Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
İstikamet sözlükte ‘kalkmak, ayakta durmak, düzeltmek, bir işe mütedil olmak, devam ve sebat etmek, doğru ve mütedil olmak’ demektir. Eğri olmanın zıddıdır. "Din ıstılahında istikamet hakka tabi olmak, adaleti yerine getirmek doğru yola girmek itaat olan şeyleri yapıp isyan olan şeylerden sakınmak. İstikamet konusunda Rabbimiz şöyle ferman ediyor; "Rabbimiz! Allah'tır deyip de istikamet üzere dosdoğru yolda yürüyenler için ne bir korku vardır, nede onlar üzüntü çekeceklerdir. İşte onlar cennet ehlidir. Amellerinin karşılığı olarak orada ebedi kalacaklardır." (Ahkaf46/13-14) Efendimiz Hud süresi nazil olduktan sonra bu sürenin kendisini ihtiyarlattığını ifade etmiştir. Kendisine hangi ayet diye sorulunca ise,"Emr olunduğun gibi dosdoğru ol" (Hud 11/112)ayeti kerimesini işaret etmiştir. Kısa bir ayet ama içinde geniş anlamları barındırıyor. Bizleri uyarıyor, yolunuzu şaşmayın, doğru yolda dümdüz yürüyün. O, yolda Allah ve Resulünün yoludur. Gün doğru olma ve doğrularla beraber olma vaktidir. Gün yalancılardan ayrılma vaktidir. Çünkü doğruluk bizi cennete götürecek yalancılık ise insanı cehenneme sürükler. İstikamet yolunda olmak için istikamet sahibi kamil insanlarla beraber olmalıyız. Rabbimiz! şöyle buyuruyor; "Ey inananlar! Allah'a karşı saygılı olun ve özü sözü doğru olanlarla beraber bulunun" (Tövbe 9/119) sırad-ı müstakimden ayrılmamanın en önemli yolu sırad-ı müstakim yolundan gidenlerle beraber olmaktır. Efendimiz (s.a.s) ise bir hadislerinde kendileriyle beraber olduklarımızın ne kadar önemli olduğunu ve arkadaş seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini şu benzetmeyle bizlere buyuruyor; "İyi ve kötü arkadaşın hali, güzel koku satanla, körük çekenin haline benzer; misk satan ya sana güzel kokusundan bir miktar meccanen verir, ya sen satın alırsın ya da hiç değilse onunla beraber olduğun sürece güzel koku koklamış olursun. Körük çeken kimse ise ya elbiseni yakar ya da en azından körüğün kötü kokusundan rahatsız olursun."
İstikamet yol haritamızdır. İstikamet hangi çağda olursak olalım ahdimizi, sözümüzü yerine getireceğimizin ifadesidir. Menfaatlerimizi arka plana atıp dinimizi ön plana almaktır. İstikamet hangi gerekçe olursa olsun Rabbimizin ve peygamberimizin yolundan ayrılmamaktır. İstikametin olamazsa olmaz ve tek şartı dosdoğru olmak ve aynı istikamete O,doğru yolda yürümektir. Hiç O, yoldan sapmayacaksın. Rabbimiz!Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi saptırma! Bize tarafından bir rahmet bağışla. Hiç kuşku yok, lütfu bol olan yalnız sensin. (Ali-imran 3/8) Allah hepimize Ramazandan sonra da Ramazan olduğu gibi dolu yaşamayı, ibadeti, insanlara iyilik etmeyi nasip etsin.
Ramazan bitince amel defterinizi katlayıp kenara kaldırmayın, ibadetlerinize ara vermeyin. Allah'ı sevin, Peygamberi sevin, Kur'an-ı sevin. Tarihinizle gurur duyun. Bir bayrağınız olduğu için sevinin. Çocuklarınıza merhamet edin onları Peygamberin sevdiği gibi sevin. Dua'da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.
Mehmet SABAZ Tüm Yazıları