Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

PAREKENDE - Cîhanê Hesûnî:
Batman’ın sağlık turizmi neden durdu?

24 Ekim 2021, 14:36

 

Yıllar önce başka bir gazetede bir köşe yazısı yazmıştım.
Yazımda yurt dışından gelen hastalara yönelik sağlık turizminin potansiyelinin çok büyük olduğunu ve Batman’daki özel hastanelerin  bunu değerlendirmesi gerektiğini yazmıştım.
O dönemde gazete yetkilileri yazımı yayımlayamayacaklarını, hastanelerle karşı karşıya gelmek istemediklerini söylemişlerdi.
Ben de yazının çok iyi niyetle yazılmış olduğunu, isterlerse tabirlerimi yumuşatarak yayımlayabileceklerini söylemiştim.
Öyle yaptılar, ve yazımı yayımladılar.
Yazımdan sonra özel hastaneler durumu fark etti ve bir dönem yurt dışından çok sayıda hasta geldi.
Pandeminin ve Türkiye vizesinin alınmasının zorlaştırılması gibi durumlar bu turizmin kısmen durmasına sebep olduğu doğrudur.
Edindiğim bilgilere göre pandemi ve vize sorununun dışında iki farklı gelişme sağlık turizminin Batman’dan başka şehirlere kaymasına sebep oldu:
Birinci aşama:
Sağlık turistleri, gittikleri yerde zaten Kürtçe konuşulduğunu, Batman genelindeki halkla ve esnafla rahatlıkla anlaşabileceklerini düşünüyorlardı.
Ancak esnafın ve özellikle de işyerlerinde çalışan elemanların Türkçe bilmeyenlerle özellikle ve ısrarla Türkçe konuşmaya çalışması sonucu iletişim sorunu yaşadılar ve kendilerini yabancı hissetmeye başladılar.
İkinci aşama:
Sağlık turistleri Batman ve çevre illere geldiklerinde iletişim sorunu yaşamamak için özellikle televizyon dizilerinden biraz Türkçe öğrenmeye başladı.
Üçüncü aşama:
Türkçeyi öğrenince artık her yerde hizmet alabilmelerinin yolu açıldı.
Dördüncü aşama:
Başka şehirlerdeki insanlarla da anlaşabilince başka şehirlere yöneldiler.
Başka şehirlerde yurt dışından gelen hastalara sunulan hizmetlerin daha ucuz olduğunu gördüler ve o şehirlere gitmeye başladılar.
Bizzat şahit olduğum bir olayı aktarayım:
Bir otobüs seyahatimde muavinin biri yurt dışından gelmiş bir hastayla, Türkçe bilmediğini bilmesine rağmen gözlerinin içine baka baka ısrarla Türkçe konuşuyor ve cevap bekliyordu. Yolcu en sonunda dayanamayıp tepki gösterdi ve Kürtçe olarak “Ez bi Tirkî nizanim (Türkçe bilmiyorum)!” dedi.
Sonuç olarak fiyatların fahiş olması iddiası ve Türkçe bilmeyenlerle Kürtçe yerine ısrarla Türkçe konuşmaktaki bu ısrar Batman'a çok pahalıya patladı.

PAREKENDE - Cîhanê Hesûnî Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,