Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Artık derin devlet temizlenmeli

27 Haziran 2021, 14:45

Türkiye 47 önce o güne kadar hiç duyulmamış yeni bir siyesi terimle tanıştı. 
Derin Devlet…
Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim olarak kabul ediliyor.
Derin devleti dile getiren ilk devlet adamı olan Bülent Ecevit, 26 Eylül 1974'te, Giresun'da yaptığı bir konuşmada bu terimi kullanmıştı.
Zaman zaman tartışmalar yaşansa da Derin Devlet neredeyse 50 yıldır ülkenin gündeminden düşmüyor.
Düşmesi de mümkün değil.
Çünkü zaman zaman yaşanan karanlık olayların arkasından hep bu yapı çıkıyor.
1996'da yaşanan Susurluk skandalıyla giderek yaygınlaşan bir kavram olan derin devletin kökeni ve ne anlama geldiği konusunda farklı iddialar var.
İleri sürülen bir teoriye göre, derin devletin başlangıç noktası Soğuk Savaş döneminde NATO'ya üye ülkelerde oluşturulan ve CIA tarafından yönetilen ve finanse edilen istihbarat ve silahlı operasyon örgütlerine dayanıyor. Bu örgütün Türkiye'de kontrgerilla adı altında faaliyet gösterdiği iddia ediliyor.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise 17 Nisan 2005 tarihinde, CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi adlı programda konuyla ilgili şunları söylemişti; “Derin devlet, devletin kendisidir. Askerdir, derin devlet. Cumhuriyet'i kuran askerler, devletin yıkılmasından daima korku duyar. Halk bazen sağlanan hakları suiistimal eder, yürüyüş hakkı verildiğinde gidip cam çerçeveyi indirerek, polisle çatışır. Derin devlete ülkenin muhtaç olması, ülkenin yönetilememesinden kaynaklanır.”
Demirel, NTVMSNBC'de yayınlanan Basın Odası programında ise, “Devletin tekliği esastır, iki devlet olmaz. Bizim ülkemizde iki devlet var. Bir derin devlet var, bir devlet var. Asıl olması gereken devlet yedek, yedek olması gereken devlet asıldır” demişti.
Derin devletin olduğunu dile getiren bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, 26 Ocak 2007 tarihinde Kanal 7'de yayınlanan İskele Sancak adlı programda şu ifadeleri kullanmıştı; “Derin devletin varlığına katılmıyorum diye bir şey yok, katılmıyorum olur mu, neden olmasın. O her zaman olmuş. Türkiye Cumhuriyeti döneminde başlamış bir şey de değil. Ta Osmanlı'dan. Bu gelenekten gelen bir şey zaten. Ama bunu minimize etmek, mümkünse yok etmek, bunu başarmak gerek. Bu tür bir yapı var. Bugüne kadar bu tür bağlantıların üzerine gidilmediği için bedelini hem millet hem devlet olarak ödedik.”
Hangi bedelleri ödemedik ki…
12 Eylül Darbesi, Taksim Meydanı katliamı, Bülent Ecevit suikastı, Bahçelievler katliamı, Abdi İpekçi suikastı, Savcı Doğan Öz cinayeti, Turgut Özal suikastı, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayeti, Albay Rıdvan Özden cinayeti, Albay Vural Berkay cinayeti, Necip Hablemitoğlu suikastı, Üzeyir Garih cinayeti, Danıştay Saldırısı, Gazi Mahallesi olayları, Hayata Dönüş Operasyonu, Hrant Dink suikastı, Kızıldere olayı, Sivas Katliamı, Başbağlar Katliamı, Güçlükonak Katliamı, Susurluk Skandalı, Çetin Emeç suikastı, Uğur Mumcu suikastı, Bahriye Üçok suikastı, Ahmet Taner Kışlalı suikastı, Özdemir Sabancı suikastı, Şemdinli olayları, Sarıkız, Ayışığı ve Eldiven darbe teşebbüsü iddiaları ve Ergenekon davası hep ‘Derin Devlet’ izlerini taşıyan olaylar değil mi?
Gelinen noktada hala bu yapılanmanın sonucunda ortaya çıkan olayları konuşuyoruz hala.
Belki de Derin Devlet’in doğurduğu bir isim olan Sedat Peker peşpeşe videolar yayınlayarak çok ilginç ve ciddi iddialar ortaya atıyor.
Bu iddialar öyle yenilir yutulur cinsten değil.
Sadece iddia olarak bile kalsa hangi ülkede olmuş olsa kıyamet kopar ve bu iddiaların odağındaki devlet yöneticileri istifa ederdi.
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in belge, yer, isim olarak öne sürdüğü tüm iddiaların hukuk çerçevesinde soruşturulması gerekiyor.
Eğer yalan ise tüm belgeleriyle kanıtlanması ve kamuoyuna sunulması gerekiyor.
Neredeyse 50 yıldır bir ahtapot gibi devletin kurumlarını sele geçiren ve ülkenin karanlık geçmişindeki tüm olaylarda parmağı olan Derin Devlet’in artık kökünden temizlenmesinin zamanı geldi.  
Bugün bu yaşananlar hep Derin Delet’in içinde veya uzantısı olan kişilerin iddialarıdır.
Yoksa bu kadar önemli bilgiyi bilmenin ve iddia etmenin başkaca bir açıklaması olamaz.

 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,