Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“Bizim şehir ve insanlarla bütünleşmemiz başarıyı getirdi”

28 Haziran 2017, 18:11 - Okunma: 27721

Bu haftaki Tele-Röportajın konuğu efsane kadronun altın eldiveni Mehmet Talaş

Her hafta Batman sporuna emek veren teknik direktör ve futbolcuları Tele-Röportaja konuk ediyoruz. Bu haftada Petrolspor’un efsane kadronunun altın eldiveni Mehmet Talaş’ı konuk ettik. O günleri hala unutamadığını belirten Talaş, başarının asıl anahtarı o gün kü kulüp içi ve dışında olan desteklerini esirgemeyen Batman'ın yerlileri ve kendi öz çocukları olan kişiler olduğunu kaydeti.

Öncelikle siz gazetemizin değerli okurlarının geçmiş bayramını en içten dileklerimizle kutluyor yeniden bir başka saygın bir Tele-Röportaj konuğumuzla karşınıza çıkmış olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu haftaki Tele-Röportaj konuğumuz Batman Petrolspor tarihinin en parlak yıllarında formasını giymiş, 2. lig şampiyonluğunun yanı sıra PTT 1. lig'de takımımızın kalmış  olduğu PLAY-OFF'larda çeyrek finale kadar yükselmesindeki başrol oyuncularımızdan biri başarılı eldiven Mehmet Talaş. Gerek Petrolspor'a gelmeden ve gerekse ayrıldıktan sonra bir çok kulüpte başarıyla forma giyen ve şimdilerde ise kaleci antrenörlüğü görevini sürdüren takımımızın unutulmaz kalecilerinden Mehmet Talaş'ın sorularımıza vermiş olduğu cevaplarıyla sizi baş başa bırakıyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.


Mehmet Talaş kimdir?
- 1970 Mersin doğumlu Bulgaristan'dan gelme bir babanın oğlu Kars/Sarikamış'lı bir annenin evladı, yedi kardeşin beşincisiyim. Küçük yaştan itibaren futbol tutkunu ve sevdalısıyım. Mersin'de İçelspor'da futbol yaşamıma başladım. 14 yaşında milli takım seçmelerine katılıp milli takım formasını giymeye başladım. 1987 Yılında ilk profesyonel takımım ikinci lig kulübü Bartınspor'a  transfer oldum. Okul hayatımı sonlandırıp yolumu futbolla çizdim (okul hayatımı sürdüremediğim için pişmanım) bundan sonra bir çok kulüpte oynayarak futbol hayatımı idame ettirdim. Sırasıyla Bartınspor, Afyonspor, İnegölspor, Tarsus İdmanyurdu, Gençlerbirliği, Erzurumspor, Beylerbeyispor, Batman Petrolspor, Kahramanmaraşspor, Erzincanspor, Marmaris Belediyespor, Erzincanspor'a tekrardan geri dönüş ve son olarak Burdurspor'da futbol hayatımı sonlandırdım. 2007'de TFF'nin kaleci antrenörlük kurslarına katılıp antrenörlük yaşantıma başladım. İnegölspor, Yozgatspor, Pendikspor, Adana Demirspor, Gebzespor, Gümüşhanespor, Elazığspor, Mersin İdmanyurdu ve en son olarakta Bingolspor kulübünde çalıştım. Ercan Albay, Ali Beykoz, Okan Buruk, Ümit Özat, Fatih Akyel, Erol Kapusuz, Trond  Sollied gibi değerli hocaların ekiplerinde bulundum.
* Futbola başlangıç sürecinden söz eder misiniz?
- Her çocuk gibi mahalle arasında boş tarlalarda okul bahçelerinde kısacası iki taşı kale yapıp oynayabileceğimiz her boşluğa koyup oynayabildiğimiz alanlarda oynayarak başladım. 1983 Yılında Mersin'in en köklü amatör kulübü olan İçelspor'da lisanslı oyuncu oldum. Fizik olarak yaşıtlarımdan daha iri ve ilerde olduğum için kaleci mevkisine uygun görüldüm kaleye geçirildim ve 20 sene boyunca o kale direklerinin arasından çıkamadım :) Daha sonra milli takım yaş grupları, profesyonel kulüpler derken 20 yılımı dolu dolu futbolla geçirdim.
* Kişisel  emek ve yeteneklerinizin yanı sıra başarılı bir kaleci olmanızda katkıları olan teknik adamlar kimlerdi?
