Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“Masa tenisinin gelişimi için spor projeleri üretilmelidir”

25 Mayıs 2021, 17:44 - Okunma: 6599

Değerli okurlarımız her Çarşamba günü gazetemizde yer alan ve giderek ses getiren Tele-Röportajımızın bu haftaki konuğu, yapmış olduğu eşsiz hizmetleri ve parlak fikirleriyle dikkatleri çeken ve masa tenisi denilince akla gelen ilk isimlerden biri olmayı başarmış olan Dr. Sabahattin Sabrioğlu ile karşınızdayız.

 

1989-1991 Yılları arasında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulundan mezun olan. Yine 1989 yılında İstanbul Anadolu Yakasında Orta Dereceli Okullarda Masa Tenisinde altyapıda geniş kapsamlı çalışmalarda bulunmuş, İstanbul Gençlik Spor ve İl Müdürlüğü'nde, İstanbul Anadolu yakasında yüksek enerjisi ve çalışkanlığı ile Efes Pilsen, ENKA, Teletaş Kulüplerinin adeta temellerini oluşturarak birçok gencin Masa Tenisi ile tanışmasına ve bu branşta ilerlemelerini sağlayarak bu alanda ilklere imza atarak teniste eşsiz hizmetlerde bulunarak tenis dünyasında büyük ses getirmeyi başardı.

Sırasıyla İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kadrolu uzman, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Teknik Kurul Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Masa Tenisi Teknik Kurul sorumlusu, BJK Masa Tenisi Şubesi kurucusu Antrenörü ve Genel Menajerlik, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görevlerde bulunurken akademi çalışmalarını da aksatmayarak eğitim hayatına devam ederek edinimlerine yenilerini eklemeye durmadan devam eden Dr. Sabahattin Sabrioğlu röportajıyla ile sizleri baş başa bırakıyorum.


* Sabahattin Sabrioğlu kimdir?
- 16 Temmuz 1963 Yılında Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya geldim evli ve iki çocuk babasıyım. İlk, orta ve lise tahsilimi Kırcaali’de tamamladım. 1982 -1983 yılları arasında askerlik görevimi Sofya, Eski Zara ve Haskova’da tamamladım. 1984-1989 Öğretim öğrenim yıllarında Haskova Spor Lisesinde öğretmen ve antrenörlük görevlerinde bulundum.
1989 Yılında Sofya Spor Akademisinde üçüncü yıl öğrencisi iken zorunlu göç nedeni ile Türkiye’ye geldim ve son yılımı Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Akademisi Öğretim Görevlisi, 2004-2006 yılları arasında Yüksek Lisansımı NSA Vasil Levski (Sofya) Üniversitesinde tamamladım. Doktoramı ise 2017-2011 yılları arasında NSA Vasil Levski (Sofya) Üniversitesinde tamamladım. Bildiğim yabancı diller Bulgarca, Rusça ve Hırvatça'dır. BJK spor kulübü masa tenisi branşı Genel Menajeri ve Teqball Federasyonu As Başkanıyım.

* Masa Tenisi ile ne zaman tanıştınız?
- 6 Yaşında spora başladım. Masa tenisi ile 11 yaşında tanıştım.

* Spordaki onca branş arasında neden masa tenisi?
- Bulunduğumuz çevrede masa tenisi en popüler spor olduğu için.

* Masa tenisi branşına ilginizi artıran etkenler nelerdir?
- Popüler olması.

* Masa tenisine bu denli yoğunlaşmanıza vesile olup destek olanlar olarak kimler öne çıkmaktadır.
- Masa tenisini gerçekten sevmem ve başlamamda Beden Eğitimi hocam sayın Nahit Yümer, sayın Turgut Cofi ve Bulgaristan Haskova’daki hocam George Damiyanof’dur. Vefat etmiş hocalarımı rahmetle anıyorum.

