Moderatörlüğünü Duruş Haber temsilcisi Metin Güneş’in yaptığı canlı yayına Arslan’ın yanı sıra, Batman Sonsöz Gazetesi imtiyaz sahibi Ercan Atay ile Batman Yön Gazetesi sahibi Ferit Tunç katıldı. Video konferans şeklinde yayınlanan program yerel medya ve sansür konularının yanı sıra Batman ile ilgili genel sorunlar, Petrolspor, Pandemi süreci, yerel medya çalışanlarının hakları, yatırımlar ve daha birçok konuda konukların görüşleri alındı. Yayın moderatörü Güneş’in ‘cemiyet olarak neden isim değişikliğine gittiniz?’ sorusuna cevap veren Arslan, “Biz zaten Şubat 2019 tarihinde olağan kongreyle göreve geldiğimizde isim değişikliğine gideceğimizi üyelerimizle konuşmuştuk. Cemiyetimizin isminin uzun olması ve Batman'ı temsil eden bir isim olmadığı için değişikliğe gittik. Zaten bu kararı yüzde 70 bir ortak kararla aldık” dedi. Gazetelerin bu denli çok olmasıyla ilgili de konuşan Arslan, Batman'da 21 gazete ve ilçelerinde de 1’er gazete olduğunu hatırlatarak, “Savcılığa bir dilekçeyle başvuran gazete sahibi olabiliyor. Oysa belli kriterler olmalı ve denetleme mekanizması devreye girmelidir. Yerel medya ile ilgili sıkıntılar birlik ve beraberlik olmamasından kaynaklanıyor. Büyük illerde bile sadece bir cemiyet varken Batman’da kağıt üzerinde 6 gazete derneği var. Biz 2019 yılında cemiyetin başına geçince 1 veya 2 cemiyet kalsın dedik. Ama bazıları ‘biz kapatmayız’ dedi. Tek ses ve tek güç olması için tek cemiyet çatısı altında birleşmemiz birlik ve beraberlik açısından önemlidir. Güçlü bir yerel basınımız var diyoruz ama diğer yüzüne baktığımızda ise çok zayıfız” dedi.
‘SANSÜRE UĞRAMIYORUZ’
Gazeteler Koronavirüs ile ilgili olarak yeterince ses çıkarıyor mu sorusuna, Arslan, “Yerel medya bu konuya duyarlı ama öz eleştiri yapmak gerekirse o konuda zayıf kaldık. Nedeni de Koronavirüs ile ilgili gerçek verileri alamıyoruz. Halbuki kamuoyuyla paylaşılırsa insanlar virüse karşı daha çok önlem alır. Devlet Hastanesinin yanı sıra özel hastanelerde de hasta çok. Batman'da test yapamıyorsun çünkü test cihazı bozuk. Ankara'dan test sonuçları bekleniyor. Test sonuçları gelene kadar insanlar kendilerini karantinaya alıp mecburen izole ediyor” dedi.
Gazetelere sansür uygulanıyor mu sorusunu değerlendiren Arslan, “Bu konuda sıkıntı yaşayan gazeteler olabilir ama bizim gazeteye herhangi bir baskı ya da sansür uygulanmadı. İki kurum dışında yerel gazetelere sahip çıkan yok. Şunu da sormak gerekir, biz Batmanlılar olarak ne kadar yerel medyaya sahip çıkıyoruz? Covid - 19 pandemisi çıktıktan sonra sıkıntı içerisine girdik ve şu zamanda da yerel medya can çekişmeye devam ediyor. Oysa Avrupa'nın büyük gazeteleri yerel medyalardan oluşuyor. Zaten dijital medya ortaya çıkınca tirajımız tamamen düştü. Yerel medya olarak abone ve reklam geliriyle sadece kağıt ve baskı bedeli çıkıyor. Avrupa'da yerel medyaya çok önem veriliyor. Yerel medyanın bir araya gelebileceği lokalleri var, bazı haber ve programlarını düzenleyebilecekleri platformlar var. Bu açıdan Avrupa'daki yerel medya bizden çok daha iyi şartlarda ve değer görüyor. Yerel medya aynı zamanda demokrasinin teminatıdır. Yerel medya, ulusal medyayı da besler. Ama maalesef yerel medya can çekişiyor. Giderler 3 katına çıkmış durumdadır” dedi.
PETROLSPOR DA KONUŞULDU
Batman basını olarak tek ses ve tek güç olup birlikte hareket ettikleri vakit yapamayacakları şeyin olamayacağını belirten Arslan, 3. Lig ekibimiz Batman Petrolspor ile ilgili olarak, “Maalesef dereyi görmeden paçaları sıvıyoruz. Buraya gelen futbolcuları gereğinden fazla övüyoruz. Futbolcu da bu durumda sanki Fenerbahçe'den, Galatasaray’dan gelmiş gibi havalara giriyor. Tek profesyonel takımımız var o da başarısız oldu. Ama yöneticileri de fazla suçlamamak gerekir. Çünkü takımı Yurttaşlar'dan devraldıklarında zaten takım kötü durumdaydı ve sayın Valimiz Hulusi Şahin, Başkan ve yöneticiler herşeye rağmen ellerinden geleni yapıyorlar. Futboldan anlıyoruz deyip eleştiri yapanlar aslında sözde anlıyorlar ama özde anlamıyorlar. İnsanları eleştirirken daha yapıcı olmak gerekir. Başarısızlıkta yönetimsel hatalar oldu yıllarca. Her defasında takıma 12-13 futbolcu gelip 13 futbolcu gidiyor. Petrolspor kulübü Türkiye Petrolleri bünyesinde olduğu zaman futbolcu koşarak gelirdi. Şimdi gelenler ise acaba paramı alırmıyım derdinde. Petrolspor yıllarca yaz- boz tahtasına döndü. Şu dönemde hedef şampiyonluk olmamalıdır. İyi bir yerli hocanın takımın başına geçmesi ve altyapıdan takıma kazandırılacak 6-7 futbolcuyla yola devam edilmelidir. Başkan Vahap Akbaş'a da bu arada geçmiş olsun, koronadan dolayı hasta. Umarım en kısa zamanda iyileşir. Biz alt liglerden hocaları takımın başına getiriyoruz. Oysa takımı ve bölgeyi tanımıyorlar. Çok iyi yerli bir hocayla yola devam etmeliyiz. Vali bey de zaten takıma altyapıdan yerli oyuncu katma yönünde sinyal verdi. Bu önemli bir gelişmedir” dedi.
Recep Akın