- Futbola başladığım yaşlarda kaleci antrenörü bir çok kulüpte yoktu. Kendi çabalarımızla, yeteneklerimizle bir yerlere gelmeye çalışıyordu. İlk ümatör kulübüm İçelspor'da, Mersin'de de efsane olan rahmetli Seyfi Ali Türkoğlu hocamın emeği ve ilgisi bende çok büyüktür. Profesyonel yaşantım da ise Teknik Direktör olarak Tezcan Uzcan, Zafer Göncüler, İsmail Arca, Kahraman Karataş, Levent Arıkdoğan, Hüsnü Özkara gibi daha bir cok hocamın bizlere emeği ve katkısı olmuştur. Kaleci antrenörü olarak Dursun Karamustafaoğlu hocamın bana çok büyük katkısı olmuştur.
* Batman  Petrolspor'a transfer süreciniz nasıl başladı? Tekliften önce Batman Petrolspor hakkındaki bilgi ve düşünceleriniz nelerdi, neler umdunuz, neler buldunuz?
- 1998 Sezonu sizde oynayan kadim dostum Veysel Serttürk bana Petrolspor'un kaleci aradığını ve  benim adımı verdiğini söyledi. Kulüpten beni arayacaklarını ve iletişime geçeceklerini, beni almak istediklerini iletti. Daha sonra Kulüp Başkanımız Başkandan ziyade bir baba, bir ağabey gibi gördüğümüz hiç birimizin unutamadığı Talat Atalay, Mehmet Sait Baymaz ve Halil Türe ile görüştüm. Beni Batman'a davet ettiler ve hiç düşünmeden geldim. O zamanlar malum olaylardan dolayı Batman'a ve Doğu'ya hocalar ve futbolcular gelmeye çok sıcak bakmazlardı. Gelen de hep astronomik rakamlar almak isterdi. Bizim dört yıllık Batman'daki sürecimiz bu bakış açısını  biraz olsun değiştirdi. O zamanlar Petrolspor'a gelmek için şu an televizyonlarda seyrettiğimiz antrenör ve futbolcular Batman'a gelebilmek için siyasilere Başkanımız sayın Talat Atalay'ı aratırlardı. Batman'a gelirken bana da bir çok şey anlatıldı ama hiç birinin aslının olmadığını ve tam aksine Batman'ın bize ne kadar sıcak ve dost yanlısı olduğunu o dört yıl içerisinde gördük. Bir çok dostluklar ve sIcak bir ortam içerisinde geçti yıllarımız. Batman şehrinin bizimle kaynaşması, bizim şehir ve insanlarla bütünleşmemiz doğal olarakta başarıyı getirdi.
* Batman Petrolspor kulübünün tarihinde yakaladığı en önemli başarı olan 2. lig'de şampiyonluk ve PTT 1. liginde kalınan PLAY-OFF'ta süper lige yükselme maçlarında yarı final oynama başarısını elde ettiği dönemde takımın bir parçası ve bu yazılan destanda bulunan biri olarak o dönem ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?
- Evet büyük başarılar elde ettik o dönem. İyi bir yönetim ve iyi bir futbolcu grubumuz vardı. Baba gibi bir Başkan, ağabey gibi yöneticiler Sait Baymaz, Halil Türe, Hidayet Ağabey ve Kulüp müdürümüz Feridun Yeni. Kulüp personelinin yani bütün bu iyiler bir araya geldiğinde başarı da kaçınılmaz oldu. Bunların yanında antrenman dahi kaçırmayan bir taraftar grubu vardı. O dört yıl içerisinde başarıyı bence şahsi görüşüm kulüp içi ve dışında olan bize desteklerini esirgemeyen Batman'ın yerlileri ve kendi öz çocukları olan kişilerdi. Bir çok hoca ile çalıştık. O dönemler büyük değerli isimlerdi ama başarının geldiği dönemlere bakacak olursak Yahya (Cahit Sönmez hoca ve Hayrettin Aktan’ın olduğu görülecektir. Bunlar Petrolspor'a ve Batman'a mal olmuş insanlar. Saha ve ilişki anlamında futbolcularla çok iyiydiler. Antalya'da ilk Marmarisspor maçından sonra ben ve üç banko oynayan arkadaşım dördüncü sarı karta ulaşınca Göztepe maçında oynayamadık. İnanıyorum ki tam kadro o maça  çıkmış olsak Petrolspor'u süper lige çıkarma onurunu ve şerefini yaşatabilirdik.
* Unutulmaz başarılarımızı ortaya çıkaran etkenler nelerdi? Dönemin yönetimi, teknik heyeti ve taraftarları için neler söyleyeceksiniz?
