Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“Siyaset, sporcu ve teknik direktör transferinden elini çekmelidir”

16 Kasım 2021, 15:50 - Okunma: 7160

Merhabalar kıymetli okurlarımız, bu haftaki Tele-Röportaj konuğumuz Galatasaray'ın ve Milli takımımızın efsane futbolcusu Savaş Demiral. Soyadların sıklıkla kullanılmadığı ve adaş futbolcuların olduğu takımlarda rahatlıkla tanınabilmeleri için, yaşlarına göre isimlerinin önüne küçük veya büyük olarak anılan futbolcular olurdu.

Galatasaray'ın da Savaş Koç ve Savaş Demiral gibi adaş futbolcular olduğu için, yaşça küçük olan Savaş Koç'a ‘Küçük Savaş’, ondan daha büyük olan Savaş Demiral'a ise ‘Büyük Savaş’ denirdi.

Savaş Demiral, sadece adı yaşı itibariyle büyük kalmayarak, kişiliği, beyefendiliği ve üstün futbol zekasıyla gerçek manada ‘Büyük Savaş’ olarak adını ülke futbolumuzun unutulmazları arasına yazdırmayı başarmıştır. İsmini ‘Büyük Savaş’ olarak Türk futboluna duyurduğu Galatasaray'ın yanı sıra Zonguldakspor, Samsunspor, Malatyaspor, Sakaryaspor ve Konyaspor'da da başarıyla forma giymiş olan eski Milli futbolcu Savaş Demiral hocam ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız sizlerle...


* Savaş Demiral kimdir?
- 1961 Zonguldak doğumluyu. Evli, iki çocuk babası ve toruna sahip, İstanbul'da yaşıyorum ve antrenörlük yapıyorum.

* Futbola ne zaman ve hangi takımda başladınız?
- 1976 Yılında Kapuzspor'da başladım, daha sonra Zonguldakspor'a transfer olup orada profesyonel olduktan sonra ise sırasıyla Samsunspor, Galatasaray, Konyaspor, Malatyaspor ve Sakaryaspor'da forma giymekle beraber Milli formayı da giymiş eski bir futbolcuyum.

* Futbolcu olmasaydınız ne olmak isterdiniz?
- Futbolcu olmasaydım ordu ve Emniyet mensubu olmak isterdim.

* Futbolculuğunuzun ilk yıllarında beğendiğiniz ve kendinize örnek aldığınız isimler kimlerdi?
- Ali Kemal Denizci (TS), Cemil Turan (FB), Engin Verel (FB), Büyük Mehmet (GS) ve Rıdvan Dilmen (Boluspor).

* 6 Sezon boyunca formasını giydiğiniz Zonguldakspor'da unutamadığınız maçınız hangisidir?
- Zonguldakspor'da oynarken bir Cumartesi günü annemi kaybetmiş ve Pazar günü Fenerbahçe maçına çıkmıştım. Bir yanda annemi kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşarken, diğer yandan ise Fenerbahçe'ye karşı oynayacak olmanın mutluluğu vardı ve ben bu her iki duyguyu da iç içe yaşamak durumunda kaldım.

* Zonguldakspor’dan ayrılarak Samsunspor'a transfer oldunuz. İlk teklifi duyunca neler hissettiniz ve transferiniz nasıl gerçekleşti?
- Şehrimin takımı olan Zonguldakspor'dan Samsunspor'a transfer olmak beni çok heyecanlandırmış ve mutlu etmişti. Bu transfer ile birlikte artık önümün açılacağını ve her zaman giderek büyüttüğüm hedeflerime emin adımlarla ilerleyeceğimi daha iyi anlamıştım.

* İki sezon formasını giydiğiniz Samsunspor günlerinizden söz eder misiniz?
- Samsunspor'da futbolumun doruklarına çıktım. Samsunspor takımı ile iki yıl boyunca çok güzel bir hava yakalayıp, başarıları hep birlikte dolu dolu yaşadık. Hakikaten özellikle transfer olduktan sonra zaten çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir camia olan Samsunspor'un ne denli büyük bir camia olduğunu kulübe dahil olunca daha da iyi anlamıştım. İyi ki transfer olmuşum dediğim kulüplerin başında gelir Samsunspor kulübü.

