Kıbrıs Medya Buluşması Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne adeta damgasını vururken, Konsey’in ilk toplantısına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çaavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye Cumhuriyeti KKTC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, ünlü gazeteci Yavuz Donat, Gazetemiz İmtiyaz sahibi ve Batman Mezopotamya Havzası Gazeteci ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Ercan Arslan ve çok sayıda siyasi ile üst düzey yetkili katıldı. Küresel Gazeteciler Konseyi Medya Buluşması, Kıbrıs’ta Acapulco Resort ve Convention ve SPA Otel’de gerçekleştirildi. Buluşmanın ilk gününde Türkiye’nin dört bir yanından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen Konsey üyesi gazeteciler, Ercan Havalimanı’nda otobüslerle karşılanarak Lefkoşa’ya doğru yola çıktı. Türkiye Cumhuriyeti KKTC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri tarafından verilen resepsiyonda Büyükelçilik binasında bir araya gelen gazeteciler burada Büyükelçi tarafından kapıda karşılandı. Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaretin ardından gazeteciler Kıbrıs’ın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ederek bilgi aldılar.
KIBRIS’A DAMGA VURAN BULUŞMA
Konsey ikinci günde ise Acapulco Otel’de düzenlenen ilk buluşma programında bir araya geldi. Kıbrıs Medya Buluşması Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne adeta damgasını vururken, Konsey’in ilk toplantısında ilk konuşmayı KGK Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim gerçekleştirdi. Dim, “Bugün çok anlamlı bir etkinliğe imza atıyoruz sizlerle. Küresel Gazeteciler öncelikle yeni bir kuruluş ve kuruluşumuz faaliyetlerine vatanımızın ayrılmaz bir parçası olan Kıbrısımızda start veriyoruz. Buraya gelen ve bizi onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımız ve bu toplantının olmasında ve tertiplenmesinde bize destek veren herkese teşekkür ederken, özellikle Küresel Gazeteciler Konseyi’nin kuruluş aşamasından beri bize destek veren Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na bir parantez açmak istiyorum. Kendisi sağ olsun, ilk kuruluş dilekçemizi verdiğimiz andan beri bizim hep yanımızda oldu ve bir anlamda konseyimizin hamisi oldu. Türkiye’de 400’den fazla adında gazetecilik, medya, basın, iletişim, dernek olan meslek örgütü olduğunu üzülerek öğrendim. Bir çok sektörde olduğu gibi bu sektörde de enflasyon haline gelmiş bir süreci yaşıyoruz. Fakat Küresel Gazeteciler Konseyi Dernekler Kanunu’na tabi bir kuruluş değil. Tamamen farklı, bir yasa ile kuruluyor. KGK, Dışişleri Bakanlığımızın önerisi, onayı ve en son noktada Cumhurbaşkanımızın onayı ile kurulma aşamasında sona gelmiş bir örgüttür. Ve bu örgüt Türkiye’de ilk defa, yaygın, yerel ve dış medyayı aynı çatı altında buluşturan bir örgüttür. Dolayısı ile Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz. Ve bu ilkin ilk buluşmasını da burada Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin bir çok yerinden, Ardahan’dan Trakya’ya Samsun’dan Antalya’ya Alanya’ya, Erzurum, Elazığ, Muğla’ya, Kayseri’ye kadar arkadaşlarımız aramızda, Azerbaycan’dan gelen, yurt dışından gelen arkadaşlarımız da var. Bizim neredeyse 55 yada 60 yıldan beri kanayan bir yaramız var ve bu yüzden buradayız. Biz de bu yüzden Kıbrıs’a nasıl bir katkımız olabilir diye buradayız” dedi.
