Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mehmet SABAZ:
40 Altın için sözümü yemem!

21 Temmuz 2022, 15:54

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Sofiye Aliye’nin en büyüklerinden Şeyhül Meşayiğ Abdülkadir Geylani hazretleri çok çok sevilen bir şeyh hazretleridir. Kadirilik yoluna ismini veren kendisi bir şey kurmuş filan değildir. Kendisinden sonra o tarikat çok meşhur olduğu için kadirilik diye anılmıştır. Yoksa kendisinden öncesi de var tabi. Seçkin kul Allah'ın sevgili kullarından biridir. Salihlerle olunuz dediği kişilerden biridir. Kendisi daha çok küçük yaşlardayken bir rivayete göre ; 12 yaşındayken Geylan bölgesinden Bağdat'a eğitim için gönderiliyor. Babası yok, yetim annesi tarafından gönderiliyor. Çok meşhurdur bu olay ve eğitim esnasında Bağdat’tayken harcaması için 40 altın annesi tarafından kendisine verilmiş. Yolda çaldırmasın demiş, çünkü çocuk olduğu için çaldırmasın, kaybetmesin diye de içten gömleğine dikilmiş. Annesi onu yolcu ederken annesinin elini öpüyor. Annesi diyor ki “Evladım hakkım helaldir. Bir şartım var asla yalan söylemeyeceksin, doğruluktan hiç ayrılmayacaksın.” Annesinin nasihatı bu...
Anne tarafından Hz. Hüseyin'e, baba tarafından Hz. Hasan'a bağlı her iki taraftan çok asil bir soydan geliyor. Abdülkadir Geylani Hazretleri, kervana katılıyor ve Bağdat'a gidecek orada okuyacak. Yolda haramiler, eşkıyalar vuruyorlar, basıyorlar kervanı. Herkesi esir alıyorlar. İnsanları sıraya dizip tek tek arıyorlar. Mücevher, para, altın ne varsa soyuyorlar. Sıra buna gelince bu çok küçük olduğu için sen geç diyorlar.  Bu geçmiyor eşkiyaya diyor ki, “Efendim bende 40 altın var”. Eşkıya da “hade canım sende 40 altın ne gezer” diyor. “Gerçekten bakın burada 40 altın annem içerden gömleğime dikti. Kimse bulmasın diye...” açıp bakıyorlar çil çil altın. Tam 40 altın. Haramiler soruyorlar “Peki sen demeseydin biz aramayacaktık seni niye bunu söyledin” deyince diyor “Anneme söz verdim yalan söylemem, ben demeseydim sizi yanıltmış olacaktım. Bende altın yok sanacaktınız, sizi yanıltmış olacaktım. Ben anneme söz verdim. 40 altın için ben sözümü yemem.”
12 yaşındayken bu olay yaşanmış. Rivayete göre orda hepsi tövbeye başlıyorlar. 12 Yaşındaki çocukta görülen bu dürüstlük örneği üzere...
Kendimize soralım şimdiye kadar hangimiz çocuklarımıza yalan konuşmamak üzere onlardan söz almışız. Varsa da çok az. Onlara yalan konuşmamak için her zaman ikazda bulunmalıyız.
Yaz Kur'an kursuna gelen öğrencilerimize yardımda bulunmak isteyen hayırseverlerimizin bu numaradan 0535 209 43 46 bizlere ulaşabilirler.
Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.

 

Mehmet SABAZ Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,