Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

İsmail Ertuğrul:
İCAT MUCİT VE SAĞLIK

30 Mayıs 2022, 17:36


Teknoloji insan hayatının olmazsa olmazlarındandır. Teknolojinin gelişebilmesi için insanların icatta bulunması  ve icat ettiklerini  insanlığa sunması gerekir.
Mucitler; televizyon, buzdolabı, telefon, bilgisayar ve benzeri ürünleri icat ederler. Günümüzde kullanılan bütün ihtiyaç malzemeleri, mucitlerin ürünüdür.
İnsanlık, bilimle ve ilimle gelişir. Günümüzü takip ettiğimiz zaman, telefon da bunlardan bir tanesidir.
Çok eski yıllarda insanlar uzak yerlerle haberleşmeyi sağlayacak işaretler göndermek ve mesaj iletmek için başvurulan ilk yöntemler, açık havada yakılan ateşler ve parlayan aynalar olmuştur.
Fransız Claude Chappe 1793'te icat ettiği mesaj iletme makinesine, "uzaktan yazan" anlamında "telgraf" adını verdi. Bu aygıtın işleyişi, kule tepesine takılmış hareketli kolların kullanılmasıyla oluşturulan işaretler yardımıyla rakam ve harfleri iletmeye dayanıyordu. Daha sonra ise elektrikli telgraf icat edildi.
Telefonun icadı 1876'ya dayanmaktadır. Alexander Graham Bell, ilk kez konuşmaları teller aracılığıyla iletmeyi sağlayan telefonu icat etti. 
Türkiye'de ilk telefon 1908 yılında kullanılmaya başlandı. 
Peki eski yıllardaki telefonun kullanımı ile günümüzdeki telefonun kullanım amaçları aynı mıdır?  Tabii ki de değildir. Eskiden telefonlar Sadece görüşme amacıyla kullanılmaktaydı. Günümüze baktığımız zaman ise, insanlar telefonunu bir bilgisayar gibi kullanılmaktadır.
Telefondaki fonksiyonların çoğalması ve insanların kullandıkları telefonun kullanım amaçlarının farklı olması, her insanda farklı etkileşim sağlamaktadır ve değişik şekillerde kullanım amacına yol açmaktadır.
Günümüzde kullanılan telefonlar, iletişimin dışında oyun oynama, fener, hesap makinesi gibi daha farklı alanlarda da kullanılmaktadır.  Telefonlarımızı doğru bir şekilde kullandığımız zaman, insanlığa fayda getirir. Teknoloji ürünlerinden biri olan telefon, kötü bir şekilde  kullanıldığında da, yani kötü emellerde kullanıldığında da insanlara zarar verecek boyutlara götürebilir, yani tehlikeli ortamlar oluşturulabilir.
Sosyal medyanın çıkmasıyla birlikte insanlar bütün gününü telefonu kullanmakla geçirmektedir. Telefonlardaki fonksiyonları kullanmakla ve haberleşmeyi telefon aracılığı ile yapmaktadır. Yayılan zararlı radyasyona rağmen, insanların bundan kötü etkilenmesi ve sağlığına zarar vermesi olası bir durumdur.
Telefonun icat edilip gelişmesi ve günümüzdeki halini almasıyla birlikte, gazetelerin veya diğer haber alanlarının gündemini yitirmesine sebep olmuştur ve yerini teknoloji ürünlerinden biri olan telefon almıştır. Telefon cihazlarındaki fonksiyonlar sayesinde, internete girerek istediğimiz bilgilere ulaşabilmekteyiz ve takip edebilmekteyiz.
Sosyal medyanın gündemde olması ve insanların, sosyal medya içerisinde boğulması artı mıdır,  eksi midir düşünmek gerekir.
Telefonun ilk kullanım yıllarından itibaren günümüze gelene kadar, amacının sürekli değişmesi ve fonksiyonlarının artması insanlar üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İletişimin daha kolay, hızlı ve görüntülü olması olumlu yanıdır.
Elinden sürekli olarak telefonu düşürmeyerek radyasyona maruz kalan İnsanlar, sağlık yönünden kötü   bir şekilde etkilenmektedir. Aynı zamanda da bu durum bağımlılık yapmaktadır.
Biz, gelişen dünyaya ayak uydurmaya çalışırken, sağlığımızı da korumamız gerektiğini unutmamalıyız. Bilinmelidir ki, sağlık olmadığı sürece teknoloji tam anlamıyla kullanamayız.
 

İsmail Ertuğrul Tüm Yazıları

© 2025 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,