Doktor seçiminin insanın hayatında bir çok şeyi değiştirebileceğini biliyoruz. Özellikle kadınlar için, kendilerini ifade edebilecekleri, sıkıntılarını rahatlıkla dile getirebilecekleri bir doktoru seçmeleri çok önemlidir. Fikrini aldığımız pek çok kadın, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarını seçerken en çok dikkat ettikleri konunun doktoruyla olan iletişimleri olduğunu belirtiyor.
Dilerseniz şimdi de, kadın hastalıklarında uzman olduğu kadar, güler yüzlülüğü, içtenliği ve çalışkanlığıyla, hastaların büyük sevgisini kazanan değerli Uzman Dr. Zeynep Burcu hanımla yaptığımız röportaja geçelim.
Dr. Zeynep Burcu hanım gebelik dışında vajinismus, vajinal estetik, infertilite ve jinekoloji alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Dr. Zeynep Burcu’ya sorularımızı içtenlikle yanıtladığı için çok teşekkür ediyoruz ve keyifli okumalar diliyoruz.
*Kendinizden biraz bahseder misiniz?
- Isparta doğumluyum, ilkokulu, ortaokul ve liseyi Isparta’da okudum. İngilizce biliyorum. 2010 yılında Ankara Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Çok istediğim Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını kazandım. 2015 yılında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlığımı aldım. 2016 yılında Tunceli Devlet Hastanesinde çalışmaya başladım. İlgi alanım infertilite, vajinismus, vahinal estetik ve jinekolojidir. İşimin pek çok zorluğu var, ve oldukça stresli, ama yeniden dünyaya gelsen hangi mesleği yapmak isterdin diye soracak olursanız sanırım yine doktor olurdum.
* Doktor olmaya nasıl karar verdiniz? Özellikle Kadın doğum uzmanlığını seçmenizin nedeni nedir?
- Kadın doğuma ilgim aslında hep vardı fakat acilinin çok olması, fazla stresli bir bölüm olması nedeniyle çok kararlı değildim. Hatta babam, senin çok titiz bir yapın var bu kadar stresli bir bölüm seçmen doğru olmaz diye beni uyarmıştı. Fakülte 4. Sınıfta Kadın Doğum stajımı yaparken kesin kararımı verdim. Kadın Doğum pek çok şeyi bir arada barındıran bir bölüm, hem dahiliye, hem cerrahi, medikal ya da operatif tedaviler, hormonlar, psikoloji… Bir kadın olarak, hemcinslerimi en iyi ben anlayabilirdim.
* Hastalarınızla iletişiminiz nasıl? Size istedikleri zaman ulaşabiliyorlar mı?
- Hastalarım bana her şekilde ulaşabilir. En kolay ulaşılabilen doktorlardan biriyim sanırım. Uçağa bindiğim anlar dışında telefonum 24 saat açık.
* Randevularınızda hastalarınıza ne kadar süre ayırıyorsunuz?
- Hastanedeki standart randevu sürem on beş dakika, ama tabii ki hastamın durumuna göre bu süre uzayabiliyor.
* Uzmanlığınız ve özellikle alanınızda en çok zaman ayırdınız konular nelerdir?
* Gebelik, infertilite, menopoz, vajinismus, vajinal estetik, vajinal operasyonlar.
* Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorunu seçerken hastaların dikkat etmesi gereken en önemli hususlar nelerdir?
- Öncelikle hasta hekim uyumu çok ama çok önemli, iyi iletişim kurabileceğiniz, sizi önemseyen ve dinleyen, vakit ayıran ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir hekimi tercih etmelerini öneririm. Tabii ki bunlar tek başına yeterli değil. Doktorunuz tıptaki, özellikle de kendi alanındaki yenilik ve gelişmeleri yakından takip ediyor olmalı. Çünkü her geçen gün pek çok konuda yenilikler oluyor ve eğer hekim olarak okumaz ve kendinizi geliştiremezseniz güncelin gerisinde kalırsınız.
* Bir kadın, doktoru olarak Dr. Zeynep Burcu Şeker’i neden seçmeli?
- Çünkü her şeyden önce ben de kadınım. Karşıma hasta olarak gelen kişilerin, tarif ettikleri pek çok sıkıntıyı, sorunu biliyorum, tanıyorum. Psikolojik olarak onları çok iyi anlıyorum. Kişiliğim gereği yumuşak bir yaklaşımım var, ve iyi bir dinleyiciyim. Güncel medikal yayınları takip ediyorum ve kanıta dayalı uygulamalar ışığında hekimliğimi icra ediyorum. Etik değerlere bağlı, vicdan sahibi, dürüst ve güler yüzlü bir hekimim. İşte bu yüzden doktoru olarak beni seçmeliler.
* Sosyal medya hakkında ne düşünüyorsunuz? Doktor seçiminde Sosyal medyanın nasıl bir önemi var?
- Günümüzde çok var; İnsanlar doktor seçerken önce sosyal medyadan araştırıyor. Ama bence dikkat edilmesi gereken; sosyal medyada çok göz önünde olmak, mutlaka iyi hekim olmak anlamına gelmez.
* Kadınlar hamile kaldıklarında çevreden gelen söylemlerden fazlasıyla etkileniyorlar. Ayrıca internet ve sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği var. Hamilelere ve anne olmayı düşünenlere neler önerirsiniz?
- Öncelikle hastalarıma hep bunu söylerim, arada kaldıkları, endişe duydukları bir şey olduğunda bunu bana sorun, internetten güvenilirliği tartışmalı sitelerden okumayın diye. Bizim toplumumuz maalesef hastalıklarla ilgili özellikle de gebelik ve doğumla ilgili konuşmayı ve yorum yapmayı çok seviyor. Bazen iyi niyetle söylenen bir cümle özellikle gebelerin kafasında büyüyor büyüyor ve korku duymasına yol açabiliyor. Bence en doğrusu doktorlarına danışarak onun önereceği kaynakları okumak olacaktır.