hasankeyf’in kadınları değil bütün Batman kadınlarına, tanıtımla beraber bunların gelirine gelir katmış olacağız ve ekonomik bir destek onlara sağlamış olacağız" dedi. Haber-Recep Akın