İpekyüz, “Sağlık ve Soyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması için hazırlanan Kanun Teklifiyle; Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamının ayrımsız şekilde kadroya alınması, böylece istihdam biçimlerinin kadrolu ve güvenceli tek istihdam biçimine çevrilmesi, Güvencesiz çalışma biçimlerinin tamamının kalıcı olarak ortadan kaldırılması, Sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışan emekçi sayısındaki yetersizliğin en azından OECD ortalamalarına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam ile giderilmesi amaçlanmaktadır. Covid 19 pandemisi başladığından beri sağlık ve sosyal hizmetin ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu süreçte Türkiye’de görev yapan onbinleri aşan sayıda sağlık emekçisi Covid 19 hastalığına yakalanmış ve en az 52 sağlık emekçisi maalesef yaşamını yitirmiştir. Üstelik bütün bu olağanüstü çalışmalar OECD rakamlarına göre çok yetersiz sayıda sağlık emekçisi ile verilmeye çalışılmaktadır. Pandemi dönemi, sağlık emekçisi ihtiyacını daha da artırmış durumdadır. Türkiye’deki sağlık emekçileri insanüstü çaba ile hizmet vermeye çalışmakta ancak pandeminin de getirdiği sorunlarla birlikte yorulmakta, yıpranmakta, tükenmişliğe sürüklenmektedir.
‘RİSKLER PANDEMİ DÖNEMİNDE GİDEREK ARTTI’
Sağlık emekçileri arasında önemli sayıda kendi yaşamına son verenler bulunmaktadır, bu da dikkatlerden kaçırılmaması gereken ve çözüm bulunması gereken bir olgu olarak durmaktadır.
Sosyal hizmetler alanı da yıllardır yetersiz sosyal hizmet emekçisi ile hizmet verilen, Bakanlık yapılanmasına geçiş ile hizmetlerin de arttığı ancak aynı oranda güvenceli istihdamın artırılmadığı, yoğun iş yükü ile hizmet verilen bir alandır. Halihazırda devlet desteğine ihtiyaç duyan kesimlere hizmet veren, toplumun önemli sorunlarının çözümünde önemli görevler yüklenen sosyal hizmet emekçilerinin görevleri ve riskleri pandemi döneminde de giderek artmıştır. Bu teklif ile sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan emekçilerinin tümünün kadrolu çalışması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra mevcut hizmet açığının kapatılması amacıyla ilgili kurumlara kadro tahsisi yapılmaktadır. Ayrıca OHAL’in etkileri çeşitli yasal düzenlemelerin geri alınarak çalışanların keyfi olarak işine son verilmesinin önüne geçilmek istenmektedir.” Haber merkezi