Menü

Batman Medya Gazetesi

Geri Dön

Tuba ŞEN:
BETONA BOĞULDUK!

28 Eylül 2017, 19:28

Batman’ın şehirleşme ile ilgili ciddi problemleri var. Yani tam anlamıyla çarpık kentleşme diye bir problemimiz var. Bunu hala fark edemeyenleriniz varsa yüksekçe bir yerden Batmana bakmasını tavsiye ederim.
Her gün ama her gün şehrimize yeni binalar ekleniyor. Tabi Batmanın neredeyse yarısının müteahhitliğe merak sarması, ev almanın iyi yatırım olduğu düşüncesi, nüfusun artması, kentsel dönüşüm derken bunu normal karşılayabiliriz. Ancak yapılan yeni binalar çevreyle uyumsuz ve estetikten uzak oluyor. Bu da şehri beton yığını haline getiriyor. Kimse metre kare hesabından şehrin genel planını umursamıyor. Kentsel dönüşümle eski binaların yerini yenileri alacak düşüncesi mutluluk vericiydi. Ancak gelin görün ki kentsel dönüşüme pekte ihtiyaç yokmuş gibi. Çünkü nerede bir boşluk varsa bina dikili veriliyor. Kentsel dönüşüm de müteahhit, ev sahipleri ve belediye arasında çıkmaza varıyor. Hal böyleyken şehrin görüntüsünü, çevrenin düzenini, senelerce büyüyen ağaçların moloz yığınları altında kalmasını umursayan yok. Yan yana birbiriyle alakası olmayan binalar, sanki iki bina arasına zorla sıkıştırılmış evler. Tüm bunlar çok çirkin bir görüntü veriyor.
Bir dakikalığına hayal edin. Pencereden dışarıyı izliyorsunuz ve şimdi gerçekte var olan binalar belli bir plana göre yapılmış. Yapılan her ev için bir fidan dikilmiş, ağaçlar park ya da eski evlerin bahçelerinde sıkıştırılmamış olsun. Şimdi pencereyi açın serin bir hava, ağaçlar, düzgün yapılmış binalar ve siz böyle bir Batmana bakıyorsunuz.
Hayal ettiğimiz bu durum için çok mu geç kaldık, olmaz mı dersiniz. Hayır, hiç de geç kalmış sayılmayız. Eğer ev alınca sadece içini umursamasak hani bunun çevre düzenlemesi desek, inşaat sektöründekiler sırf kâr amaçlı binalar yapmasa, bizler evlerimizi müteahhitlere teslim ederken büyüttüğümüz ağaçlara da sahip çıksak. Daha çok önem versek yaşadığımız yere.
Bu durum sadece bizim şehrimize ait bir problem olduğu sanılmasın ancak bizim önce kendi yaşadığımız şehri güzelleştirme amacımız olmalı. Bunu sadece belli kurum ya de kişilerden de beklememiz lazım. Her birimizin yaşadığı şehri sahiplenmesi lazım. Biliyorum ki herkes düzenli yeşillikli olan bir şehirde yaşamaktan mutluluk duyar. Bu yüzden daha iyisini istemekten, şehrimizi daha iyi bir yer haline getirmek için çabalamaktan çekinmeyin.
Ve ne olur Hz. Muhammet (s.a.v)’in bu sözünü hiç unutmayın "Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse bırakmasın, muhakkak onu diksin". Unutmayın diyorum çünkü Batmanın yeni dikilecek binalardan çok yeni dikilecek fidanlara ihtiyacı var.

Tuba ŞEN Tüm Yazıları

© 2024 - Batman Medya Gazetesi

Normal Siteye Dön

,