Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Muhammed Sait Ertuğrul:
KAĞIT VE KALEMİN ÇIĞLIĞI - 1

02 Ağustos 2022, 17:35

Merhaba sevgili okurlarım. Farklı konularda yazılar yazarak, bu köşemde sizlerle birlikte olmayı umut ediyorum. Sizleri sıkmadan, bir takım bilgileri sizlerle paylaşacağım. İlk yazıma üç bölümlük kağıt ve kalemin çığlığı konulu yazı dizisi  ile karşınızda olacağım.
Kalem basit bir yazı yazma aracı olarak bilinmesine  rağmen, çok eskilere dayanan tarihsel geçmişi bulunmaktadır. Kalemin gelişim süreci,  teknolojinin gelişmesine paralel  olarak gelişmiştir.
İnsanoğlu dünya üzerinde yaşamaya başladığı andan itibaren, kendisini ifade etmenin çeşitli yollarını aramış ve bulmuştur. Kimi zaman taşlar üzerine resimler çizerek, kimi zaman da  papürüsleri ve parşömentleri kullanarak, yani deriler üzerine yazılar yazarak bu işlemleri yapmışlardır. Bütün bu resimleri yapmada ve yazıları yazmada, çivi, kamış fırçalar, şimşir veya metal levhalar, fildişi kalemler, kuş tüyleri gibi  araçlar kullanmışlardır.
İnsanoğlu eski çağlardan günümüze kadar kendisini anlatmak için  mağara duvarlarını kullanırlarken, farklı malzemeleri de birlikte kullanmış ve bu şekilde meramlarını anlatmaya çalışmışlardır.
Resimleri duvarlar  üzerine çizerken, yine başka taşlar ya da boyalar kullanmış, boyalı elleri ile resimler yapmışlardır. Bu boyaları bitki köklerinden faydalanarak elde etmiş ve bunları günümüze kadar geliştirerek, çeşitli yerlerde kullanmışlardır.
Yazı yazma araçları günümüzde o kadar çeşitli hale gelmiştir ki, artık kalem yerine teknoloji kullanılır oldu. Eski çağlarda kullanılan ve taş tabletleri barındıran  kütüphane şekli ile günümüzde olan kütüphane şekli birbirinden bir hayli farklı , şimdi ki teknolojik tabletlere ve bilgisayarlara kütüphaneler sığar oldu.
İnternet doğru kullanılırsa, ortaya ayrı bir kütüphane şekli doğar. Neyse bu konu daha derin. Şimdi biz kendi konumuza dönelim. Yani kaleme....
Peki kalem nedir?
Kalem denince akla, ilk kurşun kalem sonra da tükenmez kalem  gelir. Aslında bu durum, kimilerine göre de değişir.
Nasıl mı?
Öğrenciye göre kurşun kalemdir, iş adamlarına göre imza kalemi, muhasebeciye göre ise tükenmez kalem, ressamın kalemi ise karakalemi ve fırçasıdır. Mimarın kalemi ise çizim yaptığı bilgisayar programları ve elindeki ince uçlu kalemidir.
Bunları çoğaltmak mümkün. Anlatmak ve yazmak yetmez.
Kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullandığımız bir araçtır diyebiliriz. Bunu günümüzde daha da genişlettiğimizde ise, kalem kullandığımız klavyelerimizdir.

Muhammed Sait Ertuğrul Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,