CUMHURBAŞKANI AKINCI BAŞARI DİLEDİ
Ardından söz alan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çıktıkları yolda Küresel Gazeteciler Konseyi Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, yönetimi ve Konsey Üyesi gazetecilere başarılar diledi. Kıbrıs sorununda hem masada hem sahada haklı ve tutarlı tavırlarını sürdürmeye devam edeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Haklılığımızın verdiği güçle yolumuza devem edeceğiz. Hem sahada, hem masada güçlü olmaya devam edeceğiz. Sahada güçlü oldukça, masada da daha güçlü olacağız” dedi.
Akıncı, Kıbrıs sorununun konuşulmaya devam ettiğini ve edileceğini, çünkü sorun oldukça çözüm arayışının da sürdüğünü söyleyerek, “Hayat devam ediyor, hayat durmuyor. Kıbrıs sorunu var diye Kıbrıs Türk halkı gelişmişlik, kalkınma mücadelesinden vazgeçecek değil. Ya da her şeyi bir çözüm sonrasına erteleme lüksüne sahip değil” dedi. Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılabilse her iki tarafta da çok ciddi gelişmeler sağlanabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Eğer biz KKTC olarak ekonomimizle ve demokrasimizle, çağdaş kurumsal yapımızla turizmimiz ve eğitim sektörümüz ve diğer alanlardaki gelişmişliğimizi ne kadar ileri götürebilirsek, Kıbrıs’ta çözümün koşulları da o kadar yakın hale gelebilir” dedi. Son dönemlerde Rum liderliğine bakıldığında bir kavram kargaşası yaratma çabası içinde olduklarının gözlemlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, farklı ortamlarda, farklı kişilere, farklı söylemlerde bulunan bir lider olduğunu kaydetti.
YANLIŞ VE HATALI POLİTİKALAR DOĞAL GAZ ALANINDA TEKRARLANIYOR
Uluslararası toplumun bu konudaki konumunun ne kadar yanlış ve Kıbrıs’ta çözüme yardımcı olmaktan uzak bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2002- 2004’te AB süreci yaşandığında, Rumların tek başına AB üyesi olmasına neden olan yanlışlar ve hatalı politikaların bugün doğal gaz alanında tekrarlandığını söyledi. Akıncı şöyle devam etti: “Bu sizin hakkınızdır, kazılara devam edebilirsiniz, çalışmalarınıza devam edebilirsiniz deyip arka sıvazlayıcı tavırlar sürdürüldükçe ne yazık ki Kıbrıs’ta da, Doğu Akdeniz’de de istikrara ve barışa yardımcı olunmamaktadır. ‘Rumların hakkıdır, bunu yapacak edecek, kazacak, bulacak ileride eğer bir gün çözüm olursa o zaman Kıbrıslı Türkler de hakkını alır’ deyip topu bilinmez bir geleceğe atmak sanıyorum yanlışların en büyüğüdür ve uluslararası toplum bu yanlışı ne yazık ki yapmaya devam ediyor.” Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin başından beri akıl, mantık, istikrar, barış yolunu önerdiklerini, paylaşımı ve birlikte hareketi öngördüklerine dikkat çekerek, bu adada makul bir çözüm olursa sadece iki toplumun değil, Türk ve Yunan uluslarının da bundan yarar göreceğini söylediklerini anımsattı.
‘İLK BULUŞMANIN KISRIS’TA OLMASINDAN GURUR DUYDUM’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, katılımcıları selamlamasının ardından Konsey üyeleri ile bir arada olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti. Konseyin çalışmalarını ve süreci yakından takip ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs hakkında da gündemde olan konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu “Kıbrıs Türk halkını yok sayan, siyasi eşitliği temelden yok sayan ve Kıbrıs Türk halkının iradesini yok sayan bir çözümü bizim kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının her zaman çözümden yana olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bugün bir çözüm yoksa bunun sebebinin, Rum tarafının hiçbir şeyi Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmak istememesi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Tüm seçenekler dahil hepsinin müzakere edilmesini, hangisi olacaksa müzakereye açık olduğumuzu söyledik. Herhangi bir seçeneği dayatmıyoruz. Herhangi bir seçeneğin de bize dayatılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.