Konsey Başkanı Abdulkadir Demir başkanlığında gerçekleştirilen Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısında, İl Milli Eğitim müdürü Mahmut Kurtaran, eğitim durumunu ve Covid sürecindeki çalışmaları çeşitli istatistiki verilerle paylaştı. Batman Barosu konferans salonunda gerçekleştirilen toplantı, Batman Kent Konseyi Başkanı Abdulkadir Demir’in açılış konuşmasıyla başladı. Batman’ın Eğitim ve Öğretimdeki Durumu, Eğitim-Öğretimde yaşanan sorunlar, sorunların çözümü noktasın da yapılması gerekenler Maddesi Üzerine Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran söz aldı. Milli Eğitim Müdürü Kurtaran, sunun eşliğinde Batman ilimizin Eğitim ve Öğretimdeki durumu ve Pandemi sürecindeki çalışmaları hakkında yürütme kurulu üyelerine açıklamalarda bulundu.
‘BEŞERİN İNSANLAŞMA SÜRECİ EĞİTİMLEDİR’
Kurtaran, Covid-19 sürecinde öğrencilerle olan iletişimden, kurumlarla beraber yapılan ortak çalışmalar ve projelere kadar birçok konuyu kapsayan uzun bir konuşma yaptı. Eğitimin ekonomi ve demokrasiyi de güçlendirdiğini belirten Kurtaran, “Eğer bir ülkede eğitim oturmuşsa demokrasisi de oturur, ekonomisi de oturur ve güçlenir. Biz eğitimi sadece bir temel eğitim, zorunlu eğitim şekliyle değil, bir beşeri insanlaşma meselesi olarak görüyoruz. Yani beşerin insanlaşma süreci eğitimledir. Bu da sadece okul eğitimiyle değil, ailedeki eğitim, çevredeki eğitim, toplumdaki eğitim gibi, biz tüm bunlara insanlaştırma sürecindeki en önemli vurgu olarak bakıyoruz” dedi.
‘BİRÇOK İLİN NÜFUSU KADAR ÖĞRENCİMİZ VAR’
Batman kentinin geçmişine de nostaljik görüntülerin yer aldığı bir video ile katkı sunan Kurtaran, “İnşallah DİKA’ya da GAP nezdindeki bazı projelerimizin olumlu sonuçlanması için kent konseyi ile girişimlerimiz sürecek. Sunumumuzu 5 başlık altında sunarken öncelikle istatistiki bilgileri arz etmek istiyorum. Belki birçok ilin nüfusu kadar öğrencimiz var. Toplam 170 bin civarında öğrencimiz var. Bu da sanki nüfusumuzun üçte birinin öğrenci olduğunu gösteriyor. Bunlar tabii sadece örgün eğitimdeki öğrenciler. İçinde 17 bin kadar yaygın eğitimde öğrenim gören çocuklarımızı da dâhil ettiğimizde aşağı yukarı, nüfusumuzun 3’te 1’i öğrencidir.” Dedi.
‘TOPLAMDA 659 OKULUMUZ VAR’
Kurum sayıları hakkında da bilgi veren Kurtaran, “621’i resmi, 38’i de özel eğitim kurumu olmak üzere il geneli 659 resmi okulumuz var. 659 okulumuz dışında öğretmen evleri, halk eğitim merkezleri, rehberli araştırma merkezi gibi isimlendirdiğimiz toplam 15 adet resmi kurumumuz var. 128 tane de özel öğretim kurumumuz var. Yani resmi ve özel olmak üzere aşağı yukarı 800 civarında kurumumuz var. Okullarımızda 169 bin küsur öğrencimiz eğitim görmektedir. Bu çocuklarımızın 161 bini resmi okullarda eğitim görüyor ve 7 bin küsuru da özel okullarımızda eğitim görüyor. Toplamda 169 bin öğrencimiz öğrenim görüyor. Bunun dışında aşağı yukarı 18 bin civarında da açık öğretime kayıtlı olan öğrencimiz var. Yani bu demektir ki ilimizde 190 bin öğrenci mevcuttur” diye konuştu.
‘İLİMİZDE 2 BİN CİVARINDA SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR’
Misafir öğrenci konusunda da istatistiki verileri paylaşan İl müdürü Kurtaran, “İlimizde 2 bin civarında Suriyeli öğrencimiz var. Ayrıca sanırım 10-15 bin civarında da Suriyeli vatandaş yaşıyor. Bunların 2 bin 200’ü de öğrenci olarak okullarımızda devam etmektedir” dedi.
