Merhaba gazetemizin değerli okurları yeni ve oldukça farklı bir çalışma ile karşınızda olabilmenin sevinci ve heyecanı içerisindeyiz. Belirli zaman dilimlerinde gerçekleştireceğimiz TELE-RÖPORTAJ'larımızla birbirinden değerli spor adamlarımızın Batman ve ülke futboluna ilişkin öneri, düşünce ve değerli anılarını sizlerle buluşturma gayreti içerisinde olacağız. TELE-RÖPORTAJ'ımızın ilk konuğu futbola Batman Petrolspor'da başlayıp Samsunspor, Fenerbahçe ve bir çok kulüpte forma giyen ve 9 kez de Milli Takım formasını giyen Orhan Kapucu.
Diyarbakırspor'da iki kez gol krallığı bir kez de Tanju Çolak'ın ardından da gol krallığında da ikinciliği bulunan ve oldukça parlak bir futbolculuk kariyerinin yanı sıra teknik adam olarak Antalya Gençlik ve Spor Kulübü, Batman Belediyespor, Mardinspor, Şanlıurfaspor, Siirtspor, Aytemiz Alanyaspor, Maltepespor, Aksarayspor, Cizrespor, Hatayspor, İskenderun Demir Çelikspor, Antalya Kumlucaspor, Samsunspor ve son olarak Batman Petrolspor'da görev alan Orhan Kapucu ile gerçekleştirdiğimiz TELE-RÖPORTAJ...
* Orhan Kapucu kimdir?
- Orhan Kapucu 1959 yılında Batman'da doğan 22 yılını Batman'da geçirdikten sonra futbol hayatı dolayısı ile Batman dışında hayatını futbola adamış biridir.
* Futbola başlangıç sürecinizden söz eder misiniz?
- Okula başlangıç tarihi ile birlikte futbol sevdamda başlamıştır. 1979 yılında Batman Petrolspor ile başlayan futbol sevdam 1994 yılında noktalanmıştır.
* İlk olarak çalıştığınız teknik adamlar kimlerdi ve sizin Fenerbahçeli Orhan Kapucu olmanıza vesile olan teknik adamlar kimlerdir?
- Amatör olarak hocam rahmetle andığım Muzaffer Koyuncu hocamdı. Profesyonel olarak tekrar rahmet ile andığım Gündüz Tekin Onay'dı. Özellikle Diyarbakırspor'da hocam olan Nihat Fırat'ın benim gelişimimde çok büyük katkısı olmuştur.
* Sizin döneminizden sonra altyapılardan yetenekli futbolcu çıkmıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Alt yapılara gereken özen gösterilmemektedir. Amaç futbolcu yetiştirmek olmadığı için göstermelik alt yapılar mevcuttur. Burada çalışan hocalar da işin ehli olmadığı için futbolcu yetişmesi de böylece tesadüflerle olmuş oluyor.
* Güçlü bütçelere rağmen teoride oluşan başarı olgusu sizce neden pratiğe dönüşemiyor?
- Güçlü bütçeleri yeri ve zamanında kullanmak önemlidir. Oyuncular alınırken takımın gidişatı ve takıma uyumlu olup olmadıkları, ahlaki yapısı mutlaka iyi araştırılmalıdır. İyi kadro kurmak bazen güçlü bütçelerle bile olmamaktadır. Bu nedenle önemli olan uyumlu kadroyu oluşturabilmektir.
* Kulüplerin temel taşlarını oluşturan yönetici, teknik adam, futbolcu, taraftar olgularının başarı veya başarısızlıktaki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Kulüplerin en önemli temel taşı yönetimdir. Kulüp işleyişinin idame edebilmesi için üzerine düşen yönetimce verilen sözlerin yerine getirilmesi ve işleyişi sağlıklı sağlaması halinde sorunsuz bir kulüp olgusu ortaya çıkar. Taraftar olgusu olmazsa olmazdır. Fakat belli ölçüler içerisinde olmak kaydı ile. En son ve bu işleyişin aktörleri teknik adam ve futbolcular gelir. Basın da bu faktörler arasında önemlidir. Bu faktörlerden biri bile sağlıksız işlemeye başlarsa başarısızlık için tehlike çanları çalıyor anlamına gelecektir.
* Başarılarda genelde yönetici, futbolcu ve taraftarlar öne çıkarken, teknik adamların yıldızı pek parlamaz veya parlatılmaz. En ufak bir başarısızlıkta fatura ilk olarak teknik adama kesilmesine ne diyeceksiniz?
- Harcanması en kolay veya suçluluktan kaçmanın en rahat olanı hocanın görevine son vermektir. Yönetim para vermez, futbolcu oynamaz hoca suçludur. Kimse futbolcunun parasını almadığı için oynamadığına bakmaz. Yönetimin görevlerini yerine getirmediğine bakmaz. Faturayı hocaya keser sorumluluktan kaçarsın.
* Sizce teknik adamların rahat çalışabileceği bir ortam var mı? Transferler başta olmak üzere takımdaki bazı kararlarda etkili olunabiliyor mu?