- Yukarıda da söylediğim gibi iyi bir yönetim kişilikli, karakterli bir futbolcu grubu, Cano ağabeyimiz (Amigo-Can Tanık) vardı yanlış hatırlamıyosam Taraftar Grubunun başındaydı. Hiç bir yerde bizi yalnız bırakmayan taraftar grubu bir maç dönüşü tam olarak hatırlayamıyorum ama Cano ağabey daha iyi bilir..! İlk sene finallere gitmeden önce son Diyarbakır maçından sonraydı herhalde. Batman şehrinin dışında bizi karşılayan ortalığı meşalelerle cehennem ateşine çeviren o taraftar grubunu ve o geceyi asla unutmadım hiç biz zaman  aklımdan çıkmadı.
* Gerek Batman Petrolspor'a gelmeden ve gerekse kulübümüzden ayrıldıktan sonra bir çok kulübün formasını giymiş biri olarak Batman Petrolspor'u ve diğer kulüpleri karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
- Oynadığım bir çok kulüpten mutlu ve gururlu ayrıldım. O zamanlar kulüplerde para sorunu ve yönetimsel hatalar vardı elbette. Ama Petrolspor bir şirket takımı olduğundan, para ve yönetimsel anlamda sorun yaşamadık. İşi çok iyi bilen bir Kulüp Başkanı, onun etrafında ona inanmış Batmanlı, Petrolspor'un içinden gelmiş yönetim grubu bize sorun yaşatmadılar. Her şey düzenli ve düzgün işliyordu.
* Oldukça köklü bir camia olan Batman Petrolspor Kulübünde gözle görülür başarıları çok az olmasına rağmen formasını giymiş olduğunuz takımımız, döneminizde oldukça parlak sezonlar yaşadı. Bu başarıyı ortaya çıkaran etkenler nelerdi, bize bundan söz eder misiniz?
- Bir çok şehirde iyi yönetimler, iyi kulüpler var elbette. Bunlara rağmen başarı gelmemekte. Bizim için en büyük etken Batman şehrinin ve Batman halkının bu tür başarılara aç olması ve çok istemesiydi. Batman'n bu kadar çok istekli olması bizlere de yansıdı ve bizler de sahaya ve skorlara yansıttık. İnanmış bir şehrin ve taraftar grubunun bir takımı nerelere taşıyabileceğinin en büyük örneğidir.  Bizim o dönemimiz inanıyorum ki Batman çok çok daha iyi yerlerde olacaktır. Yeter ki tekrardan bu birlik beraberlik sağlansın.
* Petrolspor'da forma giydiğiniz dönemde unutamadığınız olumlu ve olumsuz birer anınızı bizimle paylaşır mısınız?
- İçerde oynadığımız Ağrıspor maçında, maçın henüz 30. saniyesinde  ayağım kırılmıştı. Bu unutamayacağım kötü bir anıydı benim için. Yine bir maçtan sonra yanıma gelip tekmeliklerimi isteyen kalp hastası küçük bir kardeşimiz vardı. Tekmeliklerim neredeyse onun boyundaydı. Bunlar sana olmaz ben sana başka veririm yarın kulübe gel dediğimde ise ağlamaklı olup ‘bir daha sen beni tanımazsın bile kandırıyorsun beni’ dediği anda ki gözlerinin hali asla unutamadığım bir anıdır. Ertesi gün Adidas bayiisinde da Oktay ağabeyin orda buluşmak üzere sözleşip ayrıldık. O gün ona tekmelik dahil olmak üzere bir çok malzeme almıştık. Onun o mutluluğu Batman'daki en güzel anımdır.
* Batman Petrolspor'dan devam eden arkadaşlıklarınız var mı ve en beğendiğiniz ve sevdiğiniz sporcular kimlerdi?
- Batman'daki futbolcu grubu arkadaşlarımla ve halktan tanıdıklarımla bağım hiç kopmadı. Halen  görüşür konuşurum ama benim için unutulmaz kişiler masör Çetin Çelik ağabey, malzemeci Veysi Özlük, Selim Gür ve diğer çalışan personelimizdir.
* Batman halkının futbola olan sevgiyi ve gençlik potansiyelini yakından görmüş biri olarak takımımızın halen 3. lig'de bulunuyor olmasını ve geçmişte profesyonel 4 takımımızdan (Batman Petrolspor, Batman  Karşıyakaspor, Batman Demirspor, Batman Belediyespor) biri olurken bugün ise şehrin tek profesyonel takımı konumunda olmasına ve aynı zamanda can çekişen bir kulüp hüviyetini andıran Petrolspor için neler söyleyeceksiniz?