* Ülke futbolumuzun tarihine büyük Savaş olarak yer edineceğiniz Galatasaray'a transfer oldunuz. İlk teklifi duyunca neler hissettiniz ve nasıl karşılandınız?
- Dönemin en iyi transferlerinde biriydim. Galatasaray camiası bizi çok iyi karşıladı. Bunun da karşılığında yakalanan başarılarda en üst düzeyde katkılar sundum. Galatasaray gibi bir camiada her ne kadar küçük Savaş'tan yaş olarak büyük olmam münasebetiyle büyük Savaş dense de, ben her zaman büyük Galatasaray'ın büyük oyuncusu gibi büyük düşünmeye, büyük katkılar sunarak gerçek manada da büyük Savaş olarak kalmayı olgunlaştıracak olan üstün futbolumla anılıyor olmak beni son derece mutlu ettiğini bütün kalbimle ifade etmek isterim.

* Transfer olduğunuz Galatasaray'da en iyi anlaştığınız takım arkadaşlarınız kimlerdi?
- Galatasaray'a transfer olduğum dönemde takımda Milli takımdan birçok oyuncu vardı. Erhan Önal, Uğur Tütüneker, Muhammet Altıntaş, Semih Yuvakuran, İsmail Demiriz, Yusuf Altuntaş, Cüneyt Tanman ve ayrıca kalecimiz Simoviç ile çok iyi bir arkadaşlığımız vardı.

* Orta sahada görev alan bir oyuncu olarak Galatasaray takımında yan yana oynamaktan keyif aldığınız isimler kimlerdi?
- Uğur Tütüneker ve Yusuf Altıntaş sahada birlikte mücadele etmekten keyif aldığım takım arkadaşlarımdı.

* 4 Yıl boyunca formasını giydiğiniz Galatasaray'da bir de şampiyonluk yaşadınız. Şampiyonluğu getiren etkenler neler oldu?
- Bizi şampiyonluğa taşıyan etkenleri sayacak olursam takımdaki arkadaşlığın üst seviyede oluşu, çok çalışmak ve takımımızın yetenekli sporculardan oluşması bizleri şampiyonluğa taşımıştı.

* Galatasaray'da sizi en çok üzen ve mutlu eden maçlar hangileriydi?
- Beni en çok üzen şey Galatasaray'dan ayrılmam ve beni en mutlu eden ise Rapid Wien maçında attığım gol benim için Galatasaray'da unutulmaz biri acı, biri ise tatlı anılarımdır.

* Galatasaray'da oynadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?
- Almanya'da oynadığımız Monaco maçı benim unutamadığım en bariz anımdır.

* 1990-91 sezonundan Galatasaray'dan ayrılıp Konyaspor'a transfer oldunuz. Bu ayrılık neden ve nasıl gelişti?
- O sezon zor günler geçiren ve küme düşmeme mücadelesini veren Konyaspor takımı beni çok istedi. Bana teklifte bulunduklarında "Bize bir kaptan, takımımıza bir ağabey lazım ve bu konuda sizden bize katılmanızı ve kalan maçlarımızda vereceğimiz mücadelemizde bizimle birlikte olmanızı istiyoruz" diyen Konyaspor yöneticilerinin bu teklifini kırmayarak transfer olmuştum.

* Konyaspor'dan sonra Malatyaspor ve Sakaryaspor'da da birer sezon oynadıktan sonra futbola veda ettiniz. Veda da neler hissettiniz?
- Gittiğim her kulüpte elimden geldiğince katkı sunmaya çalıştım, bunda da başarılı olduğuma inanıyorum. Her takıma severek gittim ve gönlüm rahat bir şekilde ayrıldım. Her şeyde olduğu gibi futbolculuğun da bir sonu vardır. Ben de bu gerçek ile yüzleşmek için vakit geldiğinde aktif futbolculuk yaşantıma noktayı koydum.

* Futbol yaşantınız boyunca en çok beğendiğiniz Başkan, yönetici ve Teknik Direktörler kimlerdi?
- Jupp Derwall, Sepp Piontek, Mustafa Denizli ve Gündüz Tekin Onay hocalarımı çok beğenir çok başarılı bulurdum.

* Birlikte forma giydiğiniz ve beğendiğiniz isimlerden bizim için bir 11 oluşturur musunuz?
- Zoran Simoviç, İsmail Demiriz, Semih Yuvakuran, Cüneyt Tanman, Erhan Önal, Uğur Tütüneker, Savaş Demiral, Yusuf Altuntaş,  Muhammet Altıntaş, Tanju Çolak ve Kovaçeviç.

