Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Seda ERTUĞRUL:
ATIKLAR VE DÜNYAMIZ

02 Mart 2022, 12:55

 


     Atık maddeler; standart dışı kalmış, sağlıklı kullanım süresi geçmiş ya da kullanılamaz hale gelmiş olan maddelerdir. Genelde bu ürünler, niteliği bozulmuş ya da yanlış kullanıma maruz kalmıştır.  Atık piller, kontamine olmuş asitler, endüstriyel proses kalıntıları, kullanılmayan yağlar, cam atıkları, plâstik, kağıt gibi adını sayamadığım pek çok atık türleri bu atıklar arasındadır.
     Dünyamız çöplüğe mi dönüşüyor, yoksa çöplükten mı kurtuluyor, bunu almak için, çevremize ve dünya üzerindeki toprağa, denize atılan atıklara şöyle bir bakmamız gerekir. İçinde bulunduğumuz çevre koşulları, çevreye atılan atıkların ne kadarını eritilebilir. Bu durum, geliştirilen teknoloji ile mümkün. Geliştirilen geri dönüşüm çalışmaları ile ortalıkta bulunan ve ya çevreye atılan atıkların, toprakla iletişimi kesilerek,  tekrar kullanılabilir hale getirilmektedir. Böylece hem ekonomiye katkı sağlanmış olur, hem de çevremiz doğal canlılığını yitirmemiş olur. Ülkemiz için ekonomide büyük bir tasarruf sağlanmış olur.
     Toprağa atılan demir, plâstik, kağıt gibi maddelerin, toprakta eriyip yok olması, ya da toprakla bütünleşmesi için çok uzun zaman geçmesi gerekir. Her maddenin cinsine göre toprakta yok olma süresi vardır. Örneğin kağıtlar en kısa sürede toprakta bütünleşerek yok olurken, plastik, cam, demir ve buna benzer katı atıkların toprak ile bütünleşmesi yüzyılları alır. 
     Çevremizdeki çöplerin üst üste birikmesi ve atıklarla birlikte çöplerin toprak altında beklemesinden belli bir süre sonra, metan gazı oluşur. Metan gazı patladığında çevreye ve insanlara zarar verecek duruma gelir ve İnsanların ölümüne neden olur. Şehir merkezlerine, mahalle ve sokak aralarına konan atık kumbaralar, atıkların türüne ve şekline göre yerleştirilerek, atıkların çevreye verdiği zararı asgariye indirilmeye çalışılır.
     Çevremizdeki atıkların çoğalması ile birlikte, canlı popülasyonu da olumsuz yönde ve derinden etkiler. Canlıların yok olmasına sebep olur. Çevremizdeki zararlı atıklar, pek çok canlı türünün ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Ağaçlar, bitkiler, belli başlı hayvan türleri, önlem alınmazsa, daha pek çok canlının soyu tükenecektir. Yani tehlike çanları çalmış durumdadır.
     Çöpleri atarken, katı atık maddeleri ayrı bir şekilde poşetleyerek atmamız, atıkların geri dönüşümünü kolaylaştırır.
     Unutmayalım ki, çevrede yaşayan biziz. Çevreye verdiğimiz zararlardan biz de zarar görmüş oluruz.

Seda ERTUĞRUL Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,