Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mehmet SABAZ:
TÖVBE YENİDEN VAR OLMA- 2

10 Şubat 2022, 13:18

 

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Tövbe fıtri bir gereksinimdir. Günah ve suç işlemeye meyilli olan insana günahından dönme fırsatı verir. Kişi, yaşadığı pişmanlığı Allah'a arz ederek iç dünyasında ortaya çıkan gerilim ve çatışmadan kurtulur. Ruhsal olarak rahatlar ve günah yüküyle gezmekten kurtulur. Tövbenin insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkileri vardır. İnsanın yapmış olduğu hatalardan dolayı pişmanlık duyması ve tövbeye yönelmesi, geçmişini silip iyi bir insan olarak hayatına devam etmeyi istemesi psikolojik açıdan da bir terapi değeri taşımaktadır. Bağışlama ve bağışlanma eyleminin öfke, kırgınlık, korku değersizlik hissi gibi bir çok olumsuz duygu hakkında bir dönüşüm sağlayacağı düşünülmektedir. Böyle olması halinde kişi, olumsuz duygu ve düşüncelerinden kolaylıkla sıyrılabilecek ve huzura erişecektir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) "İyilik; nefsinin kendisine ısındığı, huzura erdiği şeydir ve ahlakın güzel olmasıdır. Günah ise kalbini ve vicdanını rahatsız eden, insanların duyup öğrenmesinden hoşlanmadığın şeydir" buyurarak insanın yaratılışında mevcut olan iyilik ve kötülük yapabilme eylemine ve bu eylemlerin kişinin iç dünyasını ve ruhsal hayatını nasıl etkilediğine dikkat çekmektedir. Tövbe, ümitsizliğin de panzehridir. Sürekli günah ve suç işleyerek iç dünyasını kirleten insan, zaman içerisinde kendisine olan saygısını da kaybedebilir ve derin bir ye's içine düşebilir. İşte tüm bunlara karşı tövbe bir ümit kapısıdır. Kendine yeni bir sayfa açmaktır.
Kur'an-ı Kerim'de "Ey çok günah işleyerek kendilerine kötülük etmede aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah dilerse bütün günahları bağışlar. Çünkü Allah çok affedicidir, merhamet ve ihsanı fazla olandır." (Zümer,39/53) buyrulmaktadır. Günah ruhun kiri, tövbe ise cilasıdır. Tövbe, her daim istikamet üzere olmaktır. Tali yollarda dolaştıktan sonra tekrar ana yolu bulma ve ana yola çıkma halidir. Bu sebeple tövbe, insana daima kendini yenileme ve denetleme fırsatı verir. Müslümanların beş vakit namazın her rekatında Fatiha süresini okuması ve her seferinde "Bizi dosdoğru yola ilet" diye dua etmesi boşuna değildir.
Hz. Peygamberin "Ey insanlar! Allah'a tövbe edip O'ndan af dileyiniz. Zira ben O'na günde yüz defa tövbe ederim" buyurması ve günahlardan korunmuş bir kul olarak bunu yapmaya devam etmesi insanın peygamber de olsa hata yapmaktan uzak olmadığının, aciz bir kul olarak daima Allah'a yönelmesi ve saygı duyması gerektiğinin de bir ifadesi olsa gerek.
Rabbim cümlemize günahlardan tövbe etmeyi nasip etsin. Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun. Hakka namzet ol.

 

Mehmet SABAZ Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,