Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Asgari ücret 5 Bin TL olsa ne olur

12 Aralık 2021, 13:56

Ülke öyle bir hal aldı ki, artık zamların önü bir türlü kesilmiyor.
Her şey birbirini tetikler oldu.
Döviz arttıkça, akaryakıt başta olmak üzere iğneden ipliğe herşeye zam geliyor.
Neredeyse zamların hızına yetişemez olduk.
Hele dövizin tarihi rekorlar kırarak yükselişini sürdürmesi, karanlık günlerin habercisi gibi.
Öncelikle dövize gelen zamlan hemen piyasaya yansıyor.
Çok değil, geçtiğimiz Kasım ayı ortalarında 10 TL seviyesine yükselen dolar TL kuru, 12 Aralık 2021 itibarıyla 15 TL sınırına dayandı.
Herkesin merak ettiği koru, dövizin önlenemeyen yükselişinin nedenlerinin ne olduğudur.
Uzmanlar, Döviz kurunu etkileyen başlıca unsurların; FED kararları, IMF, Uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlıyorlar.

Bir ülkenin ithal ettiği ürün kalemi ve hizmetlere ödediği miktar, ihraç ettiği mal ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşur. Ülkede cari açığın oluşması döviz kurlarının artması demektir. Ayrıca Dövizin ve doların yükselmesinin onlarca nedeni vardır.
Talep, bir mal ya da hizmete olan ilginin artması sonucu oluşur ve bu da o mal ya da hizmetin değerini arttırır. Tüm tüketim mallarında olduğu gibi, para birimleri ve borsalar için de bu geçerlidir. Dolayısıyla dolar da bu kural kapsamında değerlenir ya da değer kaybeder. Doların fiyatı artıyorsa talep artmıştır. Bu noktada yatırım yapma yönelimlerinin de arttığını söyleyebiliriz.
Ancak Finans Uzmanı Prof. Özgür Demirtaş, doların artışının nedenini bakın nasıl anlatmış; “Size Yalvarıyorum artık hata yapmayın. Faiz düşünce Enflasyon PATLAR. Faiz kendiliğinden değil de EMİRLE düşünce: Dolar, Euro, Altın, Emlak, Arsa, Her türlü Mal fiyatı FIRLAR. Öyle olunca bunları elinde tutan Zenginler daha ZENGİN, malı mülkü olmayan fakirler daha FAKİR olur.”
Bu yılın başında iktidarın sözde ekonomistleri, doların yılsonunda 10 TL’yi bulmasının çok zor olduğunu savurmuşlardı.
Hatta daha 2019’da bir ekonomist doların 10 TL’yi bulacağını söyledikten sonra hükümete yakınlığıyla bilinen A Haber kanalı ‘Dolar 10 TL’yi bulacak diyenler nerede?’ diye bir paylaşımda bulunmuş, ancak doların yükselişi karşısında o paylaşımı sildiği görüldü.
Aslında kumse beklemiyordu doların bu kadar yükselerek rekorlar kıracağını.   
28 Ağustos 2021 tarihinde ABD'nin önde gelen bankalarından Wells Fargo, yayımladığı ‘uluslararası ekonomik görünüm: Ağustos 2021' başlıklı raporda Türkiye ekonomisi ve dolar/TL kuruna ilişkin değerlendirme ve tahminlerine de yer verdi.
 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasını hatırlatarak Cumhurbaşkanı'nın “faizleri düşürünce enflasyonun da düşeceği” şeklinde geleneksel olmayan bir para politikası görüşüne sahip olduğunu aktaran banka, geçmişte Erdoğan'ın benzer açıklamalarının ardından Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin tasfiye edildiğine ve yerlerine kendisinin faizle ve para politikasıyla ilgili görüşlerini uygulaması daha muhtemel kişilerin atandığına işaret eti.
Bugün tüm uzmanların ortak görüşü olan “Faiz düşerse döviz fırlar” uyarılarına rağmen faizin düşürülmesindeki ısrar bizi bu günlere getirdi.
Bu durumda marketlerde yağ, şeker, un, yumurta, süt fiyatları anlak değişimlerle peşpeşe zamlanırken, şu sıralar görüşülen ve hala sonuçlanamayan asgari ücret artık 5 Bin TL olsa ne yazar.
5 litrelik yağ 150 TL’yi, 18 litrelik teneke 500 TL’yi buldu.
Süt ve süt ürünlerine bile bir gecede yüzde 50 oranında zam geldi.
Bu milletin artık bu enflasyonla mücadele edecek gücü kalmadı.   
Artık bıçak kemiğe dayandı.
İnsanlar dışarı çıkıp zamlara karşı avaz avaz bağırırsa şaşmayın. 
Gerçi bağırsa, yırtınsa ne olur?

 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,