Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


‘Mahallemizi bir çiçek bahçesine dönüştüreceğiz’

07 Temmuz 2020, 16:48 - Okunma: 48930

Batman Meydan Mahallesi Hasankeyf Şemsiyeli Sokak Dernek Başkanı Hasan Tunç ile birçok konuyu içeren kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Başkan Tunç, Meydan Mahallesi'nin yanı sıra, Hasankeyf Şemsiyeli Sokağın yenilenmesi, Pandemi süreci, genel sorunlar, projeler ve çalışmalarıyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

-KENDİNİZİ KISACA TANITIR MISINIZ?
Tunç: Meydan Mahallesi Hasankeyf Şemsiyeli Sokak Derneği Başkanıyım.1970 Batman doğumluyum. 15 yıldır esnafım. 1987'de Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve Dekorasyon bölümünden mezun oldum. Ortaokul dönemlerinden beri okul araları ve yaz tatillerinde bile boya, alçı, asma tavan ve inşaat- dekorasyon üzerine çalıştım. Esnaflığa da ilk olarak Meydan Mahallesi’ndeki Hasankeyf Şemsiyeli Sokak'ta başladım. Bu sektörle ilgili dükkânım halen Şemsiyeli Sokak’tadır. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

-MEYDAN MAHALLESİNİN GENEL SORUNLARI NELERDİR?
Tunç: Biz 2016'dan beri Meydan Mahallesinin yaşanılır bir hale gelmesi için mücadele ediyoruz. Mahallemizde trafik sorunu, gürültü ve görüntü kirliliği had safhadadır. Özellikle yaya trafiğinde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Sokaklarımızın tümü işportacılar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Özellikle Ramazan aylarında evlerimize gitmekte dahi zorluk çekiyoruz. Gülistan Caddesi, Hasankeyf Şemsiyeli Sokak, Dr. Yusuf Azizoğlu Caddesi ve bunlara bağlantılı ara sokakların işportacılardan temizlenerek, yayaların daha rahat hareket edebilmeleri için, belediye tarafından yayalara sağlıklı bir ortam sağlanmalıdır. Sokağımızdaki ev ve dükkân damlarının üstü miladını doldurmuş eski tabelalar ve çöplerle dolu. Bu konuyla ilgili olarak Çevre Kontrol Müdürlüğünün mülk sahipleriyle istişare edip damlara atılmış eski tabela ve çöplerin temizlenmesi için mülk sahiplerine uyarıda bulunmalıdır. Ayrıca elektrik gittiğinde çalan alarm sistemleri büyük bir gürültü kirliliği oluşturuyor. Her dükkânda güç kaynağı olması gerekir. Böylece elektrikler gittiğinde devreye giren güç kaynağı alarm gürültüsünü engellemiş olacak. Alarm gürültüsü yüzünden mahalle sakinleri olarak sabaha kadar uyuyamıyoruz. Bu tür nedenlerden dolayı mahallemiz göç vermeye başladı. Esnaf buradan gidiyor, insanlar kaçıyor. Oysa buranın özendirilmesi gerekir. Meydan Mahallesi bir zamanlar Batman'ın en gözde ve en cazibeli yeriydi. Çarşının da merkezi idi. Bu hale gelmesi bizi üzüyor. Dernek yönetimi, esnaf temsilcileri, mahalle muhtarımız ve ihtiyar heyetimizle bir araya gelerek, mahallemizin modern bir hale gelmesi ve güzelleşmesi için hep birlikte elimizi taşın altına koymaya karar verdik.

-ŞU ANDA HASANKEYF ŞEMSİYELİ SOKAK İÇİN NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPILIYOR?
Tunç: Batman Belediyesi eski Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy zamanında proje kapsamında Gülistan Caddesi, Şemsiyeli Sokak, Dr. Yusuf Azizoğlu Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı için başlatılan yenileme çalışmalarından kısmen eksiklikler olmasına rağmen memnun kaldık. Bu çalışmaların devam etmesi için çabalıyoruz. Sokağımızdaki şemsiye platformunun rüzgâr ve kar nedeniyle çökmesinden sonra yeniden çalışmalara başladık. Ben daha önce ustabaşı olarak boya- dekorasyon alanında Antalya Sheraton Otelinde çalıştım. Ekibimle beraber Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerinde çalıştık. Biz de deneyimimizi sokağımıza yansıtmak istiyoruz. Valimiz ve aynı zamanda Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Hulusi Şahin'e çok teşekkür ederiz. Sağ olsun bizi kırmayıp sokağımızın üst kısmının tekrar yapılması için start verdi. Bu konuyla ilgili olarak şuan tüm kurumlar özverili çalışmalarıyla bize destek veriyorlar. Kendilerine de çok teşekkür ederiz.

