Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Merve AYDIN / Diyetisyen:
Osteoporozda Beslenme

28 Aralık 2018, 12:42

Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelmiştir. Vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen en yaygın metabolik kemik hastalığıdır. Osteoporozun önlenmesi ve iyileştirilmesi için ilaçla tedavisi dışında dengeli ve doğru beslenme, kalsiyum alımı ve egzersizin önemi büyüktür. Genellikle 45 yaştan sonra başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. 50–60 yaş arası kadınlarda yüzde 40–55, 60–70 yaş arasında yüzde 75, 70 yaş üzerinde ise yüzde 85 90 olarak bildirilmektedir.
Sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almak gerekir. Kalsiyum elbette yalnızca kemiklerimizin sağlığında değil, başka işlevler için de gerekli bir mineraldir. Kasların kasılması, kalbin düzenli atması ve kanın pıhtılaşması için kalsiyum gereklidir. Kalsiyumu yeteli almıyorsak vücudumuz kemikleri eriterek, kemikteki kalsiyumu kullanır. Bunun sonucunda kemikler zayıflar ve osteoporozun gerçekleşmesi kolaylaşır. Peki, nereden alacağız kalsiyumu? En kaliteli kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleridir. Bunun dışında pekmez, susam, fıstık, fındık, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuru meyveler ve kuru baklagiller kalsiyum bakımından zengin besinlerdir. Ne kadar kalsiyuma ihtiyacınızın olduğuna yaşınız, cinsiyetiniz ve osteoporoz riskine göre değişebilir. Ergenlikte, hamilelikte, emzirme döneminde, menopoz sonrası kalsiyum ihtiyacınız artar. Özellikle çocukluk ve ergenlik sürecinde tüketilen süt ve süt ürünlerinden zengin besinlerle beslenenlerin osteoporoza bağlı azaldığı gözlenmiştir. D vitamini vücuda alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. D vitaminin en iyi kaynağı güneş ışınlarıdır. Kemik sağlığı için güneş ışınlarından iyi bir şekilde yararlanmak ve güneşlenme esnasından cam arkasında olamamak gerekir. Her gün 10-15 dakika güneşlenmek ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bunun dışında besin olarak en iyi kaynağı balık yağıdır. Az miktarda süt ve süt ürünlerinde, yumurta ve balıkta bulunur. Yaşlılarda dışarıya çıkma imkânının düşüklüğü ve özellikle kapalı giyim tarzına sahip kadınların güneş ışınlarından yaralanma imkânı düşük olduğundan yaşlı, kapalı giyinen kadınlar, gebe-emzikli kadınların doktor kontrolünde alınan preparatlarla destekleyebilirler.
Tüketmemiz gerekenler kadar dikkat edilmesi gerekilenlerde önemli yer kaplar. Tuz ve kafein fazla tüketimi vücuttaki kalsiyumu düşürür. Çay, kahve, kola tarzı kafeinli içecekler yerine süt, kefir ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, su tüketimine dikkat edilmelidir. Su tüketiminin azaltılması durumunda vücut fonksiyonlarının çalışmasında aksamalar görülür. Fiziksel aktivite, kemik kütlesini arttırır. Düzenli ve uygun egzersiz programları kemik yoğunluğunun artmasına, erimenin durmasına ve ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır. Ritimli, düzenli ve uzun süreli yürüyüşler en iyi yararı sağlar.
Sağlıklı ve mutlu günler.

Merve AYDIN / Diyetisyen Tüm Yazıları

© 2025 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,