Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Ercan ARSLAN:
Gazeteler bu şehrin denetim organlarıdır

26 Nisan 2021, 14:52

Batman Belediyesinde neler oluyor, neler bitiyor bazen anlamakta güçlük çekmiyor değiliz. Seçilmiş bir belediyenin hukuki süreçler öne sürülerek el çektirildikten sonra Belediye Başkan Vekilliğine Vali Hulusi Şahin’in getirilmesiyle belediyede çok şeyler değişti. Öncelikle daha önce Ertuğ Şevket Aksoy dönemi gibi İMC usülü yönetim değişikliklerine gidildi. Başka kurumlardan görevlendirme usulüyle konum bulan birkaç müdürün, aynı anda joker gibi başka birimleri de kontrol ettiğini görüyoruz. Başkan Vekili Hulusi Şahin, göreve gelir gelmez çalışmaya başladı. Yaptığı basın toplantılarında öncelikle eski dönemin borçlarını bitirme gayretlerinin olduğunu kamuoyuna duyurdu, akabinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğinin altını sürekli çizdi.

Başkan Vekili Şahin, Valilik ile Belediye arasında mekik dokuyor. Başkan Vekili Şahin boş durmuyor çalışıyor. Çalışmalarının halka yansıması ise yerel basın sayesinde halka ulaşıyor. Burada yerel basının gücü ve oluşturduğu dinamik gözardı edilemez. Belediyenin de bu süreçte en çok basının desteğine ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçek.

Başkan Vekili Şahin, gayret içinde, mücadele içinde çabalıyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor. Mahalle mahalle, sokak sokak geziyor. Halkın sorunlarını yerinde dinliyor. Tek başına halka gitmek yerine tüm ekibi toplayarak bir anlamda halkın yanına, ayağına devleti götürüyor. Bu oldukça güzel bir eğilim. Takdir toplamakla kalmayıp tebriği de hak ettiğini görmezden gelemeyiz.

Her şey çok güzel, belediye başkan vekilinden tutun da yardımcıları da hummalı şekilde lider konumundaki başkan vekiline ayak uydurmaya, onun hızına yetişmeye çalışıyor. Halk nezdinde “kayyum” izini silip, hizmetle bütünleşen bir belediye imajı yaratan Vali Hulusi Şahin’in çabaları ne yazık ki belediye içinde birileri tarafından baltalanıyor.


BELEDİYE BASIN ARASINDA AYRIMCILIĞA DEVAM EDECEK Mİ?

Bunca çalışmayı kentimizde resmi ilan alan 5 gazete, ilan almayan 20 yerel gazeteyle halka ulaştırmaya çalışan Batman Belediyesi, yer etmediği gazete neredeyse hiç yok. Ama ne yazık ki Başkan Vekili Şahin’in haberi var mı yok mu bilmiyoruz? Belediyede bazı kişiler tarafından gazeteler arasında çifte standart oluşturuldu. Haber servisi Batman’daki tüm gazetelere gönderilirken, iş reklam boyutuna geldiğinde belediyenin haberlerine yer veren 20’yi aşkın yerel gazete ise yok sayılarak resmi ilan alan 5 gazete adres gösterildi.

Gerekçe olarak ise reklam verilmeyen gazetelerin Basın İlan Kurumuna bağlı olmadığı ileri sürüldü. Gazetelerin Basın İlan Kurumuna bağlı olup olmaması bir tercih meseledir. Özel bütçeli belediyenin, Basın İlan Kurumunu kendine üst görüp, belediyenin Basın İlan Kurumuna bağlı olduğu bir müdürlükmüş gibi gösterip mevzuat bilmeyen müdürlerin iş bilmezliğinden öte değildir.

Ne yazık ki şuan yerel basın pandemi koşullarında diğer esnaflar gibi zor durumdadır. Ekonomik imkansızlıktan dolayı kağıt bile almakta zorluk çekmektedir. Karşılıksız olarak Valiliğin, belediyenin haberlerine ve diğer kurumların tüm haberlerine ayrım yapmaksızın yer vermektedir. Gazetelerin Basın İlan Kurumuna tabi olması ise tamamen gazetelerin kendi tercihleri ve ekonomik güçleriyle ilgili bir durumdur. Biz Medya gazetesi olarak Basın İlan Kurumuna bir süre tabi olduk. Akabinde kentte yayın yapan 12 yerel gazete Basın İlan Kurumunun öncülüğünde birleştirildi. Biz Medya Gazetesi de ilan hakkımızdan feragat ederek yayın hayatımızı sürdürmekteyiz.

Basın İlan Kurumuna neden bağlı olunur, şöyle özetleyelim? “Eğer devletin vermiş olduğu çeşitli ilanlardan ‘ihale, yapı inşaat ihaleleri, vb…’ birtakım devlete bağlı yatırım ihaleleri almak için Basın İlan Kurumuna bağlı olmanız lazım. Devlet bu ilanları Basın İlan Kurumu aracılığıyla onlara bağlı olan gazetelere komisyon alarak dağıtıyor. Tabi bunun için şartları var, 7 sigortalı gazeteci, 6 sayfa gazete çıkarılacak, dağıtım ücretleri, 36 ay karşılıksız şekilde her ay bu şartlarda gazete basıp denetimlerden geçerek ilan getirisi almaya hak kazanıyorsunuz. Tabi Batman’da 5 gazete ilan alıyor. Onların da ekonomik durumu çok iyi değil. Ekonomik krizin etkisi, dövizin yüksek oluşu, ham maddenin döviz cinsinden alınması gazetelerin de aylık anahtar açışı 20 bini bulan giderle ekonomi bulmaktadır.

Özel reklam almak isteyen gazeteler Basın İlan Kurumuna tabi olmak istese bile karşısına binbir zorluklar çıkarılıyor. Basın İlan Kurumuna tabi olan gazetelerde 6 sayfa çıkarma şartı aranırken, özel reklam almak isteyen gazetelere 10 sayfa çıkarma şartı dayatılıyor. Basın İlan Kurumu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden resmi kurumlara gönderilen üst yazının hiç bir yasal yaptırımı yok.

Bize anlamlı gelmiyor, sadece gazetecilikle hayatını geçindiren meslektaşlarıma yapılan bu davranış hem hakaret hem de inciticidir. Haberlerin her gazetede çıkması için servis edilmesine mevzuat yok iken, reklam için ise mevzuat öne süren yetkililer hakkında Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin ne tür bir işlem yapacak merak ediyoruz.
Bu uygulamaya Başkan Vekili Şahin devam edecek mi etmeyecek mi?
Belediye ilan almayan 20’yi aşkın gazeteyi hala görmezden mi gelecek.
Peki görmezden gelinen 20’yi aşkın gazete Belediyeyi görmezden gelirse ne olacak?
Unutmayın basın bir güçtür, medyanın gücünü her iktidar yaşamıştır, her ülke medyanın gücünü çok iyi bilmektedir. 

Sözün özü: Bir gün herkese özgür, güçlü ve tarafsız bir yayın organı gerekebilir.

Ercan ARSLAN Tüm Yazıları

© 2025 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,