Batman merkeze bağlı Kuyubaşı (Cegeluye) köyü sakinleri ekip, biçtikleri fıstık tarlalarının TOKİ'ye devredileceğini belirterek duruma tepki gösterdi.
Köy sakinlerinden Zeydan Beycan “TOKİ tarafından yapılan sosyal konut projelerine karşı değiliz. Konut yapılacak bunca uygun yer bulunurken, üzerinde binlerce fıstık ağacı olan bu tarlaların imara alınarak yapılaşmaya açılmasına karşıyız, buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.
“İZİN VERMEYECEĞİZ”
Merkeze bağlı Kuyubaşı (Cegeluye) köyü sakinleri, basın açıklamasıyla uzun yıllardır ekip biçtikleri ve fıstık bahçesine dönüştürdükleri Hazine’ye ait arazilerin TOKİ’ye devredileceğini ileri sürerek tepkide bulundu. Grup adına basın açıklaması yapan Zeydan Beycan, “Geçimimizi hayvancılık ve çiftçilikle yapmaktayız. Bütün bölgede olduğu gibi bizlerde bir kısım arazilerimize fıstık diktik. Bununla beraber kayalık, çorak, demir girmez ve ekilecek durumda olmayan arazileri ıslah edip fıstık tarlalarına çevirdik. Bu bölgede şu anda 30 bine yakın fıstık ağacı bulunmaktadır. Şimdi de fıstık tarlalarının TOKİ’ye devrileceğini öğrendik. Üç kuşaktır vergilerini ödediğimiz, satın almak için defalarca dilekçelerle müracaat ettiğimiz bu fıstık tarlalarının, TPAO petrol sahası ve özel güvenlik sahası olduğu gerekçesiyle bize satılmadı. Ama şu anda konut için TOKİ’ye devrediliyor. TOKİ tarafından yapılan sosyal konut projelerine karşı olmadığımızı ve hatta köyümüzde TOKİ tarafından 3 adet konut projesi bulunmaktadır. Batman ve çevresinde, hatta Kuyubaşı köyünün kendisinde bile boş ve yapılaşmaya uygun hazine araziler bulunmaktadır. Konut yapılacak bunca uygun yer bulunurken, üzerinde binlerce fıstık ağacı olan bu tarlaların imara alınarak yapılaşmaya açılmasına karşıyız, buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.
“BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN”
Yıllardır çalışıp, ıslah edip adeta bir fıstık ormanına çevirdikleri tarlaları, defalarca dilekçe verip satın almak istediklerine rağmen kendilerine satılmadığını ifade eden Beycan, “Devletin çıkardığı 6292 sayılı kanun uyarınca biz bu taşınmazlarda satın alma konusunda hak sahibiyiz. Buna rağmen bizlere verilmeyip TOKİ’ye devredilmesini kabul etmiyoruz. Onlarca başvurumuz var. Bunca başvurumuza rağmen hiçbirine cevap dahi verilmedi. Tarım verilerine göre bu ağaçların değeri 8-10 bin liradır. Katma değeri yaklaşık 300 milyon olan bu ağaçların sökülmesi hangi vicdana sağmaktadır. İsteğimiz, bir an önce, hemen bu yanlıştan dönülsün. Boş, ağaçsız, çorak olan, tarıma uygun olmayan yerler var. Oraya kaydırılsın” dedi.