Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Muhammed Sait Ertuğrul:
KALEM VE KAĞIDIN ÇIĞLIĞI - 2

08 Ağustos 2022, 16:18


    
Hepimizin de bildiği gibi Türkçe ‘ye dışarıdan pek çok kelime girmiştir.  Bunlardan bir tanesi de kalem kelimesidir. Kalem kelimesi Türkçe‘ye Arapça'dan geçmiştir ve dilimize yerleşmiştir. Diğer dillerden olan Yunanca'daki anlamına baktığımızda ise, kamış anlamına gelen "kalamos" dur. Bu kelimenin ise günümüze Arapça'da kalem şekline dönüştüğü varsayılmaktadır.
Kalem kelimesinin bir de Latince anlamı vardır ki, bunun karşılığı da pencillus, yani küçük kuyruk anlamına gelir.
Kâğıt, çoğunlukla üzerine yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir. Kağıt, genellikle nemli ağaç lifleri veya otların bezlerinden ve selüloz hamurundan elde edilir.
Kağıdın tarihçesine baktığımızda, eski çağlarda insanlar, kağıt yerine pek çok malzeme kullanmışlardır.  Duvarlara resim çizmek, taş tabletlere ve deriler üzerine yazı yazmak gibi. Kağıdın yerine bunları kullanmışlardır.
Teknoloji ve insanlarda ki bilinç geliştikçe çağın getirdikleri de arz talebe göre gelişti ve değişti. Böylece günümüzde kullandığımız kağıt çeşitleri ortaya çıktı ve  arttı.
Arkeolojik araştırmalar sonucunda kağıt ilk kez Çin'de bulunduğu  saptanmış ve MÖ 2'nci yüzyıla ait olduğu tespit edilmiştir. Bu dönemde Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun kâğıt ve kâğıt yapımının mucidi sayılır. Eski Mısır'da kullanılan papirüs'ten farklı olarak geliştirilen kağıt değişik süreçler geçirerek günümüze kadar gelmiştir.
Günümüzde değişik makinelerin çıkmasıyla birlikte kağıt ve kalem modelleri değişti ve gelişti. Kullanım alanları farklılaştı. Kalemlerden sanatsal eserler ve aksesuarlar yapıldığı gibi, kağıt da pek çok ülkede gıdaların pişirilmesinde ve ambalajlanmasında rahatlıkla kullanılır hale geldi.
Aslında kalem ve kağıt birbirlerini tamamlayan iki büyük öğedir ve hayatımızda  önemli rol oynar. Çünkü kalem diye nitelediğimiz ve teknolojik araçları da kullanarak yazdığımız ve çizdiğimiz her şeyi, sonuçta kağıt üzerine dökeriz. Bilgileri ve dokümanları genellikle kağıt üzerine dökerek resmileştirir ve saklarız. Islak imzaları kağıt üzerine yazılan yazıların altına atarız. Kâğıt çok fazla kullanım alanına sahip olan, çok yönlü bir malzemedir. Kağıdı endüstriyel ve inşaat sektöründen tutun da,  pek çok alanlarda, örneğin temizlikte, dekorasyonda hatta özellikle bazı yerlerde yiyecek maddesini pişirirken dahi kullanıldığı olmuştur. Kâğıt özellikle yazı amacıyla kullanıldığından dolayı, belge ve doküman anlamında da kullanılır. Ayrıca borsada işlem gören tahvil veya hisse senedi gibi mali değeri olan malzeme de kâğıt olarak adlandırılır. Bunların yanı sıra kâğıt kelimesi, kâğıt parayı tanımlamak için de kullanılır.
Kağıdın kullanım alanının ve çeşitliliğinin artmasıyla beraber  bunun sonucunda israf da arttı. İnsanlardaki doyumsuzluk kağıt ve kalemlerdeki çeşitliliği ve satışı arttırdı.
 

Muhammed Sait Ertuğrul Tüm Yazıları

© 2025 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,