Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mehmet SABAZ:
ORUÇLA İLGİLİ GELEN SORULAR - 2

14 Nisan 2022, 16:56

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Kıymetli okurlar Ramazan ayında oruçla ilgili şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

* Oruçlunun misvak kullanması orucu bozar mı ?
- Hanefi mezhebine göre su ile ıslatılmış da olsa oruçlu iken misvak kullanmak orucu bozmaz. Amir b. Rebia (r.a) "Ben Hz. Peygamber (s.a.s) oruçlu olduğu halde misvakla dişlerini temizlerken sayamayacağım kadar çok gördüm" demiştir. Ancak Ebu Yusuf'a göre, oruçlu olan kimsenin yaş misvak kullanması mekruhtur. Şafii mezhebine göre ise öğleden evvel kullanılmasında bir beis yoktur. Öğleden sonra kullanmak mekruhtur. Üzerinde macun bulunmayan diş fırçası ile dişleri fırçalamakta misvak kullanmak hükmündedir. Ancak diş macunu konulur ve bunun birazı boğaza giderse oruç bozulur.

* Oruçlu olan kimsenin abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçarsa orucu bozulur mu?
- Oruçlu olan kimsenin, abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçsa, oruçlu olduğunu hatırlamadan ağzına su almışsa ittifakla orucu bozulmaz. Hanefi mezhebine göre, oruçlu olduğunu hatırladığı takdirde ağzına su verirse orucu bozulur ve kaza etmek zorundadır. Şafii mezhebine göre ise, oruçlu olduğunu bildiği halde mübalağa yapmadan ağzına su almış ve boğazına kaçmış ise orucu bozulmaz. Fakat mübalağa yapmış ise orucu bozulur. Yalnız abdest ve gusül gibi mecburi olan şeylerden başka bir maksat için su verirse orucu bozulur.

* Oruçlu olan kimse iğne vurdurursa orucu bozulur mu?
- Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve Şafii mezhebine göre, iğne yaptırmak orucu bozmaz. Fakat imam-i Azam'ın görüşüne göre, iğne yaptırmak orucu bozar. Buna göre hasta olan bir kimse, gece vakti iğnesini yaptırmaya gayret sarf etmelidir. Bu sebeple hayati bir tehlike olmadıkça, iğne yaptırmanın iftardan sonraya bırakılması daha uygun olur. Hanefi olan bir kimse, gece vakti yaptıramazsa veya fazla hasta olursa Ebu Yusuf ve imam Muhammed'e göre iğnesini yaptırır. İmam-ı Azam'ın muhalefetinden kurtulmak içinde, ihtiyaten gününe gün kaza etmesi iyi olur. Kaza etmese de bir şey lazım gelmez.

* Orucu ne ile açmak efdaldir.
- Hanefi ve Şafii mezhebine göre, orucu varsa hurma ile açmak daha efdaldir. Nitekim Selman bin Amir(r.a)'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s) bir Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur; "Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman hurma ile hurma bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temizleyicidir." Herhangi bir yiyecekle de iftar edilebilir. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s)’in sünnetini icra etmek niyetiyle varsa hurma ile iftar etmek, yoksa su ile iftar etmek daha efdaldir.

* Çok zor işte çalışıyorum, inşaata yük taşıyorum ne yapmamı önerirsiniz?
- Öncelikle şunu söyleyeyim, sizin tutacağınız oruç, benim gibi serin bir ortamda, rahat şartlarda oruç tutacaklardan daha sevaptir. Yüce Rabbimiz kişileri şartlarına göre mükafatlandırır. Oruçla ilgili durumunuza gelince, orucunuza başlayın, gerçekten de dayanamaz hale gelince orucunuzu bozarsınız. Bundan dolayı ceza, kefaret yani 60 gün oruç tutma cezası ödemeniz gerekmez. İleride tutamadığınız günleri kaza edersiniz. Tutup tutamayacağınızı denemeden peşinen "tutmam" demeniz doğru olmaz. Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun. Hayırlı Ramazanlar dillerim.

 

Mehmet SABAZ Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,