Türkiye’de iki kez Normalleşmeye gidildi, ikisi de ne yazık ki fiyaskoyla sonuçlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şubat ayı sonundaki kabine toplantısı sonrası Mart ayından itibaren kademeli olarak ‘yeni normalleşme süreci’ne geçileceğini açıkladılar.
Sağlık Bakanı Koca, 1 Mart itibarıyla kriterlere uyan illerde normalleşmenin başlayacağını açıkladı.
Buna göre;
100 binde 10 vakanın altındaki iller ‘düşük riskli’,
100 binde 11-35 arası vaka olan iller ‘orta riskli’,
100 binde 36-100 arası vakası bulunan iller ‘yüksek riskli’,
100 binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise ‘çok yüksek riskli’ kategorisine göre değerlendirileceği belirtildi.
Mart ayı başında geçilen yeni süreçte düşük riskli iller ‘mavi’, orta risk ‘sarı’, yüksek risk ‘turuncu’, çok yüksek risk ‘kırmızı’ ile gösterilmeye başlandı.
Ancak uygulamanın başladığı günden itibaren vaka sayıları da katlanarak artmaya başladı.
Mesela 28 Şubat 2021 günlük Türkiye’deki tarihinde vaka sayısı 8 Bin 424 iken bu sayı 3 Nisan 2021 itibariyle tam 5,5 kat artarak 44 Bin 756 oldu.
Aynı durumu 2020 Haziran ayında başlayan yeni normal sürecinde de yaşamıştık.
1 Haziran 2020 tarihinde başlayan normalleşme sonrasında vaka sayılarında patlama yaşanmış ve Türkiye’de günlük vaka rekorları kırılmıştı.
Şimdi aynı durumu yeniden yaşıyoruz.
Hergün vaka sayılarında yeni bir rekor kırıyoruz. Şu an Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında günlük en çok vakanın bildirildiği ülke konumunda.
Peki bunun nedenleri ne?
Öncelikle şu sıralar vakaların artması ile özellikle muhalefet kanadının yüklendiği iktidar cephesinin düzenlediği kongreler, Pandemi ile mücadele anlamında büyük bir tezat oluşturdu.
200-300 kişinin katılacağı Baro ve STK kongrelerini erteleyen iktidar cephesinin, 15-20 Bin kişinin katıldığı kongre görüntüsü vermeye hakkı yoktur.
Normalleşme sürecine geçişte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonominin durumu ve işsizlik gibi etkenleri de göz önünde tuttuğu açıkça görülüyor. Ancak konunun uzmanı birçok doktor bu sürece girilmeden önce ‘tam kapanma’ yapılmasından yana iken tedbirlerin gevşetilmesi, bu günkü endişe verici tabloyu ortaya çıkardı.
Vatandaş ekonomik olarak çöktüğünü haykırırken, esnaf iş yapamadığını bağırırken, gençler işsizlikten dert yanarken, hükümet hibe desteği vereceği yerde çözümü tedbirleri gevşetmekte buldu.
Peki, Türkiye bunu yaparken, Avrupa ülkelerinde durum ne?
Bulgaristan’da tüm mikro ve küçük ölçekli işletmelere Bin 500 ila 5 bin Euro, orta ölçekli işletmelere ise 15 bin ila 75 bin Euro hibe desteği veriliyor. Yan9i geri ödemesi yok.
Çekya’da sektör ayrımı yapılmaksızın kira ödemelerinin yarısını devlet karşılıyor. Yine sanatçılara ve kültür sanat sektörü teknik ekip çalışanlarına 2 bin 200 Euro’ya kadar hibe veriliyor, iptal edilen organizasyon giderlerinin yüzde 50-80’i karşılanıyor.
Fransa’da da aynı şekilde sektör ayrımı yapılmaksızın 50’nin altında çalışanı bulunan ve fakat işlerinin en az yüzde 50’si etkilenmiş olan küçük işletmelere aylık Bin 500 Euro’ya kadar destek sağlanıyor. Ciro kaybı yaşayanlar belli koşullarla destekleniyor.
Almanya’da 50’nin altında çalışanı bulunan ve geçen yıla göre iş kaybı yaşayan tüm işletmelere kayıplarının yüzde 75’ine kadar ekonomik yardımın yanında; KOBİ’ler için 25 milyar Euro’luk destek paketi hazırlanıyor.
Neredeyse yürüme mesafesi kadar küçük olan Malta’da bile ücret desteği sağlanan firmalara 2 bin 500 Euro’ya kadar kira desteği veriliyor.
Bütçesi ve geliri Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar küçük olan ülkeler bile, esnaflarına Türkiye ile kıyaslanamayacak oranda büyük desteklemelerde bulunuyorsa, biraz düşünmek gerekir.
Bir sefere mahsus olmak üzere dargelirli vatandaşlara verilen Bin TL ile, lokanta, kıraathane ve benzeri yerlerde çalışan işçilere Bin 500 TL destek ile ve kirası 20-30 Bin TL olan işletmelere aylık 500-750 TL kira desteği ile bu iş olmaz.
Büyük devlet büyüklüğünü göstermeli ve faizli geri öremeli kredi yerine vatandaşına, esnafına bu zor günlerde hibe desteği ile şefkat elini uzatmalıdır.
Mustafa SEVEN Tüm Yazıları