Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“Federasyon bütün kurumlarıyla DİP yapmıştır”

14 Eylül 2021, 16:52 - Okunma: 6685

Merhaba kıymetli okurlarımız. Bu haftaki röportaj konuğumuz emekli Havva Astsubayı ve eski üst klasman hakemlerimizden Sebahattin Bitirim. 1980’de Ankara’da hakemliğe başlayan Bitirim, sırasıyla Diyarbakır, Balıkesir ve İzmir bölgelerinde tam tamına 23 yıl boyunca bir fiil hakemlik yaparak ülkemizin belli başlı hakemlerinden olmayı başardı.

7 Yıl boyunca Süper ligde hakemlik yapan Bitirim, sahadaki duruşu, kendisine olan özgüveni ve askeri gelenekten gelen kararlı ve disiplinli yapısı sayesinde ülkemizde orta hakem denince akla gelen isimlerden biri olmayı başardı.
TOROĞLU HAKEMLİKTEKİ İLK MAÇINA BİTİRİM İLE ÇIKTI…
Ünlü spor yorumcusu, eski futbolcu ve hakem Erman Toroğlu, aktif futbolculuk kariyerinden sonra başladığı hakemlikteki ilk maçına Bitirim ile çıktı. Sebahattin Bitirim'in yönettiği Yozgatspor - Kastamonuspor maçının yardımcılıklarını Erman Toroğlu ve Argun Akın yapmıştı. Sebahattin Bitirim hocam ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızla sizleri baş başla bırakıyorum.


* Sebahattin Bitirim kimdir?
- 1960 Yılında Ankara doğdum. Evliyim ve iki kızım var. Hava Kuvvetlerinde 25 yıl astsubay olarak görev yaptım. 23 Yıl da futbol hakemliği yaptım. İzmir’de yaşıyorum.

* Hakemliğe başlama fikri nasıl oluştu?
- Orta ve lise yıllarımda Ankara MTA’da amatör futbol oynadım. Spor benim için bir tutku olmaz ise olmazlarımdan. Astsubay olduktan sonrada futbol hakemliğine başlayarak spor yapma imkanı buldum ve severek amatör maçlardan başlayarak süper lig maçları dahil 23 yıl hakemlik yaptım. Aslında sporu sevmemin yanında hakemliğe başlamamın bir diğer sebebi de serbest kart alıp maçları kapalı tribünde izlemekti.

* Hakemlik döneminde ayrıca uğraşlarınız nelerdi?
- 25 Sene severek yaptığım mesleğim. Gerçeği hakemliğe başladıktan sonra inanın boş vaktiniz olmuyor. Antrenman maçlar ve işiniz. Geri kalan zamanı ailemle geçirmeye çalışıyordum.
 
* Hakemliğizin ilk yıllarında beğendiğiniz ve kendinize örnek aldığınız isimler kimlerdi?
- Hakemliğe Ankara’da başladığım için kendimi şanslı addediyorum. Sene 1980 kimler yok. Talat Tokat, İbrahim Acar, Coşkun Kutay, rahmetle anıyorum Celal Türk, Ahen Tüzün, Selahattin Salar, Ali İhsan Papatya. Daha ismini sayamadığım sevgili hocalarımı izleyerek hepsinden bir şeyler öğrenerek başarılı bir hakemlik yaptığıma inanıyorum. Yukarıda saydığım isimler Türk futbol hakemliğinin lokomotifi ve başarılı hakemleriydi.

* Asker kimliğiniz yapmış olduğunuz hakemlikte size katkılar sundu mu?
- Sporun her dalı ve yaptığımız her işte sevgi, ciddiyet ve disiplinin ön planda olmasına inanırım. Bunlar olursa başarı zaten kendiliğinden gelir. Benim askeri yaşantım ve sivil yaşantım aynı. Hatta klasman terfilerinde negatif katkı sunduğunu bile ifade edebilirim.

* Saha içindeki ile üniformalı ve sosyal hayatta Sebahattin Bitirim arasında ne gibi farklılıklar vardı?
- Hayata pozitif yönüyle bakan bir yapım var. Saha içinde ve saha dışında da insan olabilmek insana insanca davranabilmek ve değer verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunu başarabilirsek yaşamımızda ve yaptığımız her işte başarı kendiliğinden gelir diye düşünüyorum. Bu bağlamda saha içi ve saha dışı Sebahattin Bitirim bu.

* Birlikte maç yönetmekten keyif aldığınız yardımcı hakemler kimlerdi?
- 23 Yıllık hakemlik yaşantımda bütün maç yönettiğim arkadaşlarımla gerçekten müthiş keyif aldım. Bazen zor ve kritik maçlar olur. O maçlardaki hani kaldırdığı bayrağa gözü kapalı düdük çalarsın derler ya Timur Tekinaslan, Birol Budan, Baki Tunca, Akın Münir Takpak, Adnan Ayçiçek aklıma gelenler. Ama tüm arkadaşlarımın hepsi benim gözüm de ayrı bir değerdir.

