Sempozyuma Batman Vali yardımcısı Kadir Çelik, , Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Osman Bilgili, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Eğitimde Kalite ve İşbirliği Platformu (EKİP) Eğitim Danışmanı Serap Benibol, Bahçeşehir Koleji kurucusu Turgut Önal ve öğretmenler katıldı. Sempozyumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Ebru Oğuz’un yaparken, Mardin Artuklu Üniversitesinden Prof. Dr. Abdurrahman Ekinci, Batman Üniversitesinden Prof. Dr. Ümit Dilekçi ve Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Özer, panelde konuşmacı olarak yer aldılar.
“OKUL’DAN KAÇIŞ MI VAR?”
Bu yıl sınava başvuranların yüzde 22 küsurunun Açıköğretim mezunu olarak başvurduklarına şaşırdığını belirten Prof. Dr. Abdurrahman Ekinci, “Acaba okuldan bir kaçış mı var? Uzun yıllardır lise son sınıf işlevsiz hale geldi. Temel eğitimden başlayan sınav odaklı bir sınava hazırlık temelli bir eğitim ve okul yapılanmasına doğru bir yol aldığımızı ama son yıllarda giderek artan bir okulun işlevsizleşmesi, yerini dershane temelli bir anlayışa ve sınava odaklı bir yaklaşıma bırakması gibi bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebilirim” dedi. Panelde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran insanın öğrenme ihtiyacı duyan tek varlık olduğunu belirterek sözlerine başladı. İl Müdürü Kurtaran, “ Gerçekten ‘Öğrenmek’ kelimesi bile çok farklı bir kelime. Bizim medeniyetimiz beşikten mezara kadar öğrenme medeniyetidir. Bilenlerle bilmeyenlerin, öğrenenlerle öğrenmeyenlerin eşit olmadığı bir medeniyetin de temsilcileri olarak gerçekten bu öğrenmeyi hayatımızın her anına, her devresine koymamız lazım” dedi.
“BİREYİ GELECEĞE HAZIRLAYAMIYORSAK…”
Okul, işlevini yitiriyor mu? Okul, modasını yitirdi mi? Okul’un sorunları nelerdir? Yeni ve işlevsel inşa etmede temel göstergeler nelerdir? sorularını eğitimimizin temel sorunları kapsamında yanıtlayan Prof. Dr. Abdurrahman Ekinci, “Eğitime geniş anlamda bir bütün olarak baktığımızda, aslında bireyi kendi zamanına ve geleceğe hazırlamak olarak tanımlayabiliriz. Zira geçmişten bugüne geldiğimizde her tanım kendi bakış açısını, felsefesini yansıtır. Dolayısıyla, eğer biz bireyi geleceğe hazırlayamıyorsak, kendi dünyasına, kendi geleceğine hazırlayamıyorsak, işlevsiz bir eğitim ve okul sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Şu baş döndürücü hızla değişen, dönüşen, gelişen dünyada oldukça sınırlı bir değişim, oldukça problemlere yol açabilecek bir kısırdöngüye yol açacaktır” dedi.
“SON 20 YILDA DÜNYA BAŞKA BİR DÜNYA OLDU”
Okulun son 30-40 yıla kadar bir anlam bir işlev ifade ettiğini ama bugün bu çerçevedeki okul işleyişinin anlamını yitirmiş olduğunu belirten Ekinci, “ Sosyal medya araçları ve bilginin yayılımı gibi hususlar okul’u işlevsiz hale getirdi. Sanayi devrimiyle birlikte özellikle ulus devletlerin de güçlenmesiyle sanayiye önemli ölçüde işgücü yetiştirmek, makul vatandaşı yetiştirmek olarak aslında oturdu. Dolayısıyla son 30-40 yıl yaşadığımız şu dünyada bu temel işlev anlamsız hale dönüşmeye başladı. 1900’lerden günümüze, 90’lara kadar bu işlevi etkin, amaca uygun, makul vatandaş yetiştirme yada temel becerileri edindirme konusunda işlev kazandıysa da bugün artık bu okulların işlevsiz hale geldiğini, hem piyasada hem bireyin geleceğe hazırlanmasında oldukça işlevsiz bir nitelik kazandığını söyleyebiliriz. Son 20 yılda dünya başka bir dünya oldu. Ulaşımda, bilişimde, teknolojideki gelişmelerde, ekonomideki gelişimler, değişimler özellikle bilginin üretim hızlı yayılımı burada ve özellikle bilgiyi yaygınlaştırma ve bilgiye erişim, bilginin demokratikleşmesi önemli imkanlar sağladı. Biz eğitim kodları olarak bu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilirsek bu değişim ve dönüşüm önemli fırsatlar sundu ama doğrusu önemli ölçüde ipin ucunu kaçırdığımızı da düşünüyorum” dedi.
“DEĞİŞİMDE EN BÜYÜK PAYI EĞİTİM SİSTEMLERİ ALIYOR”
Doç. Dr. Ümit Dilekçi, 21.yüzyıl becerileri ışığında öğretmenlik mesleği konulu açıklama yaptı. Dilekçi, “ Günümüzde en fazla zikrettiğimiz temel başlıklardan bir değişimdir. İlk matbaa ile şimdiki arasında, ilk otomobil ile şimdiki arasında bir kıyaslama yaptığımızda fersah fersah farklılıkları görürüz. Bu kadar fazla değişim ve dönüşüm varsa, insanoğlundaki değişimin de onlardan geri kalmayacağını tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabii günümüzde ülkeler büyük ölçüde değişim ve dönüşüm içindedirler. Bu değişimle de en büyük payı eğitim sistemleri almaktadır. Bu eğitim sistemleri tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor” dedi. Öğretim görevlisi Yusuf Özer de ‘Eğitimde Kalıp Yargı ve Davranışların Sorgulanması’ konusunda açıklamalar yaparak bugünkü eğitim sistemini sınav sorularından pasajlar sundu. İki gün süren etkinlik boyunca 380 öğretmen 13 farklı atölyede eğitim aldılar. Yoğun ilgi gösterilen etkinlik Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde, Batman Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Batman Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirildi. Haber-Recep Akın