- ŞEMSİYELİ SOKAĞIN YENİLENMESİ KONUSUNDA DERNEK OLARAK NE GİBİ KATKILARINIZ OLACAK?
Tunç: Biz sponsor bir firmadan sokağımızdaki binaların dış cephelerine yetecek şekilde ücretsiz boya desteği alacağız. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz aracılığıyla derneğimiz üzerinden mesleki eğitim kursu açacağız. Derneğimizdeki kursiyer ve usta öğreticiler vasıtasıyla sokağımızdaki tüm binaların dış cephelerini tek renge boyayacağız. Sokağımızı Hasankeyf resimleriyle donatacağız. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi'nde açacağımız kursta görev alacak usta öğreticilerimiz ve duvarlarımızı boyayacak ustalarımız, mahallemizde meslek sahibi olmayan tüm kardeşlerimize kurs bünyesinde eğitim verecek ve böylelikle kendilerine meslek kazandırmış olacağız.
-HİZMETLERLE ALAKALI OLARAK MÜLK SAHİPLERİ, ESNAFLAR VE MAHALLELİDEN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?
Tunç: Sağ olsun, mülk sahipleri de bizi kırmayıp eski kepenklerini değiştirip yenilemeye başladılar. Kepenklerini değiştirmeyen mülk sahiplerinin önümüzdeki Kurban Bayramı yoğunluğundan önce bitirmelerini istiyoruz. Mahallemizi bir çiçek bahçesine dönüştüreceğiz. Bu konuda Belediye Park Bahçe Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu hizmetler hayata geçtikten sonra hepimizin, mahallenin, esnafın, herkesin sahip çıkması gerekir. Bu arada Belediyenin temizlik personellerine ayrıca teşekkür ederiz. Gerçekten canla başla çalışıyorlar. Buna karşılık olarak bizler de mahallemize sahip çıkmalı ve kirletmemeliyiz. Temizlik kültürünü yaşatmalıyız.
PANDEMİ SÜRECİNDE NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ OLDU?
Tunç: Sokağımızı korona virüs'e karşı dezenfekte edip sabunlu suyla yıkadık. Esnaf ve mülk sahipleriyle istişare ederek kira indirimi, erteleme ve hibe konusunda büyük ölçüde başarılı olduk. Ortak bir fon oluşturup, hem mahallemizde hem de farklı semtlerde oturan dar gelirli vatandaşlarımıza yardımlarda bulunduk. Bayramlarda mahallemizde ve Batman'ın belirli yerlerindeki dar gelirli vatandaşlarımız esnaflarımızca giydirdi. Oda Başkanlarına, altlarındaki lüks ve milyonluk araçlarından vazgeçip, bu zor süreçten olumsuz etkilenen ve ekonomik sıkıntı çeken esnaflara yardımda bulunmaları çağrısında bulunduk. Gülistan Caddesi ve Hasankeyf Şemsiyeli Sokağın baş ve sonlarının yanı sıra belirli noktalara, pandemiye karşı 14 kuralı içeren afiş ve pankartlar astık. Ilısu Barajı'nın üretime geçip ilk panelinin devreye girmesi ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına denk gelmesinden dolayı, Batman'ın sağlık ihtiyacı olan Batman Hasankeyf Tıp Fakültesi’nin ilimize kazandırılması yönünde bize büyük bir jest yapması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yolladık. Sloganımız olan 'Evde Kal Batman, Komşuna Sahip Çık' yazılı pankartı korona virüs tedbirleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla sokağımıza astık. Ayrıca Pandemi sürecinde kan stoklarının azalmasından dolayı tüm dernek yönetim kurulumuz ve esnaflarımızla birlikte Gülistan Caddesi'nin başında Kızılay'a kan bağışında bulunduk.
-SOSYAL VEYA KÜLTÜREL FAALİYETLERİNİZ VAR MI?
Tunç: Sosyal sorumluluk projelerinin yanında, sanatsal ve kültürel faaliyetlerimiz devam edecek. Özellikle bayramlarda mahallemizdeki dar gelirli vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Yılda iki festival düzenleyeceğiz. Pandemi büyük oranda kontrol altına alınırsa
İlk festivalimiz yakın bir zamanda olacak. Danuk Festivali yapacağız. İki ton buğday kaynatacağız. Şemsiyeli Sokak ve Gülistan Caddesindeki girişlerde platform kurup, tabaklara koyacağımız ‘danuk’leri (pişmiş buğday) vatandaşlara ikram edeceğiz.
-SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Tunç: Bu konuda sadece ben değil, tüm dernek yönetiminin, mahalle muhtarı, ihtiyar heyeti, mahalle sakinleri, esnaf ve mülk sahipleri ile kurumlarımızın gayretli çalışmaları var. Dernek ve mahalle adına katkı sunan herkese teşekkür ederiz. Ayrıca bize röportaj yapma imkânı sunarak sorun, talep ve çalışmalarımızı iletme şansı verdiği için Batman Medya Gazetesine ve size çok teşekkür ederiz. Yepyeni bir Meydan Mahallesi ve çiçek bahçesine dönecek modern ve yaşanılır bir ortam dileğiyle selam saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Röportaj- Recep AKIN
[email protected]

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJLAR Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Batman P..
2. Ligin yeni ekibi Batman Petrolspor’un Teknik Direktörü Ahmet Yavuz, ilk ..
BATEX Tekstil firması sahibi ve aynı zamanda Batman Tekstil Sanayi İş Adaml..
Fernas’ın yetiştirdiği meyveler ve ürettiği meyve suları, dünya markası olm..
Merhabalar bu haftaki röportaj konuğumuz, Fenerbahçe ve Sarıyer'in unut..
Merhabalar değerli okurlarımız bu haftaki röportaj konuğumuz 1996-2013 yıll..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=