Değerli Batman Medya Gazetesi okuyucuları bu haftaki röportajımızın konuğu, yıllardır söylediği Kürtçe şarkıları, müziği ve güçlü sesiyle ön plana çıkan sanatçı Maruf Alan...
Kendisiyle yaptığımız söyleşide sanatını, hayata ve topluma dair görüşlerini, müziğini, eserlerini kapsayan çalışmalarını, sanata ve sanatçıya ilişkin düşüncelerini sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz sanatçıyı daha yakından tanıyalım.
* Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
- 34 Yaşındayım. Ben Cizre Botan bölgesinden ve aslen Şırnaklıyım. 1994 Yılından beri Batman'da yaşıyorum.
* Bu aralar herhangi bir klip çalışmanız var mı ?
- Evet söz ve müziği bana ait 'Güla Dıfroşım' isimli yeni bir klip üzerinde çalışıyorum. Zaten tüm eserlerim bana ait. Yakın bir zamanda çıkacak olan bu klibim de bir aşk hikayesi olacak.
* Klip veya albüm çalışmasıyla ilgili ilk eserinizi ne zaman çıkardınız?
- 10 Eserden oluşan 'Bejıng' isimli Kürtçe bir albümüm var. Bu albümü 2016'da çıkardım. Kom Müzikten çıkan ilk albümümde 10 eserim bulunuyor.
* Bunun dışında herhangi bir çalışmanız var mı?
- Elbette. Bu albümümün yanı sıra, Kürtçe eserlerden oluşan 8-9 adet klibim var. 2 Ay önce de 'Buk u Zava' isimli yine Kürtçe bir klip çıkardım. Singıl olarak yaptığım klibim Aşanlar Müzik'ten çıktı. Toplamda 7 singıl ve 9 tane de klibim mevcut.
* Müzikle ne zaman tanıştınız?
- Biz esasen Koçeriz. Bizim oralarda, Van Bahçesaray taraflarında yaylalar var. Annem orada aile arasındaki düğünlerde şarkı söylerdi. Amcalarımın eşleri ve bazı akrabaların olduğu aile ortamlarındaki düğünlerde oyunlar oynanıp eşlik edilirdi. Tabii şimdiki gibi enstrüman falan yoktu. Annem şarkılarını enstrüman olmadan, ağızla seslendirirdi. Ben de merakla annemin söylediği şarkıları dinler ve o şarkıları mırıldanırdım. Bu dönemde henüz 5 yaşında küçük bir çocuktum.
* Müziğe gerçek anlamda ne zaman başladınız?
- Müziğe 24 yaşından sonra, yani 2009 senesinde başladım. Aslında bu sanata yönelmem kolay olmadı. Ailemin en büyük ferdi olduğum için bazı görev ve sorumluluklarım vardı. Müziğe tam olarak adım atmadan önce, ailemin de onayını aldım. Bir- iki senelik öğrencilik dönemim oldu. 2011'de 'Buka me' adında söz ve müziği bana ait olan ilk Kürtçe eserimi çıkarmıştım. Yaklaşık 10 yıldır da müziğin içindeyim. Enstrüman olarak sadece bağlama çalabiliyorum.
* Bir sanatçı olarak eserlerinizde nelere yer veriyorsunuz ve hangi temalar kaplıyor müziğinizi?
- Eserlerimde bazen aşk var, bazen hüzün veya sevinç var, acı yada mutluluk var. Yaşamın renkleri var; hayatın tarihini, toplumun gerçeklerini yansıtmaya çalışıyorum.
* Batman'daki müzik sanatı ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sizce nasıl bir potansiyel var?
- Batman'da müzikle ilgilenen gençler var ama çoğu bu konuda donanımlı değiller. Ne söylediklerini bilmeden şarkı söylüyorlar. Her şarkı söyleyen sanatçı değildir. Ben dahil, ne için şarkı söylediğimizi, hangi felsefeyle, hangi gerçeklik ve donanımla müzik yaptığımızı bilmemiz gerekir. Elbette ki herkesin şarkı söyleme, müzik yapma hakkı var. Hangi dilde olursa olsun sanatını icra etme hakkı var. Ama müzik altyapısı, sanatsal ve düşünsel olgunluk ve ciddiyet olmadan, sadece şarkı söylemekle bu iş olmaz. Şimdi güzel ve güçlü sesler var ama çoğu ne için söylediklerini bilmiyorlar.
* İşini layıkıyla yapanlar yok mudur?
- Elbette var ama öte tarafta, teknolojik ortamlarda, sosyal medya üzerinden müzik yapan bir çok 'sözde' sanatçı ve şarkıcı var. Ama gerçekten sanat yapan, müzik yapanların sesleri duyulmuyor. Bu sözde şarkıcıların altyapıları bomboş. Hangi toplumda yaşadıklarını bilmeden şarkılarını bu mecralardan paylaşmalarına rağmen milyonlarca tıklanıyorlar. Oysa işin aslı bu değildir. Sanat emek, zaman ve donanım ister. Milyonlarca tıklanması onun sanatçı olduğu anlamına gelmez. Yaptıkları müzikle beraber, kendileri de aynen sabun köpüğü gibi kısa sürede kaybolup gidiyorlar. Çünkü yapılan işin içi boş ve yapay.
* Sizce müzik sanatı nedir? Nasıl tarif edersiniz?
- Gözle görülmeyen, sadece sesle ve hisle duyulan, toplumların yaşam tarzıdır.
* Daha önce herhangi bir proje veya etkinlikte yer aldınız mı?
- 2013-2016 Yıllarını kapsayan bir dönemde Hasankeyf Orkestrasında yer aldım. Bu müzikal etkinlik projesinde yaklaşık 3 yıl şarkı söyledim. Onun dışında tiyatroya ilgi ve alakam var. Tabii ben ses sanatçıyım, tiyatrocu değilim. Ama tiyatro ile de ilgilendiğimi söylemek istedim.
Röportaj: Recep Akın
[email protected]