Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Bu iddialara neden yanıt verilmedi?

19 Eylül 2021, 16:50

Geçtiğimiz günlerde görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Dr. Mehmet Demir, kayyum icraatları ve bazı iddialar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
İddialar öyle yenilir yutulur cinsten değildi.
Yerel basında da yayınlandı bu iddialar.
Bununla ilgili mutlaka bir açıklama gelir diye bekledim.
Ama üzerinden 6 gün geçmesine rağmen hala bir beyanat yok.
Gündeme getirilen iddialar, Batman’ın geleceğini, bu kentte yaşayanların hayatını etkileyecek önemli iddialar.
Bunlardan bir tanesi, Yaşar Kemal Kent Ormanı ile ilgili iddialar.
Geçtiğimiz günlerde Vali Hulusi Şahin, bu park sahasında belediyeye ait alanda düzenlemelerin yapılacağını, başka kuruma ait 40 dönümlük alanda ise herhangi bir düzenleme yapılmayacağını açıklamıştı. 
Eşbaşkanların toplantısında bu konu ile ilgili açıklamada, şu ifadeler yer almıştı; “Hepiniz biliyorsunuz ki Yaşar Kemal Kent Ormanı 170 dönümlük bir alandır. Biz bu alanı Batman’a kazandıracağımızın sözünü vermiştik. İhaleye çıkmadan, kendi belediye kaynaklarımız ve kendi personelimiz ile yaptığımız iki aylık bir çalışmada bu alanın yüzde yetmişini bitirdik. Bizim hedefimiz üç ayda bu alanı Batman’a kazandırmaktı.  Bu konuyu sürekli olarak sosyal medya üzerinden gündeme getiriyoruz. Geçenlerde demişler ki bu alanın 40 dönümü bize aittir, onu yapacağız, diğer alanları yapmayacağız. Neden yapmayacaksınız? Mülkiyeti Milli Emlak’tedir,  kullanım olarak belediyenin imar planlarında park olarak geçmektedir.  Tek yapabilecekleri şey nedir, eğer genel olarak teamüller Milli Emlak’a ait olan alanlar belediyeye olduğu gibi geçiyor, hibe olarak veriliyor ve orası yeşil alan ve sosyal donatı alanlarına dönüştürülüyor.”
Bir de eğitim alanının konut alanına dönüştürüldüğü iddiası var.
İddiaya göre Tılmerç Mahallesinde Saadet Uçar Lisesinin karşısında 303/1 nolu parsel bir ilköğretim alanıydı ve hazineye aitti.
Eşbaşkanlar, bu eğitim alanının eğitim alanından çıkarılması için kendi dönemlerinde bile birçok kez başvuru yapıldığını, herşeyi teklif ettiklerini, ancak bunu kabul etmediklerini belirterek, “Çocuklarımızı iki kilometre ötedeki ilköğretim alanlarına gitmeye mecbur etme hakkımız olmadığını söyleyerek ret ettik. Ama bir Vali, devletin Valisi aynı zamanda Kayyum gelir gelmez Eğitim alanından konuta dönüştürüldü.
Alkamiye bölgesinde Belediye Hizmet Alanı olarak belirlediğimiz belediyeye ait olan 3052 ada 2 nolu parselimizi Ticariye dönüştürüp satmaya hazır hala getirmeleri gibi sanırız Yaşar Kemal’i da peşkeş çekip rant elde etmek istiyorlar” dediler.
Atatürk Parkı yanında bulunan Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube müdürlüğü binası da tartışmaların odağında.
Eşbaşkanlar, Atatürk Parkındaki Çocuk Polis Karakolu ve lojmanların bulunduğu beş dönümlük yere takas karşılığında yapıldığının açıklandığını, ancak iddia edildiği gibi bu alanın 5 dönüm değil, 3 dönüme yakın bir alan olduğunu ve Belediye ile Emniyet arasında bir sözleşme olmadığını iddia ediyorlar.
Bir başka iddia ise Güneş Enerji Sistemleri (GES) ile ilgili iddialar.
Eşbaşkanlar, belediyenin DEDAŞ’a olan bağımlılığını ortadan kaldırmak ve uzun vadede ya şehre tamamen ücretsiz ya da cüzi bir bedelle suyu vermek için GES projeleri yaptıklarını belirterek, “İlgili kurumlara başvurularımız yaptık. Ne yazık ki o girişimlerimiz olduğu haliyle kaldı. O alanda hiçbir çalışma yapılmadı.  Ki Yönetimde kaldığımız 11 ayda iller Bankası 82 milyon kesinti yaparken bu kayyum döneminde bir yılda 29 milyon kesinti yapmalarına rağmen yapmadılar” dediler.
Bu iddialar doğru ise soruyoruz; kentin ve belediyenin faydasına olacak bu proje neden devam ettirilmedi? Kendini bir yılda amorti edecek bu faydalı projeye neden onay verilmedi?
Belki de en önemli iddialardan birisi de ihaleler ile ilgili iddialar.
Çünkü burada belediye bütçesinden çıkan Milyonlarca liralık bir para söz konusu.
İddiaya göre Belediyeye kayyum atandıktan sonra 2020 –Ocak 2020 tarihleri arasında geçen 9 aylık süreçte toplamda 77 İhale yapılmış. Bunların 37 açık ihale, 30’u 21 f (pazarlık yani davetiye usulü), 10’ü da 21 b (pazarlık usulü) ile yapılmış. İhalelerin yüzde 52’si ihale mevzuatına aykırı bir şekilde yapılmıştır.
2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 İhale yapılmış. Bunların 62’si açık ihale, 22 si 21 f, 9’u 21 b ile yapılmış. Yapılan açık ihale usulünde yüzde 50’lere varan kırımlar olurken pazarlık usulü ile yapılanlarda en fazla yüzde 15’lere varırken genel olarak yüzde 10’nun altında kırımlarla vermişlerdir.
Bakalım bundan sonraki günlerde bu iddialarla ilgili bir açıklama gelecek mi?
Aksi taktirde susmak, kabul etmek anlamına geldiği için yorumu sizlere bırakacağız.

 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2025 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,