* En çok hangi maçları yönetmekten keyif alırdınız.
- Amatör sevideki maçları daha çok severim. Orada oynayan çocuklara bir şeyler verebilmek kuralları öğretmek adına. Ama bir Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzon, Eskişehir, Kocaeli, Diyarbakırspor, bir Karşıyaka-Göztepe maçları ayrı bir keyif.

* Maç yönetmekte zorlandığınız stadyumlar hangileriydi?
- Zor maçları severdim. Kağıt üzerindeki zor maçları yönetmek benim için daha kolay olurdu. Nedeni ise her iki takım kazanmak için oynar. Eğer siz hakem olarak doğru kararlar ve disiplin uygulaması yaparsanız oyuncular da bunu görüp inandığı zaman zor maç kolay olur.

* Maç yönetmekten keyif aldığınız stadyumlar hangileriydi?
- Eski BJK İnönü, Ali Sami Yen stadı, Şükrü Saraçoğlu, Eskişehir, İzmir Alsancak stadyumu, Bursa. Buralarda seyirci coşkusu ve ambiyans müthiş olurdu.
 
* Yönettiğiniz maçlarda en çok hangi takım taraftarı sizde baskıya neden oluyordu?
- Gerçekten ben maç düdüğünü çaldığım zaman maça odaklanırdım. O an görevim yönettiğim maçı hatasız bitirmekti. Özgüveni ve kural bilgisi olan hakem etkilenmez. Ancak hakemliğimin ilk yıllarında sene 1983 veya 1984 yıllarında Karabükspor-Alibeyspor müsabakasında Karabükspor taraftarı ilk yarı boyunca lehine ve aleyhine verdiğim her kararda küfürlü tezahürat yaptılar. Yıllar geçti hala anlam veremedim. Ufak bir anın.

* Sebahattin Bitirim'in kendisini en başarılı ve başarısız bulduğu maçlar hangileridir?
- 23 Yıllık hakemlik yaşantımda kendimi başarılı buluyorum. Amatör maçlar da dahil hatamdan dolayı bir takım galip veya mağlup olmamıştır. Ama ufak hatalar olmuştur. Hatasız olan Allah’tır. Bir maçım var ki süper lige ilk çıktığım zaman Antalyaspor-Kocaelispor karşılaşmasına 38 derece ateşle çıktım. Maçı iade etmem gerekirdi ama o maçta her iki tarafa birebir hatam oldu. Bire bir hatam olsa da o maçta kendimi başarısız olarak görüyorum.

* Hiç rüşvet teklifi veya tehdit aldınız mı?
- Ailemden aldığım terbiye, hakemliğe başlarken hakem hocalarımızın verdiği terbiye, kural bilgisi, saha içi ve dışı yaşantımız buna teşebbüs edecek olanları bile engellediğini düşünüyorum. Bilgim dışında bir kaç maç yönettikten sonra aldığım duyumları zamanın MHK’sı ve hakem işleri müdürüne yazılı ve sözlü olarak bilgilendirme yaptım ve gerekli işlemler yapılmıştır. Dosyalar da mevcuttur.

* Hakemliğin profesyonelliğe geçişi için neler söylemek istersiniz?
- Gerçek anlamda hakkaniyetli, dürüst, adamcılığın olmadığı, hak edenin hak ettiği hakemlerin olduğu profesyonelliğe evet. Ben 23 yıllık hakemlik hayatımda son 7 yılda süper lig hakemi oldum amca, dayı olmadan. Maalesef Türkiye’de her şeyin zor olduğu gibi hakemlikte zor. Adamcılık had safhada maalesef.

*  VAR uygulaması için neler söylemek istersiniz. Doğru bir şekilde uygulandığını düşünüyor musunuz?
* Teknoloji çağında yaşıyoruz, teknolojiye karşı olamam. Ancak VAR’ı yerinde ve zamanında düzgün ve doğru kullanmak gerekiyor. Bir maçta 5-6 kere VAR olmaz, olmamalı. Sahadaki hakem cesaret ve kural bilgisi ile maça hakim olmalı. VAR yokmuş gibi maçı yönetmeli. Çok kritik pozisyon olabilir o zaman VAR devreye girmeli. FİFA hakemi VAR’da ise, sahadaki hakem kıdemsiz ise onun etkisinde kalmamalı. Maalesef VAR’ı bile tu kaka ettik, gerçek üzülüyorum.

* Siyasetin futbolun her kademesine sindiğine şahit oluyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
- Maalesef bizim zamanımızda da vardı, ama bu kadar değildi. Günümüzde her birim ve kurumda olduğu gibi Federasyon ve bütün birimleri dip yapmıştır. Gerçekten çok kötü. Onur, kişilik, haysiyet yerlerde. 50 Senedir futbolun içinde olan biri olarak üzüntü verici.

