Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir gebelik dönemi geçirmek, gebeliğe özgü belirtileri yaşamamak ya da daha az yaşamak, bebeğinizin potansiyeli olan kiloya ulaşmasını ve dünyaya yeterli besin depolarını oluşturmuş olarak gelmesini sağlamak, rahat bir loğusalık dönemi geçirmek, loğusalıkta bebeğinize vereceğiniz sütünüzün kaliteli olmasını sağlamak için gebelik öncesinden gelen beslenme alışkanlıklarınızı gebelikte tekrar gözden geçirmeniz önemlidir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları seçip alarak, büyür beslenir. Gebelik süresince bebek iyi beslensin diye fazla yemek, dengesiz beslenmek doğru değildir. Ama doğum sonrası eski görünüme kolayca ulaşmak için az yemek ise hiç doğru değildir.
Anne gebelik öncesi ve gebelik sonrası iyi ve doğru beslenmezse ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle karşılaşabilir.
Kendisinde ise kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş kayıpları ve kemik problemleri olabilir.
Annenin günlük yaşantısını sürdürecek yeterli enerji ve besin öğelerini alırken fazladan alacağı protein, enerji, vitamin ve mineraller hem kendisi hem de doğacak bebeğin sağlıklı olmasının garantisidir. Gebelik boyunca kilo artışı 9-14 kg arasında olmalıdır. Annelere önerilerimiz; Her gün en az 2 su bardağı süt, yoğurt veya ayran içiniz ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yiyiniz. Mercimek-bulgur karışımı yemekleri sık yiyip, yanında portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşilbiber, taze soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveleri yiyiniz. Çay, kahve gibi içeceklerin yemekle birlikte tüketmenizi azaltıp yerine ayran, süt, taze meyve suları veya komposto tüketmeyi tercih ediniz. Çayı yemeklerden 1,5-2 saat sonra içiniz. Gebe kaldığınızda, ağırlığınız normal ise her ay 1–1,5 kilo ağırlık kazanacak şekilde yediklerinizi ayarlayınız. İyotlu tuz kullanınız. İyotlu tuzu serin yerde ışık görmeyecek şekilde ağzı kapalı bir şekilde cam kavanozda saklayınız, yemeklere piştikten sonra ilave ediniz. Böylelikle bebeğinizi guatr hastalığı ve zekâ geriliğinden korumuş olursunuz. Azar azar sık aralıklarla beslenin. Uzun süre aç kalmayınız. Gebelikte sıvı tüketimi arttığından, bunu karşılamak için daha fazla süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tüketin ve her gün en az 10
Bardak (2 litre) su için. Anemiden (kansızlık) korunmak için yumurta, kırmızı et, pekmez, taze sebze, taze ve kuru meyveler gibi yiyecekleri daha fazla tüketin. Anemi durumunda demir ilacınızı düzenli kullanınız.
Doktora danışmadan ilaç almayınız. Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara içilen ortamda oturmayınız.
Sağlıkla kalın.