- Dediğim gibi bizim zamanımızdaki başarı Batman halkının çok istemesi ve bizlere inanmasıydı. Bu potansiyel fazlasıyla o şehirde var. Bunu en iyi bilenlerdenim. Sadece Batman'da değil, bir çok şehirde yönetimsel hatalar, maddi durumlar bir çok kulübümüzün kapanmasına ve yok olmasına sebep olmuştur. Şu an ki mevcut yönetim mutlaka ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlardır. Ben şahsen  buna eminim ama kulüplerimiz taraftar, halk, mülki amirlerin desteklerini alamadan maalesef kulüplerimiz istenilen düzey ve düzende idare edilemiyor. Benim oynadığım dört yıl içerisinde tanıdığım Batmanlı olup orada yetişen bir çok futbolcu vardı. Kaptan Ahmet Demirhan, Servet Soysal Reşit Kaygu, Mustafa Boztepe, Enver, Okan, Atilla, İsa, hele hele Emin Tosun gibi bir yetenek ve daha akIıma gelmeyen bir çok isimler. Bu dört yıl gibi kısa süre de ben bu kadar BatmanIı futbolcuyla oynadıysam varın o şehirdeki futbolcu potansiyelini siz düşünün. Oynadığım ve antrenörlük dönemimde yerli futbolcusu olan başka hiç bir kulüp daha görmedim.
* Sizce Batman Petrolspor'u başarılı günlerinden uzaklaştıran nedenler neler oldu? Kulübün TPAO'dan çıkartılmasının bunda ki etkisini ve Batman kamuoyunun bunda ki payını nasıl görüyorsunuz?
- Şu an için kulüp yapısından çok fazla bilgim ve malumatım yok. Sadece sağdan soldan duyma haberler ama hala şunu buralardan da görebiliyorum. Batman hala bir marka ve bir değerdir. Futbolcular arasında öncelikli bir kulüp. Tabi ki TPAO'nun kulüpten ayrılması, TPAO kulübün arkasında büyük bir kayıp bir güçtü. Bizim zamanımızda şu söz çok yaygındı ‘TPAO şehirden ayrı bir yerdir’ düşüncesi hakimdi.  Böyle bir ayrım yapılırdı ammmaaaa..!  Biz Batman'ın içindeydik ve hep Batman halkının yanındaydık futbolcu grubu olarak. Bence şehir ve takım için de önemli olan da buydu.
* Maddi açıdan kötü günler geçen kulübümüzün aynı zamanda manevi olarak büyük bir çöküntü içerisinde olduğunu üzülerek görüyoruz. Kulübümüzde başarıyla hizmet etmiş bir spor adamı olarak mevcut Başkan ve yöneticilerimize ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
- Haddim değil oradaki insanlara akıl vermek, bir şeyler söylemek ama Batman'ı seven, oranın ekmeğini yemiş, suyunu içmiş bir kardeşleri olarak söyleyeceğim. Halkla taraftarla başınla o birlik beraberliği sağlamak. Halk gücünü taraftarını tekrardan arkalarına almalarıdır. Bu da benim acizane düşüncemdir.
* Batman Petrolspor'da görev almayı düşünür müsünüz, teklif gelmesi halinde değerlendirir misiniz?
- Ben futbol oynadığım dönemlerde Süper Lig'de kazanamadığımız parayı ve ilgiyi Batman'da gördüm. Ahde vefa denen şey bizim hayatımızda çok çok önemlidir. Gerek duyulur ve  bana ihtiyaç olduğunda hiç bir zaman düşünmeden Batman'ın Batman halkının emrinde olmaya hazırım.
*- Son olarak Batman Petrolspor taraftarlarına ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
- Taraftar hakkında bir çok soru da görüşlerimi dile getirdim ama burda söylemekten çok göstermek istiyorum..! Dönemin totoğraflarına  bakıp arkamızdaki  tribünlere bakın taraftarı görün.
* Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz ve cevaplarınızda içtenliğiniz ve samimiyetiniz için teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşantınızda üstün başarılar diliyoruz.
- Bize yıllar sonra bu fırsatı verdiğiniz için siz ve ekibinize teşekkür ederim. Unutulmamak ve geçen bunca zamandan sonra hatırlanmak çok güzel bir duygu.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJLAR Kategorisindeki Diğer Haberler
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Batman P..
2. Ligin yeni ekibi Batman Petrolspor’un Teknik Direktörü Ahmet Yavuz, ilk ..
BATEX Tekstil firması sahibi ve aynı zamanda Batman Tekstil Sanayi İş Adaml..
Fernas’ın yetiştirdiği meyveler ve ürettiği meyve suları, dünya markası olm..
Merhabalar bu haftaki röportaj konuğumuz, Fenerbahçe ve Sarıyer'in unut..
Merhabalar değerli okurlarımız bu haftaki röportaj konuğumuz 1996-2013 yıll..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=