Sektör Buluşmaları programına Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin’in yanı sıra İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Osman Bilgili, Belediye Birim Müdürleri, ilgili kurum müdürleri, Batman Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Hanifi Özgül ile okul servislerinin firma temsilcileri katıldı. Dernek Başkanı Özgül, talep ve sorunlarını Vali Şahin’e iletti. Sektörün taleplerini dinleyen Vali Şahin, 27 Ağustos'ta yürürlüğe giren okul servisleri genelgesinden önemli bazı pasajlar okuyup maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat çekti. Korsan servislere yönelik serzenişte bulunan dernek başkanı Özgül, “Korsan yüzünden hiç birimiz eve ekmek götüremiyoruz” dedi. Vali ve Belediye Başkan Vekili Şahin, hiç bir şekilde korsan servisçiliğe müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Bundan sonra C plaka dışında, servis hakkı olan dışında müsaade etmeyeceğiz. Bir kaç ay içerisinde artık korsan kalkacak. Bazı şeyleri birden koparamıyorsunuz. Biraz süreç ve azıcık sabır istiyor” diye konuştu. Servisçilere yer sözü de veren Vali Şahin, “Biz size yeri göstereceğiz ama siz de kalan tüm işleri yapacaksınız. Ama siz kooperatif olun ki, biz onun tam tahsisini yapalım. Hatta oraya kooperatifin binasını bile yapabilirsiniz” dedi.
SERVİS FİRMALARI GENELGESİNİ OKUTTURDU
Vali Şahin servis firmalarının dikkat etmesi ve uyması zorunlu olan genelgenin bazı temel başlıklarını Trafik Denetim Müdürlüğündeki bir görevliye okutturdu. Vali Şahin, “Arkadaşlar bu arada bu genelge bugün, yani 27 Ağustos'ta çıktı. Temiz olacağız ve kişisel temizliğimize önem vereceğiz. Aracın içinde herkes maskeli olacak. Çocuklar da, oradaki hostes ve şoför de maskeli olacak. Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği koyacaksınız ve araç içinde öğrenciler için tıbbi maske, yani yedek maske de bulunduracaksınız. Servislerde koltuk numarası verilerek oturma listesi oluşturulacak, listenin serviste görünür yerde olması sağlanarak servis kullananların aynı yerde oturmaları sağlanacak. Burada Milli Eğitime de görev düşüyor. Yani okullarda da bunu sağlayacaksınız. Serviste öyle kaynama yok, herkesin yeri sabit olacak. Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeylerin, kapı kolları, kol dayama, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları vs, önce su ve deterjanla, bezle silinecek, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya yüzde 70'lik alkol ile dezenfekte edilmesi sağlanacak. Bunların denetimini sadece Emniyetimiz değil, Milli Eğitimimiz, ilgili okul müdürleri, sorumlu müdür yardımcıları, sorumlu öğretmenler, nöbetçi öğretmenler, bunları yakinen takip edecekler” dedi.
KIRAÇ ' GÜVENLİK SORUNU OLAN OKUL KALMADI'
Toplantıda İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, servis firmalarının dikkat etmesi gerken hususlarla ilgili olarak söz aldı. Emniyet Müdürü Kıraç, “Eğitim süreci içerisinde çocuklarımızın güvenli bir şekilde alınması, ebeveynlerin güvenli bir şekilde teslim etmeleri, yani güven içinde çocuklarımızın akşam eve sağlıklı bir şekilde teslim edilmesi. Buradaki toplantının da ana maddesi de budur” dedi. Servis şoförlerinde olması gereken özelliklere dikkat çeken Emniyet Müdürü Kıraç, “Tek taraflı olarak değil, tüm bu işin içinde olan Milli Eğitim, emniyet, gerekirse belediye, ya da şoför arkadaşlarımızın tamamını ilgilendiren bir konu. Servis şoförlüğü yapan arkadaşlarımızın seçilmesi düzgün adamlardan, yani yeterlilik belgesi dışında karakter olarak ta, ahlaken o çocuklara analık babalık yapabilecek kişiler olma zorunluluğu var. Güvenlik sorunu olan bir okul da kalmadığı için, okullarda da güvenlikçiler görev aldığı için sabit görevi kaldırdık. Ama ekip bazında bölgelere ayırıp bütün okulların denetlemesini yapacağız. Bunun içinde biliyorsunuz ayrı ekipler dışında trafikçiler var, bunlar da yine ola ki servislerde bir eksiklik bir aksaklık olursa o denetimi yapacak” diye konuştu.