 * Sizce görev aldığınız gününüzden, günümüze en başarılı TFF ve MHK Başkanları kimlerdir?
- TFF Başkano olarak Haluk Ulusoy, MHK Başkanları olarak rahmetli Hilmi Ok hocamız, mükemmel Sabri Çelik hocamız.

* Sebahattin Bitirim'in keşkeleri nelerdir?
- Hayatımda keşkelere yer yok. Anı yaşamaya çalışırım. Hayatım boyunca ya şunu yarın yaparım demedim, çünkü yarına çıkacağımızı Allah bilir. İmkanımız varsa günü yaşamalıyız diye düşünüyorum.

* Genç hakemlere üç altın öğüdünüz neler olurdu?
- Genç hakem kardeşlerime önce dürüst olmak, cesaretli olmak ve iyi bir kural bilgisine sahip olduktan sonra inanıyorum ki iyi bir hakem olurlar.

* Gerek kulüp, gerekse Milli takım düzeyinde bu denli gerileyişimizi nelere bağlıyorsunuz?
- Çok basit. Herkes bildiği işi yapacak, siyaset karışmayacak başarı kendiliğinden gelir.

 * Birçok hakemin uzun yıllar görev almasından sonra tatsız bir şekilde hakemliklerine son vermelerine ilişkin neler söylemek istersiniz?
- Maalesef doğru bir konuya temas ettiniz. Nedense MHK gelenler hiç gitmeyecekmiş gibi veya kendi hakemliğinde başarılı olamayıp da göreve geldiklerinde egolarını tatmin etmek istiyorlar diye düşünüyorum. Zamanında hakem olduklarını unutuyorlar. Ahde vefa nedir çabuk unutuyorlar. Maalesef çok hakem kardeşimiz bizlerde dahil kırgın ayrıldık.

* MHK'nin hakem terfilerinde bölge bazlı adil davranıyor mu?
- Maalesef hiç bir zaman adil davranılmadı. Terfiler de adamı olan, dayısı olan, siyasi yönden terfi edenler, bunları yaşadık ve gördük. Şuan ki hakem kadrosu bunun en canlı kanıtı. Maalesef genç hakemlere şans tanınmıyor.

* Ülkemizdeki altyapıları yeterli buluyor musunuz? Size göre eksik olan nedir?
- Maalesef bulmuyorum. Süper lig ve diğer takım kadrolarına baktığımızda bunu açık ve net yabancı oyunculardan görebiliyoruz. Bence yabancı kısıtlaması getirilmeli ve takımların altyapıdan en az 4-5 oyuncusunu ilk 11 oynatma zorunluluğu getirilmeli.

 * Yönettiğiniz maçlarda beğendiğiniz oyunculardan bir 11 oluşturur musunuz?
- Rüştu Ogün, Abdullah, Uche, Bülent Korkmaz, Emre Belezoğlu, Sergen, Hagi, Hasan Şaş, Tolunay Kafkas ve Hakan Şükür.

* Son olarak okurlarımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
- Öncelikle benimle röportaj yapma isteğiniz beni oldukça mutlu ettiğini bilmenizi ve unutulmamanın ne çok değerli olduğunu tekrardan bana bu vesileyle hatırlattığınız için size ve ekibinize bütün kalbimle teşekkür etmek isterim. Kıymetli okurlarınıza ise hitaben sevgili arkadaşlar önce sağlığımız için spor yapalım. Hangi branşta olursa olsun spor yapan insanların hayata daha pozitif baktığını, insani ilişkilerin daha ön planda olduğunu gözlemliyorum. Sevgili okurlar hayatta her şey gönlünüzce olsun birbirimizi sevelim ve sayalım. Sağlıcakla kalın, sevgiyle hoşçakalın. Selam ve sevgilerimi sunuyorum.

 

TEŞEKKÜRLER İSMET GÖKALP

Eski üst klasman hakemlerimizden Sebahattin Bitirim hocam ile gerçekleştirdiğimiz röportajımıza sponsor olarak destekte bulunan değerli dostum İsmet Gökalp'e teşekkür eder, işlerinde bereketli kazançlar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJLAR Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Batman P..
2. Ligin yeni ekibi Batman Petrolspor’un Teknik Direktörü Ahmet Yavuz, ilk ..
BATEX Tekstil firması sahibi ve aynı zamanda Batman Tekstil Sanayi İş Adaml..
Fernas’ın yetiştirdiği meyveler ve ürettiği meyve suları, dünya markası olm..
Merhabalar bu haftaki röportaj konuğumuz, Fenerbahçe ve Sarıyer'in unut..
Merhabalar değerli okurlarımız bu haftaki röportaj konuğumuz 1996-2013 yıll..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=