Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Seda ERTUĞRUL:
İNSANLIK FERYADI

23 Ağustos 2022, 16:49

Bizler, birer masum bebek olarak dünyaya geliriz. Hepimiz belli yaşam koşulları içerisinde büyür ve gelişiriz. Kimi zaman rahat büyür ve yaşarız, kimi zaman ise, yaşam zorlukları içerisinde hayatımızı idame ettiririz. Hayat bize acımasızca davranabilir.

Zordur insanlık vasfını taşımak. Zordur hayata insan olarak bağlanmak. Her babayiğidin harcı da değildir. İnsan gibi davranmak sözünü, bir insanın kendisine nasıl söylenir, bunu anlamak çok zor doğrusu. Çünkü o zaten insandır. Bir insan insan iken, insan gibi nasıl davranabilir ki. İnsan gibi davranacak ise eğer, o zaman sorarım kendisi nedir.

Her canlının kendisine özgü özellikleri vardır. İnsan olmanın da öyle. Bir köpek, bizim söylediklerimize hareketleri ile karşılık verdiği zaman, "köpeğe bakar mısınız, insan gibi her söylediğimizi kavrıyor" deriz ama insanlar anlamadığı ve yanlış yaptığı zaman ise, "senin yaptığını hayvan bile yapmaz" deriz.

Şu koskoca dünyada insan olmak gerek. Canlı olmamız insanlık vasfını taşıdığımız anlamına gelmez. İnsan olmak ailesini, vatanını, milletini taraf tutmadan sevmesi ve sahip çıkması demektir. İnsan olmak, merhamet ve şefkatten mahrum olmamak demektir. İnsan olmak aklını ve zekasını doğru bir şekilde insanlık doğrultusunda kullanmak demektir.  İnsan olmak  doğru düşünmek, bilgi ve kültür sahibi olmak ve bu bilgi ve kültürü hayata doğru bir şekilde uygulamak demektir.

İnsanlığın feryadı ise çok acıdır. Vahşetin, kötülüğün, katliamın olduğu yerde insanlık olmaz. Sadece insanlığın feryat sesleri duyulur. Maalesef hayat insanlığın feryadı sesleri ile dolu.  Biz üzerimize düşen insani görevleri yaptığımız süre içerisinde insanız ve insan olmayı başarabiliriz.

Dünya üzerinde bulunan pek çok toplumlar vardır. Her toplum, fertlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Kültürü dini, ırkı, mezhebi ve yaşadığı yeri farklıdır. İnsan olmak ise bize, bütün bu farklılıklar karşısında saygılı olmayı ve birbirimize tahammül etmeyi gerektirir.

Unutmayalım ki, her canlının görevi vardır ve insan olmak ise, bizi diğer canlılardan ayıran en büyük özelliklerden biridir İnsanlığın görevi de oldukça ağır ve zordur.

 

 

Seda ERTUĞRUL Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,