Mart 2020tarihinde ilk vakanın ortaya çıktığı günden bu yana en kötü günleri yaşıyoruz.
Vaka sayıları 60 Bin7i geçerken, hergün ne yazık ki hem vaka sayılarında, hemde ölüm sayılarında yeni bir rekor kırıyoruz.
Böylece Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü Mart 2020'den bu yana toplam sayı 4 milyona yaklaşırken, can kaybı da 34 bini aştı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları baz alınarak, vaka sayılarının Şubat ayıyla birlikte yükselmeye başladığı ve Mart ayı başıyla birlikte de hızlı bir yükseliş eğilimine girdiğini görüyoruz.
Mart ayı başıyla birlikte iktidar, ‘kademeli normalleşme’ ve yerinde karar adını verdiği, kısıtlamaları il bazında ortaya çıkan vaka sayılarını baz alarak, kademeli bir şekilde kaldırılmaya başlandığı andan itibaren vakalar tırmanışa geçti.
Ayrıca yine Mart ayı, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği kurultayları ile Türkiye'nin farklı yerlerinde yine binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamaları gibi toplu etkinliklerin gerçekleştirildiği bir dönemdi.
Yapılan tüm uyarılara rağmen kalabalık kitlelerin biraraya geldiği bu etkinlikler yapıldı.
Bugün geldiğimiz nokta ise yapılan bu yanlışların eseridir.
Bizler vaka sayılarını kontrol altına almamışken bir anda vakaları yeniden hortlatan kararları almaya devam ediyoruz.
Üstelik çok değil, daha 8-10 ay öncesinde yaşadığımız acı tecrübeye rağmen.
Geçtiğimiz yıl Haziran ayı başında alınan ‘normalleşme’ kararı ile birlikte hem ülke genelinde, hem de Batman genelinde adeta vaka patlaması yaşandı, günlük vaka sayıları Batman genelinde 500-600’lere kadar yükseldi.
Şimdi ne yazık ki o karanlık tabloya doğru gidiyoruz yine. Eğer şimdiden etkin önlemler alınmazsa ve sıkı denetimler yapılmazsa, o karanlık tabloyu yaşamak çokta uzak olmayacaktır.
Geçtiğimiz yıl o kötü tablodan çıkmamızdaki önemli etkenlerden biri Filyasyon ekiplerinin başarısıydı.
Sıkı denetimler sayesinde vakalar kontrol altına alınmış ve geçtiğimiz Şubat ayı ortalarında günlük ortalama 2-3 vakaya kadar gerilemiştik.
Herşey gayet iyi gidiyordu.
Taki hükümetin açıkladığı ‘Yerinde karar dönemi’ uygulamasına kadar.
Önce kentler vaka oranlarına göre renklere ayrıldı, andından alınan tedbirler ve yasaklar bir kenar itildi.
Şubat sayı sonunda başlayarak her hafta açıklanan 100 Bin kişideki vaka oranını gösteren haritalar yayınlandı. Batman ilk iki hafta hariç, hep katlanarak vaka sayılarını arttırdı.
Önce ‘Mavi’, ardından ‘Sarı’ ve ‘Turuncu’ renkleri yitirdik ve sonunda ‘Kırmızı’ya kavuştuk.
Batman’da vakaların bu kadar artmasının önemli nedenleri var.
Birincisi, Vali Hulusi Şahin’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, Batman dışından gelenlerin mutasyonlu virüsü kente taşımaları oldu.
Ancak ikinci ve üçüncü neden bundan daha önemli.
İkincisi, özellikle kenar semtlerde oturan büyük bir kitlenin hasta olmasına rağmen Covid-19 tesri yaptırmaması.
Hepimizin özellikle kenar semtlerde oturan tanıdıkları mutlaka vardır ve bu söylediğim duruma şahit olmuşuzdur.
Ne yazık ki bu mahallelerdeki hastaların önemli bir bölümü, hastalığın iyice ilerlemesi sonucu hastaneye giderken, kimisi ise tesadüfen ortaya çıkarılan vakalardır.
Bu durumda yapılacak önemli çalışmalardan biri, kent genelinde yeniden rastgele ailelerden bireylerin seçilerek PCR testi yapılmasıdır.
Bir diğer etken ise aşı meselesi.
Uzmanlar bu hastalığı yenmenin en kestirme yolunun aşı olduğunu savunuyorlar. Ancak bildiğim kadarıyla Batman’da aşı zamanı geldiği halde aşı olamayan çok sayıda kişi var.
Ancak aşı olmaya gittiği halde karşılaştığı muamele sonucu aşı olmaktan vazgeçen kişilerde var.
70 yaşın üzerindeki bir vatandaş (ismi bende saklı) güçlüklü gittiği ASM’de öğleden sonraya randevu verildiği halde daha sonra ‘randevun yok’ denilerek ikinci doz aşı yapılmadığı için kırılmış ve bir daha aşı olmayacağını belirtmiş.
Ne olursa olsun, ‘falanca gün gel’ denilen yaşlıların aşılarının mutlaka yapılması gerekir.
Mustafa SEVEN Tüm Yazıları