Ramazan ayında, beslenme alışkanlıklarımız neredeyse tümüyle değişiklik gösterir.
Vücudumuzun bu değişikliklere uyum sağlaması için iftar ve sahur arasındaki süreyi beslenme açısından iyi değerlendirmek gerekir. Aksi halde kilo alımı, hazımsızlık gibi sorunlardan; yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi önemli hastalıklara kadar sağlığımızı etkileyecek birçok durumla karşılaşmamız mümkün. Beslenmemizde yapacağımız basit değişikliklerle daha keyifli ve sağlık sorunlarından uzak bir ramazan geçirebiliriz.
Sağlığımıza dikkat etmek ve kilomuzu korumak adına aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat edilmelidir ;
Öğünler sahur ve iftar olmak üzere iki ana ve iftardan sonra 1,5- 2 saat aralıklarla iki ara olarak düzenlenmelidir.
Normalde nasıl kahvaltı günün en önemli öğünüyse Ramazan ayında da sahurun en önemli öğün olduğu unutulmamalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Sahurda tercihinizi kahvaltılıklardan yana kullanmak sizin için en sağlıklısı olacaktır. Az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta, süt, domates, salatalık, ceviz-fındık, çiğ sebze-meyve ve tam buğday ekmeğinden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Hem sahurda hem iftarda mideyi birden çok fazla yemekle doldurmamak gerekir. Aniden yaşanan mide gerginliği tansiyon yükselmelerine yol açabilir. İftarı 2 öğüne bölmek önemlidir. İftar öncelikle 1-2 bardak su ile açılmalıdır. İftariyelik olarak ise salam, sosis, sucuk, pastırma ve kavurma gibi işlenmiş etler yerine, az miktarda kuru hurma, tuzsuz zeytin ve peynir tercih edilebilir. Sonrasında mideyi rahatlatmak ve hazmı kolaylaştırarak mide gerginliğini engellemek adına düşük kalorili ev yapımı bir çorba tüketilebilir. Bu küçük öğünden sonra mutlaka 15-20 dk beklenmeli ve sonrasında ana yemeğe geçilmelidir. Ana yemekte doyumu sağlamak için yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, hindi, balık, kurubaklagil, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatayla devam edebilirsiniz. Ramazan pidesi bu ayın vazgeçilmezidir; ancak minimum miktarda tüketilmesi gerekir.
Ana yemekten sonra 1,5 saat arayla 2 ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerde ise porsiyon kontrolü yapılarak meyve, leblebi, ceviz, fındık, badem, yarım yağlı süt ve yoğurt tüketilebilir. Tatlı tüketilecekse haftada 1-2 kez, ana yemekten 2 saat sonra olacak şekilde ara öğün yerine meyveli, sütlü tatlılar veya dondurma tercih edebilirsiniz.
Ramazan ayının yaza denk gelmesi, günlerin uzun olması ve hava sıcaklığı nedeniyle, oruç sırasında vücut normalden daha fazla su ve mineral kaybına uğramaktadır. Kaybolan su ve mineral kaybını dengelemek için iftardan itibaren sahur vaktine kadar bol su (2-2,5 litre) ve sıvı (örneğin ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata ve az şekerli kompostolar) tüketimine özen gösterilmelidir.
İftar veya sahur sofralarında fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerin bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca yemekleri pişirirken ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.
Ramazanda sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle konstipasyon (kabızlık) yaşanma sıklığı artar. Kabızlığı önlemek adına, yemeklerde lif/posa oranı yüksek besinler, sebze yemekleri, salatalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler tercih edilmelidir.
Yemekler küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yenilmeli, besinler ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
Son olarak iftardan yaklaşık 1 saat sonra yapılan hafif yürüyüşler hem metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak hem de sindirimi kolaylaştıracaktır.
Diyetisyen Dilan Tarhan
Batman Yaşam Hastanesi