Son günlerde Batman belediyesinin yapmış olduğu yüklü ihaleler ve harcamalar ile ilgili iddialar sıkça konuşulmaya başlandı.
Özellikle ihalelerde yapılan usulsüzlük iddiaları, sosyal medyada ve bazı yayın organlarında sık sık dile getiriliyor.
Bu anlamda tamda bu iddiaların konuşulduğu sırada Batman belediyesinin düzenlediği bir etkinlik dikkat çekti.
Batman Belediyesi tarafından, Kamu İhale Uzmanının katılımıyla Batman Belediyesi birimlerinde görevli personele, kamu kurumlarında ihale gerçekleştirme süreçlerinin hukuki boyutlarının anlatıldığı bir seminer verildi.
Seminere Belediye Başkan Yardımcı Muzaffer Özkan, Batman Belediyesi birim müdürleri ve kamu kurumlarının Batman temsilcileri katıldı.
Seminerde Kamu kurumlarında yapılan ihalelerin hukuki süreçleri ve gereklilikleri anlatıldı.
Bu seminerin tam da bu süreçte verilmesi bir tesadüf mü? Bilemem. Ancak kafalarda soru işareti yarattığı kesin.
İhaleler ile ilgili iddiaların odağında Kamu İhale Kanununun 21/b maddesi ile yapılan ihaleler yer alıyor.
Bu konuda bilgim olmadığı için işin uzmanlarının bu konudaki değerlendirmelerini paylaşmak istiyorum; “Bilindiği üzere 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabilecektir.
Kamu İhale Kanununda temel ihale usulleri olarak açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü sayılmış olup, pazarlık usulü istisnai bir ihale usulü olarak öngörülmüştür. Bu istisnai usulün uygulanabilmesi için ise Kanunda bir takım haller belirlenmiştir. 21 inci maddenin (b) bendi de bu istisnai hallerden bir tanesidir. Uygulamalara bakıldığında kamu kurumlarının 21 inci maddenin (b) bendini kendileri için bir kurtuluş reçetesi olarak görmekte ve neredeyse tüm ihalelerini bu kapsamda yapma gayreti içerisine girmektedir.
21/b bendini incelediğimizde kanun koyucu burada iki ayrı durumu düzenlemiştir. Birinci durum; “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen haller…” ikinci durum ise “idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması…” halidir. Birinci durumda pazarlık usulünün hangi şartlarda uygulanacağı tek tek sayıldığı için bu yönde yapılacak ihalede bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak ikinci durumda ise bir netlik olmadığı için uygulamada çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta, bu bent suistimal edilebilmektedir. İdarelerin, çoğu zaman kendi planlama ve zamanlama hatalarını bu bent kapsamında değerlendirerek, pazarlık usulünü kullanması maddenin ruhuna aykırılık teşkil etmektedir. 21/b maddesine göre ihaleler yapılırken, mutlak suretle öngörülemeyen durumlar açıkça belirtmeli, öne sürülen gerekçeler de kabul edilebilir nitelikte olmalıdır. Aksi takdirde olası bir teftiş ve denetimde idare açısından izahatı mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.”
Bu kapsamda son dönemde yaklaşık 12 ihalenin 21 B kapsamında istenilen kişilere ve yüksek bedellerle verildiği iddia ediliyor.
Bunlardan bir tanesi Belediyenin yeni su depoları ile ilgili. Su deposu açık ihale ile en fazla 9 Milyon TL’ye mal olabilecekken, 21 B ile 12 Milyon 122 Bin TL ve artı KDV’ye verildiği iddia ediliyor.
Yine şu sıralar bitme aşamasındaki Sanat Sokağındaki düzenlemenin maliyetinin en fazla 350 Bin TL olduğu, ancak aynı uygulama ile 1 Milyon 329 Bin TL’ye verildiği yönünde.
Kentteki bulvarlara asılan Cumhurbaşkanı Erdoğan portreleri ve Türk bayrakları da bu iddialar arasında. Bunun için ise 21 F usulü ile Belediyenin bütçesinden 258 Bin TL harcama yapıldı.
Bu ihaleler bu madde kapsamında ne kadar aciliyet arzediyor bilemem.
ama bildiğin tek şey, belediye yönetiminin, Milyonlarca liralık ciddi rakamların telaffuz edildiği, kentte yaşayan herkesin hakkının olduğu ve bilmek istediği bu iddialara tek tek yanıt vermesi gerektiği…