Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Eğitim Araştırma’da neler oluyor?

04 Temmuz 2021, 15:36

Hani büyük müjdelerle duyurulmuştu ya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kuruluşu…
Sadece tabela üzerinde eğitim ve Araştırma olarak kalan bu hastane şu sıralar istifa iddialarıyla çalkalanıyor.
Kadın Doğum Hastanesinin tamamlanmasıyla,  sağlık sisteminin yerlerde süründüğü bir sırada yanıbaşında bulunan Bölge Hastanesiyle birleştirilerek eleştirenlerin ağzına bir parmak bal çalar gibi kurulduğu müjdelenen bu hastanenin önemli kadroları bir bir kaçmaya başladı.
Peki, bunun sebebi ne?
Neden birçok kaliteli doktor buradan kaçmak için adeta gün saydı?
Burada doktorların ayrılmasına neden olan sorun aslında çok gerilere gidiyor.
Yani bu bir iki aylık sorun değil.
Nedeni ise başhekim ve bir başhekim yardımcısından kaynaklanan sorun solarak dile getiriliyor.
İddialara göre başhekimin baskıcı tutumu, özellikle ve en önemlisi ise yarattığı kutuplaşmalar bu istifaların baş nedeni olarak görülüyor.
Belli bir siyasi görüşe mensup kişilerin son yıllarda yoğun olarak yerleştirildiği hastanede personelin büyük bölümü bu duruma tepkili.
Bu nedenlerden ötürü geçtiğimiz yıl Pandemi döneminde yaklaşık 25 doktor adına bir grup doktorun Batman Milletvekili Ziver Özdemir’e yaşananlardan duyulan rahatsızlığı ilettiği ve eğer bu sıkıntılar giderilmez ise istifa edeceklerini belirttikleri iddia ediliyor.
Bunun üzerine Milletvekili Özdemir’in bu doktorlardan süre istediği ve 2021 Haziran ayına kadar sözkonusu rahatsızlık duyulan ve çalışma barışını bozan kadroların tasfiye edileceğini söylediği öğrenildi.
Ancak aradan geçen yaklaşık 1 yıllık süreye rağmen sözkonusu değişikliklerin olmadığını gören uzman doktorların istifa etmeye başladığı belirtiliyor.
Birkaç doktor Pandemi’den kayraklı istifa yasağının kalkmasının ardından Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinden istifa ederek kentteki özel hastanelere geçti. 
Ancak istifalar bunlarla sınırlı kaymayacak gibi.
Çünkü şu an 18 doktorun daha dilekçelerinin içeride olduğu ve istifa etmemeleri için yoğun baskı yapıldığı iddia ediliyor.
Küstürülerek adeta istifaya zorlanan bu doktorlar ise daha hastanenin kapısında özel hastane yöneticileri tarafından astronomik rakamlarla kendi kadrolarına katılıyorlar.   
Birkaç beceriksiz ve memleket düşmanı (!) yönetici yüzünden hastanedeki kaliteli doktorlar adeta kaçıyorlar. 
Bu kentte yaşayan insanları kaliteli doktorlardan mahrum etmeye kimsenin hakkı yoktur.
Bunu yapan ise ancak memleket düşmanı olur. 
Sözde Eğitim ve Araştırma Hastanesi yakında doktorsuz kalırsa hiç şaşırmam.
Zaten yeteri kadar kadrosu yok, olanı da tutamayan bir yönetim var.
Eğer buraya atanan doktorları tutamıyorsanız, orada ne işiniz var. Derhal o koltuğu terkedin. Eğer bu hastaneye yeni kadrolar kazandıramıyorsanız, o tabelayı derhâl indirin ve defolun gidin. 
Bizler bu hastaneye profesörler doçentler beklerken, buraya gelmek için can atan bu unvandaki bazı isimlerin önünün kesildiği yönünde duyumlar alıyorum.
Eğer böyle bir durum varsa bu kim olursa olsun buradan ismini vererek deşifre edeceğim ve paylaşacağım. Eğer bu iddialar doğruysa bunu yapanlar ancak halk düşmanı olabilirler.
Bir diğer konu ise hastanedeki döner sermaye dağılımı ve fazla mesailerle ilgili.
Bu durum, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Açan tarafından bir dilekçeyle İl Sağlık Müdürlüğünü de iletilmişti.
Dr. Açan, Hastane Başhekimi ve Başhekim yardımcısı olarak birlikte çalıştığı arkadaşlarına, dağıtması gereken ortalama puandan döner sermaye miktarını aylardır 3. basamak yoğun bakım ünitesinde çalışıyor gibi gösterip en üst tavandan döner payı aldıklarını belirtiyor. Üstelik Başhekim yardımcılarının hiçbirinin 3. basamak yoğun bakım ünitesinde çalışmadıkları, hasta yatırıp takip etmedikleri, adlarına herhangi bir ex raporu olmadığı, tedavi ve takip çizelgelerinde, ilaç istem ve işlemleri bile olmadığı belirtiliyor.
Yine bir hastane personeli, son 3 yılda fazla mesai tutarı olarak ancak 3 Bin TL aldığını, bunun yanında başhekim ve yandaşlarının neredeyse her ay bu tutarda mesai aldıklarını belirtiyor ve artık çalışma şevkinin kalmadığını belirtiyor.
Bu hastaneyi babasının çiftliği gibi kullanan birkaç kişi yüzünden bütün bir şehrin doktorsuz bırakılması kabul edilemez.
İlin yöneticileri ve iktidar partisi vekil ve il başkanı bu sorunu derhâl çözmeliler…

 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,