Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mehmet SABAZ:
ŞEFKAT

18 Kasım 2021, 14:42

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Allah Resulü'nün "Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir."(Tirmizi, Birr ve sıla,15) Hadis-i şerifi, Müslümanlar olarak birbirimize nasıl davranmamız gerektiği konusuna işaret etmektedir. Allah Resulü'nün ümmetine yapmasını önerdiği hiçbir konu yoktur ki kendisi o işin en güzel örneği olmasın. Bu anlamda, hadiste vurgulanan küçüklere merhamet konusunda Hz. Peygamberden daha güzel bir örnek bulmak mümkün değildir. Nitekim merhamet, onun ayrılmaz bir vasfı olmuştur. Kur'an-ı Kerim'de de geçtiği üzere Hz. Peygamber (s.a.s) alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. (Enbiya,21/107) Allah Resulü'nün çocuklara olan sevgisi, yalnız kendi çocuklarını değil tüm çocukları kapsayacak kadar engindi. Hz. Peygamberin azatlı kölesi Zeyd'in oğlu Üsame (r.a) diyor ki: "Peygamberimiz beni dizine alır oturturdu. Torunu Hasan-ı da öbür dizine oturturdu. Sonra bizi sinesine basarak :'Allah'ım! Bunlara merhamet et, çünkü ben bunlara merhamet ediyorum derdi." (Buhari, Edep, 27)
Allah Resulü, Müslüman olmayan ailelerin çocuklarına karşı da sevgi ve merhamet dolu idi. Nitekim Enes b. Malik (r.a) diyor ki: "Peygamberimize hizmet eden bir Yahudi çocuğu vardı ve hastalanmıştı. Peygamberimiz ona geçmiş olsun ziyaretine gitti. Baş ucuna oturup: 'Yavrum Müslüman ol' dedi. Çocuk babasına baktı, babası: 'Ebu'l Kasım'a itaat et oğlum; deyince çocuk Müslüman oldu." (Ebu Davud, cenaiz, 61) Hz. Peygamberin çocuklara gösterdiği bu şefkat ve sevginin çocuklara yönelik olumlu etkisinin yanında bir de toplumsal yönü vardır. Zira unutulmamalıdır ki bugünün çocuğu yarının yetişkini olacaktır. Çocukluğunda sevgi ve merhamet görmeyen bir çocuğun yetişkin olduğunda çevresine merhamet ve sevgi ile yaklaşmasını beklemek gerçekçi değildir. Merhamet duygusu, hayatın her çağında ve aşamasında taşınması gerekli duygulardandır. Hz. Peygamberin "Allah insanlardan ancak merhametli olanları bağışlar" hadisi ise Yüce Allah'ın (c.c) bizlerden merhametli olmamızı beklediğini vurgulamaktadır. Rabbim bu peygamberin şefkati kalplerimize yerleştirsin inşallah.
Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, mağfireti, inayeti, hidayeti hepimizin üzerine olsun hakka namzet ol. Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.
 

Mehmet SABAZ Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,