Şu sıralar Batmanlı dünyaca ünlü sanatçı Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır’da görücüye çıkan ‘Hafıza Odası’ isimli sergisi oldukça konuşulur oldu.
Önce açılışa katılan bazı isimlerin kol kola boy gösterdiği halay konuşuldu.
Ardından ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sergi ile ilgili değerlendirmeleri…
Bu sergi bölgede bu güne kadar yaşanan tüm acıların notlarının tutulduğu bir ‘Hafıza Odası’ olarak nitelendiriliyor.
Destek veren de var, karşı çıkan da…
Bu yönü bu sergiyi daha da anlamlı kılıyor bence…
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Soylu, “O sergide Şehit Aybüke Öğretmen var mı?” diye bir soru sordu.
Bunun üzerine sanatçı Ahmet Güneştekin ve sergiyi düzenleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve bir heyetle birlikte Diyarbakır’da konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısı sonrası bir ajansta servis edilen haberin başlığı şu şekildeydi; “Hafıza Odası sergisini açan Ahmet Güneştekin, Bakan Soylu'ya yanıt verirken, teröristlere övgüler yağdırdı.”
Şaşırdım ve hemen haberin detaylarını okumaya başladım.
Ancak nerede teröristlere övgü yağdırdığını bulamadım.
Sonra bir kez daha okudum, yine göremedim.
Güneştekin, Bakan Soylu’ya yanıt verirken, şunları söylüyor; “Görmediği sergide bir sürü isimler sayıp bunlar hafıza odasında var mı? Cevap veriyorum. Var. Saydığı isimler var. Çıkın 5 nolu koridorun dibinde bellek videosu var ki benim için bu serginin aslında en önemli eserlerinden biridir. 1909’la başlıyor sorgulamaya. 2021’inde şu anda. Çünkü yaşadığım sürece devam edecek bir videodur. Bitmeyen bir eserdir. Orada. Aybüke öğretmen de var. Yasin Börü de var. Eren Bülbül de var. Onlar bizim evlatlarımız değil mi? Ceylanın parçalanan vücudu, benim canımı acıtmışsa, Aybüke öğretmen benim doğduğum kent Batman'ın Kozluk ilçesinde bir kaza kurşunu ya da seken serseri bir kurşunla ölmesi, Yasin'in 16 yaşında bir çocuğa eş yaşta olan Eren'in acısı benim için aynıdır.”
Haberin içinde şöyle bir cümle kullanılmış; “Cizre'de çatışmada öldürülen teröristleri kastederek…”
Ardından Güneştekin’in sözleri devam ediyor; “O buzdolabında 9 gün boyunca cesedi bozulmasın diye bekletilen, korunan evlat benim kardeşimse, evladımsa o çocuklarda benim evladımdır?”
Haberde terörist denilen kişi, 2015 yılında bölgede yaşanan hendek olaylarında Cizre’deki evinin önünde oturduğu sırada isabet eren bir kurşunla yaşamını yitiren 11 yaşındaki Emine Çağırga’dan başkası değil.
1992’de Cizre’de yaşanan olaylarda 7 yaşındaki kızı Fatıma’yı, kaynanası ve kayınbabasını kaybeden ve kendisi de yaralanan Emine Çağırga, 23 yıl sonra 7 Eylül 2015’te bu kez 11 yaşındaki kızı Cemile’yi kaybetti.
Çıkan çatışmada evinin önünde oturduğu sırada yaşamını yitiren 11 yaşındaki günahsız çocuğun annesi Emine Çağırga, “Cemile evin önünde sandalyede oturuyordu. Kalabalıktı. Akşam 8 sıralarıydı. Yine yürüyüş yapılıyordu, ben de Cemile’ye ‘kızım kalk içeri gir’ dedim. O daha otururken ben eve girdim. Tam o sırada silahlar patladı. 7-8 insan düşmüştü. ‘Cemile’ diye seslendim ses çıkmadı. Koştum, kızımı kucağıma aldım ‘Ah anne’ dedi. Sonra bitti…
Elini tutuyordum, ‘Cemilem bir şey olmamış’ diyordum. Kurşun bir taraftan girmişti ve içeride kalmıştı. Gidip buz getirdim, göğsüne koydum. Babası su getirdi, yıkadık, kefenledik. Babası ambulans çağırdı gelmedi. Kimi çağırdıysak gelmedi. 1 hafta boyunca öyle bekledik. Sonra babası derin dondurucuya koydu…”
Bir annenin, bir babanın çocuğunun cesedi bozulmasın diye buzdolabında saklaması nasıl bir acıdır, bilen, yaşayan varsa söylesin.
11 yaşındaki bir çocuğu terörist diye nitelendirmek ve bunun üzerinden Ahmet Güneştekin’i itibarsızlaştırmaya çalışmak hangi mantığın, hangi vicdanın ve hangi düşüncenin eseridir.
Ahmet Güneştekin Batman ve Türkiye’nin son zamanlarda yetiştirdiği en iyi markalarından biridir.
O’na sahip çıkılması gerekirken, böyle gerçek dışı haberler ile yıpratılmaya çalışılması çapsızlıktan başka bir şey değildir.
Güneştekin’e sahip çıkmak gerekir…