Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Belediye yönetimi ne yapmaya çalışıyor?

21 Kasım 2021, 14:27

Şu günlerde Batman’ın en sıcak gündemini, Batman Belediyesi yönetiminin satışa çıkardığı Batman Park arsası oluşturuyor.
Resmi Gazete’ye ilan veren Batman Belediyesi, 2012 yılında hizmete açılan 4537 ada 2 parsel üzerindeki AVM arsasını satacağını açıkladı.
Malum Batman Belediyesinin Makine İkmal Müdürlüğünün bulunduğu yaklaşık 8,5 dönümlük bu alan, dönemin Batman belediyesi Başkanı Hüseyin kalkan döneminde sözkonusu AVM yönetimine 29 yıllığına kiraya verilmişti.
Bu sözleşmeden elde edilen 7 Milyon 555 Bin TL para ile belediyenin kurumlara olan borcunun önemli bir bölümü kapatılmıştı.
Şimdilerde kira süresi bitmeden satışa çıkarılan bu arsa ile ilgili tartışmaların önemli bölümü, neden şimdi satışa çıkarıldığı ile ilgili.  
Arsa ve üzerindeki yapı ile birlikte satılacak olan taşınmazın satış ihalesi 26 Kasım 2021 tarihinde yapılacak.
Taşınmaz için 150 milyon TL muhammen bedel belirlendi.
8 bin 557 metrekarelik arazi ve üzerindeki AVM binasıyla satışa çıkarılan taşınmaz, 140 Batmanlı iş adamı tarafından yaptırılmış, 30 milyon dolara mal olmuştu.
28 Eylül 2012’de yapılan açılış töreni ile hizmete giren AVM arsasının satışa çıkarılması, tartışmaları da beraberinde getirdi.
Şu an toplam değeri en az 300 milyon TL olduğu belirtilen AVM ile arsasının 150 Milyon TL ile satışa çıkarılması, basında ve özellikle sosyal medyada tartışmaların da fitilini ateşledi. 
Oldukça fazla bilgi kirliliğinin olduğu bu haber ve paylaşımların ardından şu an görevde olan Batman Park yönetimi de açıklama yapmak zorunda kaldı.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı; “Batman belediyesi ile şirketimiz arasında 2004-2009 yılları arasında görev yapan Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile imzalanmış olan sözleşme ile alışveriş merkezinin arsası 7 milyon 555 bin lira kira bedeli peşin olarak ödenmek suretiyle 29 yıl süreyle kiralanmıştır. Kira süresinin sonu olan 2039 yılına kadar olan tüm kira bedelleri peşin olarak Batman Belediyesine 2008 yılında ödenmiştir. Batman Park AVM arsasının mülkiyeti Batman belediyesine aittir.
Bu sözleşme gereği binanın mülkiyeti kira süresi bitinceye kadar şirketimize ait olup bu binanın sadece kira süresinin eksilen süresi kadarlık kısmının mülkiyeti Batman belediyesine geçmiştir. Dolayısıyla binanın üçte ikisinden fazla bir kısmının mülkiyeti şirketimize aittir.
Yapılacak olan ihalede şirketimiz açısından Batman Belediyesi ile imzalamış olduğumuz sözleşmeden kaynaklanan tüm bu haklarımızın ihaleye katılacak tüm katılımcılar tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtmek isteriz.
18.5 yıllık kalan kiralama süremiz bulunmaktadır. Bu süre sonunda Batman Belediyesine AVM binası devredilirken sözleşme gereği iç tefrişat dışında binanın sadece kuru beton olarak devredileceği de göz önünde bulundurduğumuzda, belirlenmiş olan ihale bedelinin yüksek bir bedel olduğu tarafımızca değerlendirilmektedir.
Alışveriş merkezimizin ve bulunduğu arsasının Batman’ımızın en güzide kıymetlerinden bir tanesi olduğu aşikardır, ancak arsa üzerindeki sözleşmeden kaynaklanan haklarımız nedeniyle kısıtlı kullanım hakkı olan bir gayrimenkul olduğu düşünüldüğünde belirlenen ihale bedelinin oldukça yüksek olduğunu değerlendirmekteyiz.”
Batman Park yönetimi açıklanan 150 Milyon Liralık bedelin fazla olduğunu belirtiyor.
Ancak konunun uzmanları, bu bina ve arsasının bunun çok üzerinde bir kıymeti olduğu yönünde. 
Şimdi benim asıl sormak istediği ve Batman halkı kadar benimde cevap beklediğim soruyan şunlar; Belediyenin yönetiminin kuyumda olduğu düşünüldüğünde bu tür yüksek meblağlı bir taşınmasın ‘Görevlendirme’ ile yönetimde bulunan kayyum tarafından satışa çıkarılması ne kadar doğru?
Daha 18,5 yıllık kira sözleşmesi bulunan bu taşınmazın satılmasındaki sebepler nedir?
Acaba bu satışla birilerine rant mı sağlanıyor?
Batman belediyesi bu bedeli hangi kriterlere göre belirledi?
Belediyenin devralınmadan önceki borcu ile şu anki borcu ne kadardır?
Buradan elde edilecek gelirin nerede kullanılması düşünülüyor?
Bu satış ile ilgili iddialar var ve bu iddiaların doğru olmadığının kanıtlanması gerekiyor.  

 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,