* Bulgaristan'dan gelmiş bir göçmen olarak öz vatanınız yani ata ocağına Türkiye’ye gelişiniz nasıl gelişti bu süreci bizimle paylaşır mısınız.
- 1989 Yılında Türk toplumunun tabi tutulduğu zorunlu göç vesilesi ile anavatana geldim.

* Türkiye'de nasıl karşılandınız ve ilk zamanlarınız nasıl geçti? Yeni bir hayata alışmakta zorluk çektiniz mi?
- Anavatana geldiğimde Türkiye’ye daha önce gelen akrabalarımın yardımıyla herhangi bir zorlukla karşılaşmadım. Çevremdekilerin yardımlarını ise her daim şükran ile yad ediyorum.

* Sürdürmüş olduğunuz akademik eğitimizin yanı sıra gönül vermiş olduğunuz masa tenisine de aynı yoğunluk ve titizlikle yürütmeyi nasıl başardınız?
- Gönül vermiş olduğum masa tenisine sadık kalarak ve elbette özveriyle çalışarak.

* Sizin geldiğiniz tarihe kadar da masa tenisinin bu denli yaygın olarak oynanmadığı hatta birçok ilde oynanabilmesi için yeterli argümanların olmadığını görüyoruz. Bu durum sizi zorladı mı?
- Türkiye şartlarında zorladı tabii.

* 1991-94 Yılları arasında İstanbul Gençlik ve Spor Müdürlüğünde uzman antrenör olarak kadrolu eğitmen olarak göreve başladınız bize süreçten söz eder misiniz?
- Türkiye’ye geldiğimde zaten akademik ve sporcu kimliğim ile Marmara Üniversitesi Spor Akademisine yatay geçiş yaparak 1991 yılında mezun oldum. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde masa tenisi antrenörü olarak göreve başladım.

* Gençlik Spor’daki çalışmalarınızın yanı sıra, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Spor Okulunda masa tenisi dalında öğretim görevlisi olarak da görev aldınız. Buradaki çalışlarınızdan söz eder misiniz?
- 2011 Yılında Bulgaristan Sofya Üniversitesinde hareket ve antrenman bilimleri bölümünde doktoramı tamamladım. Halen öğretim görevlisi olarak devam ediyorum.

* 1994-2014 Yılları arasında İBB'de masa tenisi sorumlusu görev aldınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ne gibi çalışmalar yürüttünüz bize oradaki zamanlarınızdan söz eder misiniz?
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübünde görev yaptığım 20 yıl içinde masa tenisi sporunun gelişmesi için çalışmalar yaptım. Göreve başladığımda İBB spor kulübünde masa tenisinde bayan takımı vardı. İlk erkek masa tenisi takımının kurulmasını sağladım. Bayrampaşa’da ilk masa tenisi salonunun kurulması çalışmalarında bulundum ve 2011’de İstanbul Cebeci Spor kompleksinde 20 masalık bir masa tenisi salonunun kurulmasında katkıda bulundum. İBB Spor Kulübünün Cebeci’de bulunan masa tenisi spor salonu Avrupa’nın en üst düzey salonudur. İBB spora masa tenisi branşında yurtiçi ve yurt dışında Avrupa yıldızlar, gençlerde şampiyonluklar kazandırdım. Büyüklerde ise Akdeniz oyunlarında 2013 yılında şampiyonu olduk.

* 2003 Yılından itibaren de kurucusu olduğunuz Beşiktaş masa tenisi antrenörlüğünü ve menajerliğini yürütüyorsunuz. BJK'de masa tenisi branşını kurma fikri nasıl oluştu?
- 2002 Yılında BJK Kulüp Başkanı sayın Serdar Bilgili’nin talebiyle kulübe masa tenisi branşı kuruluş çalışmalarını yaptım. 2003 Yılında ise namağlup şampiyon olarak masa tenisinde Süper lige yükseldik. Halen masa tenisi süper liginde faaliyetlere devam ediyoruz.

