Aslen Diyarbakırlı ama Batman'da doğup büyüyen Kalkan, aynı zamanda Batman Üniversitesi'nde teknik personel olarak 20 yıl hizmet verdikten sonra emekli olmuş ve bu dönemde eski Kültür Merkezi'nin sinema ve konferans salonunda da makinistlik yapmış emektar bir isim. Meydan Mahallesi, Raman Caddesi, 2004 Sokakta, çoktan kepenklerini indiren eski tarihi ve harap çırçır fabrikası önünde çay içerek, o eski nostaljik sinema dönemindeki hayatını, çalışmalarını ve hatıralarını kapsayan bir sohbetle, kentimize mal olmuş bu değerimizin anlattıklarını sizlerle paylaşıyoruz.
'İNSANLARIN SİNEMAYA İLGİSİ HARİKAYDI'
Emektar sinema çalışanı Kalkan, "O zamanlar iki makinist Mehmet vardı Raman Sinemasında. Mehmet Turgut ve Silvanlı Mehmet. Bir de Ali vardı. Filmleri hazırlayıp oynatıyorduk. Günde 2-3 film oynatıyorduk. Cumartesi- Pazar 3 seans vardı. İnsanların sinemaya ilgisi harikaydı, süperdi. Aileler de geliyordu; localarımız vardı. Yukarı bölümde aileler, aşağıda ise erkekler oturuyordu. Sandalyeler tahtadandı. İçeride sigara içmek, çekirdek yemek, gazoz içmek falan hepsi serbestti" dedi.
'O ZAMANLAR İNSANLIK VARDI'
O eski günleri çok aradığını kaydeden Kalkan, “O zamanlar çok güzeldi; insanlık vardı. Batman'da TPAO Site Sinemasının yanı sıra, Raman, Mehtap, Evin ve Seyran olmak üzere toplam 5 sinema salonu vardı. Seyran Sineması Peron Caddesi'nde, kerpiçtendi. Bazen Diyarbakır Caddesine çıkarken eski dostlarla karşılaşıyorum. Bazıları hayatta, bazıları da vefat etmiş; Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. İki Mehmet de rahmet etti. Mehmet Turgut ve Silvanlı Mehmet. Sinema sahipleri Muharrem, Rasim ve Cango da rahmet etmişler. 'Cango' ismi, rahmetlinin lakabıydı. Filmleri dolaştırıyorduk. Bir film 4 sinemada oynuyordu. Bir tanesi saat 13.00'de, biri 14.00'de, biri de 15.00'de. Bu şekilde film makaralarını dolaştırıyorduk” diye konuştu.
'FİLMLERİ DİYARBAKIR VE ADANA'DAN GETİRİYORDUK'
O yıllarda Batman'daki sinema salonlarında oynatacakları filmleri Diyarbakır ve Adana'dan getirdiklerini hatırlatan emektar sinemacı, “Eski Kültür Merkezi'nde de makinistlik yaptım. Hem orada hem de üniversite'de çalışıyordum. Kültür Merkezinde görev aldığımızda sinemayı canlandırdık. Ölmüştü sinema. Halka hizmet amacıyla bedava oynatıyorduk. Üniversite'de 20 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldum" dedi.
'YILMAZ GÜNEY'İN BİR FİLMİNİ HALEN TEBESSÜMLE HATIRLARIM'
Yılmaz Güney'in unutamadığı bir filmiyle ilgili bir anısını paylaşan Kalkan, “Yılmaz Güney bir pavyona geliyor. Çeteler vardı etrafında. O filmde bir sözü çok hoşuma gitmişti. Etrafında dönüp dolaşan çeteler onunla alay ediyorlardı. Birden Yılmaz Güney şapkasını kaldırıp baktı ve ' Yav siz kunde misiniz.!' diye Kürtçe sordu. Onlar da ' Kunde nedir, bilmiyoruz' dediler. O da 'Size kunde'nin ne olduğunu anlatayım mı?' diye onlara sordu. Onlar da ' Anlat' dedi. Bu sırada Yılmaz Güney çetelere bir kafa geçirdi ve dedi ‘işte kunde budur’ ifadelerini kullandı gülümseyerek. Recep Akın