Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Seda ERTUĞRUL:
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI

28 Ekim 2021, 16:41

 


     Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesi anısına, her yıl ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, Cumhuriyet Bayramı kutlanmaktadır. Millî bayram olarak kabul edilen 29 Ekim Cumhuriyet bayramı her yıl törenlerle, fener alayları düzenlenerek, çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerle tüm yurtta kutlanmaktadır.  Cumhuriyetin önemi halka anlatılmaktadır.
     29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türk milleti için önemli bir değer taşımaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ülkemizi düşmanlardan temizleyerek, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet'i kurmuştur. Ülkemizin her yanı işgal edilmiş, insanlar savaş içerisinde büyük mücadele vermekteydi. Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir mücadele ile ülkemizi düşmanlardan kurtararak bağımsızlığımızı kazandı. Böylece 29 Ekim'de 1923'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Cumhuriyet'in ilanı kabul edildi.
     Çağdaş bir yapıda, yaşamın başladığı bu dönemde, Cumhuriyet ile birlikte Türk halkının yönetim şekli de değişmiştir. Halk kendi kendini yönetmeye başlamıştır.  
    Cumhuriyet, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmanın en büyük adımlarındandır. Cumhuriyet yönetiminde egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.
     Cumhuriyet'in temelini bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik oluşturur. Bu kavramlar, insan hayatında büyük önem arz eder. İnsanların rahat ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmesi için, özgürlüğüne kavuşmuş olması gerekir. Özgürce hareket etmesi ve eşit bir ortamda bulunması gerekir.
      Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdikleri mücadeleler ve kazandıkları zaferlerle Cumhuriyet kurulmuştur. Yapılan savaşlarda pek çok şehit verilmiştir. Halk yaşam mücadelesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bütün bu yaşanılanlar yani şanlı tarihimiz ile birlikte, Cumhuriyetin önemi, halka anlatılmaya çalışılmıştır.
     Cumhuriyet değerlerine sahip çıkarak onu korumak görevimiz arasında yer alır. Özgürlüğüne kavuşamayan bir millet, bağımsızlığını elde edemez.
     Cumhuriyet; bir ülkede bulunan vatandaşların, seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetim şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde söz millete aittir. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her vatandaşın vazgeçilmez görevidir
   Türk milletinin en büyük bayramı kutlu olsun. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diler ve şükranlarımızı sunarız.

Seda ERTUĞRUL Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,