* 1995 Tarihinden itibaren Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğretim görevlisisiniz bize buradaki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
- 1995 Yılında Marmara Üniversitesi Spor Akademisinde öğretim görevlisi olarak göreve başladım. Üst üste 20 yıl üniversiteler arası düzenlenen üniversite oyunlarında şampiyonluklar ve Avrupa Üniversiteler arası şampiyonluklar kazandık. Öğretim görevlisi olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerden birçoğu üniversitelerde ve Gençlik Spor Bakanlığı bünyesinde görev yapmaktadırlar.

* 2004-2006 Yılları arasında yüksek lisans için ve 2007-2011 yılları arasında da doktora için NSA Vasil Levski (Sofya) Üniversitesini tercih ettiniz. Burayı seçmenizdeki nedeniniz neydi?
- Tercih sebebim bu üniversitenin spor eğitiminde dünyanın ilk üçe girmesidir. Buranın spor eğitimi üst düzeydedir.

* Ülkemizde masa tenisine olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu branşa ilgiyi artırmaya yönelik çalışmalar var mı?
- Türkiye’de masa tenisi sporunun gelişimi için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu branşın daha iyi tanıtılması için projeler üretmek gerekmektedir.

* Ülkemizdeki masa tenisi eğitimini yeterli buluyor musunuz?
- Kesinlikle hayır.

* Masa tenisine ilgi en çok hangi ilimizde mevcut?
- Türkiye’nin en büyük metropolü olması nedeniyle İstanbul’da daha çoktur.

* Masa tenisine en çok hangi kulüp destek veriyor?
- Masa tenisine en çok katkıyı İBB spor vermektedir. Sırasıyla BJK ve FB’dir.

* Spor Bakanlığının tenis branşına yeterli desteği verdiğini düşünüyor musunuz?
- Yeterlidir. Masa tenisi branşının daha da popüler olması için spor projeleri üretilmelidir. Amaç herkese spor!

* Futbolun bu kadar sevilip ve dahası baskın olduğu ülkemizde gençlerin ve özellikle çocukların dikkatini tenise çekmek için neler yapılıyor ve yapılmalı sizce?
- Türkiye’de amatör branşların özellikle masa tenisi sporunun tanıtımı için sosyal etkinliklerin artırılması lazım.

* Bundan sonraki tenis dünyasındaki hedefleriniz nelerdir?
- Türkiye’de masa tenisi sporuna olan ilgiyi artırmak ve sporcular kazanmak.

* Batman'da tenis branşında yetkili ve eğitimcileriyle ilişkileriniz nasıl ve Batmanlı tenis severlere ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
- Batman’da masa tenisine ilgi Türkiye ortalamasının üst seviyesinde. Bunu sağlayan yönetici ve antrenör dostlarıma başta Batman masa tenisi il temsilcisi Hivzullah Ekmen ve Gençlik Hizmetleri masa tenisi antrenörü Recep Bezenmiş’e teşekkürlerimi sunarım.

* Son olarak okurlarımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz.
- Öncelikle röportaj teklifinizi memnuniyet ve büyük bir keyif ile karşıladığımı bilmenizi ister size ve Batman Medya Gazetesi'nin bütün mensuplarına teşekkür eder saygılarımı sunarım. Her şey Türkiye’de masa tenisinin gelişimi için….

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJLAR Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Batman P..
2. Ligin yeni ekibi Batman Petrolspor’un Teknik Direktörü Ahmet Yavuz, ilk ..
BATEX Tekstil firması sahibi ve aynı zamanda Batman Tekstil Sanayi İş Adaml..
Fernas’ın yetiştirdiği meyveler ve ürettiği meyve suları, dünya markası olm..
Merhabalar bu haftaki röportaj konuğumuz, Fenerbahçe ve Sarıyer'in unut..
Merhabalar değerli okurlarımız bu haftaki röportaj konuğumuz 1996-2013 yıll..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=