* Eskiden soyad pek anılmasa da sizin BÜYÜK SAVAŞ olmak gibi bir ayrıcalığın ve tanınırlığınız vardı hep. Büyük Savaş olarak tanınmak ve hatırlanmak nasıl bir duygu?
- Gerçek manada ve sizler gibi futbolseverlerin gönlünde büyük Savaş olabildiysem ne mutlu bana. Saha içinden sonra böylesi güzel gönüllerde de büyük Savaş olmuş olmak benim için büyük bir gurur.

* Futbol yaşantınız boyunca keşkeleriniz neler oldu?
- Hayatımda keşlere hiç yer vermedim. Hep anı yaşamaya ve tadını çıkarmaya çalıştım. Gittiğim her takıma faydalı olmaya ve iyi anılarla ayrılmaya gayret ettim.

* Aktif futbolculuğa vedadan sonra ne gibi işler ile uğraştınız ve şimdilerde neler yapmaktasınız?
- Futbolu bıraktın sonra antrenörlüğe başladım ve halen devam etmekteyim.

* Ülke futbolumuzun Avrupa başta olmak üzere, dünya futbolunda yeterince aşama kaydedememesi hakkında neler söylemek istersiniz?
- Başlıca sorun olarak istikrarsızlığı söyleyebilirim. Ülkemizdeki takımlarda Başkan, yönetici, teknik heyet ve oyuncu grubunda çok sık değişimler yaşanmaktadır. Ayrıca altyapıların yetersizliği yabancı oyuncu sayısının fazlalığı ve profesyonellikten çok duygusallığın öne çıkmasını başlıca nedenler olarak gösterebilirim.

* Ülke futbolumuzdaki altyapıları yeterli buluyor musunuz?
- Yukarıda yetersizliğine değindiğim alt yapılarda aferin ve koş koş oğlum ile başlayıp biten idmanların olduğu sahalarda iyi oyuncuların yetişmesi mümkün değildir. Bilgi, tecrübe ve antrenman argümanlarının noksansız olması gerekmektedir.

* Siyasetin bu denli futbolun içine sinmiş olması hakkında neler söylemek istersiniz?
- Siyaset sadece işin maddi yönü ve sporu yaygınlaştırıp, kolaylaştıracak yasalar çıkartmak olmalıdır. Artık siyaset hocaya takım, oyuncuya takım bulma arayışından vazgeçmeli ve bu tür toplara girmemelidir diye düşünüyorum.

* Ülke futbolumuza üç altın öneriniz neler olurdu?
- Adaletli, saygılı ve sevgili olmayı önerirdim.

* Genç ve yeni futbolcu adaylarına ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
- Çok çalışsınlar, asla pes etmesinler ve hedeflerine adım adım gitmeyi deneyip, o hedeflerine vardıklarında ise onun değerini bilsinler.

* Son olarak okurlarımıza ne gibi mesajlar söylemek istersiniz?
- Öncelikle röportaj teklifinizden ötürü size ve ekibinize teşekkür ederim. Şampiyonluk yarışında zirvede olan Batman Petrolspor'a başarılarının devamını dilerim. Batman halkına selam, saygı ve sevgilerimi yolluyorum.

TEŞEKKÜRLER GÜRGİN TUFAN...
Geçtiğimiz günlerde danışmanlık görevini severek üstlendiğim TÜMKİAD Batman İl Başkanımız sayın Gürgin Tufan Başkanıma, Batman Medya Gazetesinin Çarşamba klasiklerinden olan Tele-Röportajımıza sponsor olarak destekte bulunmasından ötürü teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJLAR Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Batman P..
2. Ligin yeni ekibi Batman Petrolspor’un Teknik Direktörü Ahmet Yavuz, ilk ..
BATEX Tekstil firması sahibi ve aynı zamanda Batman Tekstil Sanayi İş Adaml..
Fernas’ın yetiştirdiği meyveler ve ürettiği meyve suları, dünya markası olm..
Merhabalar bu haftaki röportaj konuğumuz, Fenerbahçe ve Sarıyer'in unut..
Merhabalar değerli okurlarımız bu haftaki röportaj konuğumuz 1996-2013 yıll..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=