Üniversitelerin hem bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ çalışması Haziran 2015'te YÖK ve Kalkınma Bakanlığının işbirliğiyle başladı. Göreve geldiği günden bu yana üniversitemizde ihtisaslaşma çalışmalarına önem veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, enerji alanında ihtisaslaşma ile bölgedeki enerji işletmelerinin nitelikli eleman eksikliğiningiderileceğini, eğitim sırasında uygulama imkânı sunulacağını, yeni istihdam alanları oluşturulacağını ve Batman ilinin “Petrol Şehri” olarak anılmasının yanı sıra “Enerji Şehri” olarak da anılacağını söyledi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesini çok önemsediklerini anlatan Rektör Demir, Batman Üniversitesi olarak enerji konusunda önemli çalışmalar yaparak bu sürece hazırlandıklarını kaydetti. Üniversitemizde bugüne kadar enerji alanında ihtisaslaşmak için alanında uzman akademisyen istihdamı, alanla ilgili lisans ve lisansüstü programlar açılmasının yanı sıra Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi ile işbirliği protokolü imzalanması gibi çalışmalar yapıldığını ifade eden Prof. Dr. İdris Demir, petrol üretiminde verimin artırılacağı kamu-üniversite-sanayi projesini tamamlayarak ulusal ölçekte geniş katılımlı bir Enerji Zirvesi de düzenlendiklerini vurguladı.
‘ENERJİ ALANINDA PROJELER ÜRETECEĞİZ’
Prof. Dr. İdris Demir, “Bilgiyi Enerjiye Dönüştüren Üniversite” olarak çalışmalarına devam eden üniversitemizin pilot üniversite misyonuylaenerji alanındayapılan çalışmalara öncelik vereceğini belirtti.Batman ilindeki paydaşlarla ortak hareket ederek hem nitelikli personel yetiştirilmesine hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasında gerekli teknolojiyi sağlamaya katkı sunacaklarını anlatan Rektör Demir, ihtisaslaşma çalışmaları ile üniversitemizin laboratuvar imkânlarının geliştirilerek bölgede enerji alanında çalışmalar yapan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, TÜPRAŞ Batman Rafineri ve EPDK’nın ihtiyaç duyduğu araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapılmasının sağlanması ile kurumların yaşadığı sorunlara akademik bir yaklaşım sunulacağını dile getirdi. Rektör Demir, bu sayede öğrencilerin de akademik ve pratik anlamda gelişiminin sağlanacağının da altını çizdi.
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesinin, üniversitelerin hem bölgesel kalkınma hem de bulundukları illerdeki değerlerle ihtisaslaşmalarını içerdiğiniaçıklayan Rektör Demir,enerji alanında pilot üniversite seçilmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Bulunduğumuz bölgenin enerji alanında ön plana çıktığını, doğal zenginlikleri ile bütünleşen Batman’ın sosyo-ekonomik yönden kalkınmasına ve üretilen projelerin sahada hayat bulmasına imkân sağlayacaklarını ifade eden Prof. Dr. İdris Demir, üniversitemizin enerji alanında pilot üniversite seçilmesinin üniversitemize ve şehrimize hayırlı olmasını diledi.