‘ 9 BİNE YAKIN ÖĞRETMENİMİZ VAR’
Öğretmen sayıları hakkında bilgi veren Kurtaran, “İlimizde öğretmen doluluğunun en üst seviyede olduğu bir dönemi yaşamaktayız. Şuan 9 bine yakın öğretmenimiz var. Normumuza göre 500 civarında öğretmen eksiğimiz var. Yani normumuz 9 bin 500, öğretmen sayımız da 8 bin 998 galiba. Bu açığımız da ücretlilerle telafi ediliyor. Tabii bu 8 bin 900 küsur öğretmenimizin yanında bir de okul idarecilerimiz var. 940 kadar da müdür ve müdür yardımcılarımız var. Yani kısacası, Milli Eğitim camiası olarak Batman’daki öğretmen ve çalışan sayımız 10 bini aşkındır. Hatta personellerimizle beraber 12 bin 500 kadar Milli Eğitimin il genelinde öğretmen, idareci ve personeli mevcut. Yani bir ilçe nufusu kadar bir aileyiz” dedi.
‘PANDEMİYE EN HAZIRLIKLI YAKALANAN ÜLKEYDİK’
Covid-19 pandemi sürecindeki çalışmalara da değinen Kurtaran, “Pandemiye belki en hazırlıklı yakalanan ülkeydik. Çünkü uzaktan eğitimi kapsayan EBA gibi gerçekten çok kapasiteli bir sistemimiz vardı EBA’yı çok hızlı bir şekilde bu süreçte devreye soktuk. Sadece EBA değil, aynı zamanda TRT ile de işbirliği yapılarak uzaktan eğitimde, Türkiye genelindeki tüm illerde olduğu gibi bütün öğrencilerimize ulaşmaya çalıştık. Ayrıca öğretmenlerimizin EBA üzerinden yapmış olduğu canlı dersleri de bu uzaktan eğitim sürecinde sürdürüyoruz.
‘150 TANE EBA DESTEK NOKTASI KURDUK’
Ayrıca 95 tanesi merkezde, diğerleri de ilçelerde olmak üzere 150 adet EBA destek noktaları kurduklarını anımsatan Kurtaran, “Bu EBA destek noktaları okullarımızda veya bazı kurumların destekleriyle EBA Destek Merkezleri kurduk. Yine, Valilik ADEM’lerde kurduğumuz bazı destek noktaları var. Ama ağırlıklı olarak okullarda kurulan EBA destek noktalarıdır. 4 tanesi de mobildir. Belediye tarafından bazı noktalara internet kurularak daha çok çocuğumuzun erişilebilirliğini sağlamak için imkânlar seferber edildi. Şu ana kadar sanırım 10 noktada kuruldu ve biz 15-20 nokta daha bildirdik. Buralarda da kurulursa epey çocuğumuz bundan istifade edebilecek.” Dedi.
‘OKULLARIMIZ TÜM DEZENFEKTAN İHTİYACIMIZI KARŞILADI’
Özellikle meslek liselerinin bu sürece katkı sunduğunu belirten Kurtaran, “ Bizim Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çok hızlı bir şekilde bütün dezenfektan ihtiyacımızı karşılayacak şekilde bir üretime geçti. Ciddi manada bir üretim yaptı ve halen de yapmaya devam ediyor. Ayrıca pandeminin ilk günlerinde Halk Eğitim Merkezimiz tarafından maske üretimi yapıldı. Daha sonra da bizim Kültür Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz sınavlar döneminde özellikle öğrencilerimiz için, okullarımız için maske üretimini yapıyor. Bu üretimin bir manası da şu, hem çocuklar yaparak öğreniyor, aynı zamanda döner sermaye ile çalışan okullar olduğu için bir nebze de para kazanıyorlar.” Dedi.
BAYHAN, COVİD YÖNETİMİ SUNUMU YAPTI
Toplantı gündeminin diğer maddesi olan Batman İlimizin COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışmalarının durumu hakkında Batman Eczacılar Odası Başkanı ve Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Adnan Bayhan yürütme kurulu üyelerine açıklamalarda bulundu. Bayhan, “Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak Batman İlimizin Eğitim-Öğretim, sosyo ekonomik, kültür ve sanat, çağdaş, modern, ahlaki ve kentlik bilinci değerlerine sahip olan bir şehir olması için İl Yönetimiyle, Yerel Yönetimiyle, kurumları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partileri, milletvekilleri, İş İnsanları, üniversitesi yani Batman da yaşayan insanlarımızın elbirliği, güç birliği ile hareket edilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
Batman Kent Konseyi Başkanı Abdulkadir Demir, toplantıya ev sahipliği yapan Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan’a katılımlarında dolayı yürütme kurulu üyeleri ve basın mensuplarına teşekkür etti. Recep Akın