Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Mustafa SEVEN:
Polis ne yapacak ki görüntülenmesini istemiyor?

03 Mayıs 2021, 15:37

Giderek genelgeler ülkesi haline geliyoruz galiba.
Oradan bir genelge ve yasak,
Buradan bir genelge ve yasak…
Kanunlarla sabitlenmesi gereken birçok konu, genelgelerle geçiştirilmeye çalışılıyor.
Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün genelgesi ise oldukça tartışma yaratacak cinsten.
Genelge ile polisin görüntülerinin çekilmesi yasaklandı.
Peki, neden böyle bir genelgeye ihtiyaç duyuldu.
Kimisi 1 Mayıs Emekçi bayramı öncesinde böyle bir karanın alınmasının, olası bir gerginlikte polisin müdahalesini gizlemek için alındığını belirtiyor.
Kimisi ise bu uygulamanın polisin orantısız ve görevi ile bağdaşmayan müdahaleleri gizlemek için alındığını.
Polisin zaman zaman hoş olmayan ve görevi ile bağdaşmayan yollara başvurduğu anların görüntüleri basına ve sosyal medyaya yansıyor.
Olmaması gerekin bir uygulamaya başvuran biri polis dahi olsa korunmaması gerekiyor.
Veya polis kanun dışı bir iş yapıyorsa ve bu görüntülerle belgeleniyorsa, bunu kim neden engellesin?
Geçtiğimiz yıl ABD’yi karıştıran George Floyd olayını duymayan bilmeyen yoktur.
Derek Chauvin isimli polisin, siyahi George Floyd’u gözaltına aldığı sırada diziyle boğazına basarak nefessiz bırakması ve boğularak ölümüne neden olduğu anlara ilişkin görüntüler, Amerika’da halkın sokaklara dökülmesine ve bu cinayetin tüm Dünya’nın gündemine oturmasına neden olmuştu.
Etrafta bulunan siviller, bu vahşeti görüntülemeseydi, insanlık Floyd cinayetinden haberdar olmayacaktı.
O ana şahit olanlar yaşananları cep telefonu ile kaydedip paylaşmasaydı, polisler belki de ‘meslektaş dayanışması’ içinde cinayeti örtbas edecekti.
Polis memuru Derek Chauvin ise cinayetten mahkum olmayacaktı.
Sadece bu olay değil, yakın zamanda bir İsrailli askerin yerde yatan yaralı Filistinli genci uzun namlulu silahı ile nişan alarak başından vurarak öldürmesine dair görüntüler, çevredekilerin çekimleriyle tüm dünyaya ulaşmıştı. Bu cinayeti işleyen asker de, tıpkı Floyd’un katili polis memuru gibi yargılandı ve mahkum oldu. Buna benzer örnekler dünyanın her ülkesinde verilebilir.
vatandaşların cep telefonları ile yaşananları çekmesi, polisin, halka uyguladığı işkence ve cinayetlerin görünür hale gelmesine neden oluyor.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, teşkilatına gönderdiği 27 Nisan tarihli genelge ile eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması talimatı verdi.
Bu genelgenin dayanağı olarak ta polisin ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’i gösteriliyor. Oysa polisin yaptığı, kamu görevinin icrasıdır, özel hayat değil. Bu aslında haber alma hakkının engellenmesidir.
Bu genelgenin yayınlandığı tarih, aynı zamanda geçtiğiniz yıl polis kurşunuyla yaşamını yitiren mülteci Ali El Hemdan’ın ölüm yıldönümüdür.
Geçtiğimiz sene polis kurşununa hedef olan mülteci gencin katili de, savunmasında “Ayağım kaydı, sendeledim, silahım ateş aldı” demişti. Polisin ayağının kaymadığı, bile isteye, hedef alarak ateş ettiği, tespit edilen görüntüler sonucunda ortaya çıktı.
Her meslekte mutlaka çürükler vardır.
Polisin içinde de bu muhtemeldir.
Polis te olsa suç işleyen birinin tespit edilmesi ve gereken cezaya çarptırılması gerekir.
Hak, Hukuk, adalet, özgürlükler bunu gerektirir.
Oysa bu genelge, suç işleyen polisin görüntülenmesi ve paylaşılmasının yasaklanmasına kılıf aramaktan başka bir şey değildir.
Polis görev yaparken özel hayatı yoktur. Hukukçular böyle diyor.
Hatta, kolluk kuvvetleri böyle bir engelleme yaptıkları takdirde suç oluşturur.
Kolluk kuvvetlerden birinin bir vatandaşa kötü muamele yapması ve bunun sosyal medyada yayınlanması özel hayatın gizliliği değil, tam tensine işlenin bir suçun ihbarıdır.
Bu genelgenin yayınlanmasıyla hukukçuların büyük bölümü, kamuya açık bir alanda yaşanan adli bir olayı görüntülemenin suç olmadığını belirtiyorlar.
Buna rağmen bu genelge yayınlanıyorsa vatandaş olarak sormak gerekir; Polis ne yapacak ki görüntülenmesini istemiyor?
 

Mustafa SEVEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,