Serebral palsi (SP) tek bir hastalık değil, merkezi sinir sistemindeki zedelenmeler sonucunda motor fonksiyonlardaki bozuklukların ön planda olduğu birçok hastalığı içine alan bir durumdur. SP’li çocukların bilhassa şiddetli ya da orta derecede etkilenimi olanlarda beslenme ve sindirim problemleri sık görülür. Birçok beslenme sorunu uzun vadede hayati önem taşır ve çocuğun yaşam kalitesini ciddi manada etkileyebilir.
SP’li çocuklarda gözlenen beslenme problemleri, bu çocukların bakımında önemli yer tutmaktadır. Bu beslenme problemleri tedavi edilmediği takdirde, yetersiz beslenme ve büyüme-gelişme geriliğine yol açarak morbidite ve mortaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir. Serebral palsili çocuklarda beslenme bozuklukları, sıklıkla büyüme-gelişme gerilikleri ve komplikasyonlara bağlı problemlere yol açar. Erken değerlendirme, tanı ve nütrisyonel destekle beslenmeye bağlı komplikasyonlardan kaçınılarak büyüme potansiyeli en iyi duruma getirilebilir.
Beslenme sorunlarının başında salya akması, yutma ve çiğneme bozuklukları, emme sorunları, aspirasyon, reflü, kabızlıktır. Bu sorunlardan kabızlık çocukların yarısından çoğunda görülür. Sebebi ise lif ve sıvıdan yoksun beslenmesi, yanlış beslenme alışkanlıkları, yanlış tuvalet eğitimi ya da bazı ilaçlar buna neden olabilir. Kabızlığı minimuma düşürmek için;
• Bol sıvı almak
• Beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanmak.
• Probiyotik özellikli besinler, bağırsak florasına etki ederek uzun vadede bağırsak düzeni sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Bir sonraki önemli sorun ise reflüdür.Reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçtığı bir hastalıktır.Baş kontrolü, yürüme,oturma gibi motor kazınımı elde edemeyen çocuklarda sıklıkla görülür. Reflüye zamanında müdahale edilmediği durumlarda yemek borusunda yapısal bozulma, diş problemleri, öğürme, akciğer enfeksiyonu gibi problemler ortaya çıkar. Reflü olasılığını düşürmek için neler yapılmalı?
• Çocuk sık ve azar azar öğünler halinde mide doldurulmadan beslenilmeli
• Besin alımı sonrası ilk 1-2 saat içinde yatma pozisyonuna geçilmemeli
• Lifli ve bol sıvı tüketimine özen gösterilmeli • Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı
Sağlıklı günler.