Küresel Gazeteciler Konseyi, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Genel Başkan Mehmet Ali Dim imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:
İsrailli NSO Grubu’nun geliştirdiği Pegasus adlı casus yazılımın ilk belirlemelere göre, çoğunluğu gazeteci ve bu mesleğin yanında demokrasi ve özgürlükler için mücadele eden aktivistlerden oluşan 50 bin kişinin telefonuna sızdığı anlaşılmıştır.
Aslında, NSO Grubu’nun “terörizmle mücadele için geliştirdiğini savunduğu” bu yazılımın İsrail’in yanında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından muhalif gazetecilere karşı kullanıldığı yolundaki ilk bilgiler Aralık 2020’de ortaya çıkmıştı.
Bu gelişmeden sonra iddiaların peşini bırakmayan araştırma ekibine bağlantılı listelerin Uluslararası Af Örgütü ve Paris merkezli Forbidden Stories kuruluşu tarafından aktarıldığını, yapılan incelemelerde, casus yazılımla takip edilen telefonlar arasında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in de olduğunu artık biliyoruz.
Bu tür casus yazılımların ağır insan hakları ihlalleri yaşanılan ve medyası esaret altında olan devletlerin eline geçmemesi gerektiği konusunda sağlanan küresel mutabakata katılıyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili makamlarından, İsrail NSO şirketinin casus yazılımını kullanarak dünya çapında özgür basını ve sivil toplumu hedef almış devletlerin belirlenip, ilan edilmesini, Türkiye’de Cengiz’den başka hangi gazetecilerin bu tür bir küresel casusluk ağının kurbanı olduğu konusunun da açıklığa kavuşturulmasını talep ediyoruz.