“45 DÖNÜM ALAN İÇİN SADECE 90 LİTRE SU”
Drone teknolojisinin kullanılmasının zamandan, işçilikten, yakıttan, amortisman giderlerinden ve emekten tasarruf ettiğini kaydeden çiftçi Eşref Tarhan, “Droneyi Adana’dan kiraladık ve bu sene deneme amaçlı olarak tarımsal ilaçlamayı drone vasıtasıyla gerçekleştirdik. Havadan gerçekleştirdiğimiz ilaçlama yöntemiyle buğdayımızı tüm yabani ve zararlı otlardan temizlemiş olduk. Bu şekilde 30 dönüm araziyi ilaçladık. Traktör veya başka sistemlerle yapılan ilaçlamada 45 dönüm arazi için 1 ton su gerekirken, drone ile yapılan ilaçlamada sadece 90 litre su sarfiyatı var. Arada çok büyük oranda bir kazanç ve tasarruf olayı var” dedi.
“TRAKTÖRLÜ İLAÇLAMA BUĞDAYI EZİYOR”
Traktör vasıtasıyla yapılan ilaçlamanın buğdayı çiğneyerek zarar verdiğini hatırlatan Tarhan, “Traktör araziye girdiğinde buğdayı eziyor. Büyük-küçük tekerlekler ürüne zarar veriyor. Oysa drone ile havadan ilaçlama sağladığından buğday veya başka ürünler zarar görmüyor. Bu sistem çok ekonomik olmasına rağmen ekonomik sıkıntıdaki çiftçi buna yanaşmıyor. Maddi durumu olmadığından drone kiralayıp ilaçlayamıyor. Oysa hepsinin bu tarzla tarımsal ilaçlama gerçekleştirmeli” dedi.
“DEVLET HİBEDEN KDV ALMAMALI”
Bölgenin en geniş toprak arazisine sahip olduklarını belirten çiftçi Tarhan, “Arazilerimize yağmurlama sistemini uyguluyoruz. Tarım Bakanlığı bu konuda yüzde 50 hibe desteği veriyor ama bize vermiş olduğu hibenin KDV’sini alıyor. Çiftçiye hibe olarak verilen destekten KDV alınmaması gerekir” dedi. Haber: Recep Akın