- Kurumsal takımlarda rahat çalışma ortamı bulma şansı vardır. Sistemini sağlam temellere oturtmuş kulüpler bunu başarıyor. Prensip sahibi ve otoritesini kullanan hocaların çeşitli kararları almada sıkıntıları olmaz.
* Türk futbolunun başarısal anlamda Avrupa’nın gerisinde kalmasına, gerek milli takım, gerekse kulüplerimizin Avrupa’daki başarısızlığını neye bağlıyorsunuz?
- Alt yapıdan oyuncu çıkarmadığınız zaman Avrupa'nın gerisinde kalmamız gayet doğaldır. Milli takım ve kulüp bazında bir sisteme tabii değiliz. Sistem önce milli takımda oyuncularımızın yapısına bakılarak belirlenmelidir. Sonra çok yabancı oynatılması nedeniyle ülke futbolunu geriye götürmesi gayet normal.
* Parlak bir futbolculuk döneminden sonraki süreçte geçiş yapmış olduğunuz teknik adamlıkta dilediğiniz çalışma koşullarına erişebildiniz mi?
- Futbolcuyken kendinden sorumlusun. Teknik Direktörlükte sorumlu olduğun kişi ve kurumlar artmaktadır. Kültürel yapıya baktığınızda bu ortamı size yaratacak yönetimleri bulmak çok zor. Benim hocalık yaptığım tüm takımlar para sıkıntısı çeken takımlardı. Sadece Cizrespor'da rahat çalışma ortamını yakalayabildim.
* Teknik adam olarak en iyi çalışma imkanını bulduğunuz kulüp hangisi ve Batmanlı bir spor adamı olmanızdan kaynaklı sıkıntılar yaşadığınız oldu mu?
- Teknik Direktörlük yaptığım tüm takımlarda sorunlu ve parasız ortamlar oldu. Cizrespor'da çalışma imkanlarım çok güzeldi. Yakın zamanda İstanbul'dan bir takımın Başkanı beni aradı. Menajerim vasıtası ile benimle çalışmak istediğini söyledi. Şampiyonluk hedefi olmayan takımlarla çalışmayacağımı belirttim. Kendisi de hedeflerinin şampiyonluk olduğunu söyledi. Nerede olduğumu sordu, Antalya'da yaşadığımı söyledim. Israrla nereli olduğumu sordu bende Batmanlı olduğumu söyleyince tek kelime etmeden sonra görüşürüz dedi ve telefonu kapattı. Daha sonra başka bir hoca ile anlaştığını menajerden öğrendim.
* Bölge futbolumuzdaki önlenemeyen çöküşü neye bağlıyorsunuz ve buna dur diyebilmek için neler yapılmalıdır?
- Bölgemizin futbolda geriye gitmesinin ana nedeni ekonomik ve bölgedeki sıkıntıların had safhaya ulaşmasından kaynaklıdır. Bunun için alt yapılara önem vermek bu çözümde etkili olacaktır. Alt yapılara gelen hocaların bu işi iyi yapmaları ve yeterli olmaları da önemlidir.
* Sizin döneminizden sonra ulusal çapta futbolcular yetişmez oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Bizim dönemden sonra bazı oyuncular Türk futbolunda söz sahibi oldu. Örneğin Mehmet Gönülaçar, Tarık Yurttaş ve Devran Ayhan gibi isimlerinden sonra çok oyuncu çıkaramadık. Bu da alt yapıların işleyişi ile ilgili sıkıntıların olduğunu gösteriyor.
* Batman Petrolspor kulübünün TPAO’dan çıkarılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ve kulübün kurtuluşu için çözüm önerileriniz nelerdir?
- Kulübün TPAO'dan ayrılmasını gayet olumlu buluyorum. Halkla bütünleşmesi takımın Batmanlılarla yönetilmesidir. Kurumda kişiler siyasi otoriteye hesap verdiklerinden rahat çalışamıyorlardı. Bu da başarıda süreklilik arz etmemesi demektir. Kulübün kurtulması için şehirle bütünleşmesi gerekir. Yönetimde çok seslilik olmalı ki kararlarda sıkıntı olmasın.
* Yetişmiş olduğunuz ve çok arzuladığınız B. Petrolspor’da da görev aldınız. Fakat başarı yakalanamadı buna biraz değinir misiniz?
- Batman Petrolspor'da çok geç görev aldım ama çalışma ortamı olarak istediğim ortamı yakalayamadım. Parasal sıkıntıların takımı olumsuz etkilemesi ve bu sıkıntıların devam etmesi ile başarı gelmesi imkansız idi. Futbolcuların tamamı peşinat dahil alacaklarının hiç birini alamadı. Sorunlar da bundan dolayı futbolculara yansıdı. Başarısız olduğumu kabul etmiyorum. Bu şartlarda bile benden sonraki süreç ile mukayese edecek olursanız tam aksine başarılı olduğumu göreceksiniz.
* B. Petrolspor’un kurtuluşu nasıl mümkün olur? Nelerin yapılması halinde Petrolspor istenilen başarıyı yakalayabilir?
- Petrolspor'un kurtuluşu şehirle bütünleşir, yönetime çok seslilik gelir, takımda yöneticilerin karar almada ortak tavır ile mümkün olabilir. Sadece Başkanın tek başına ekonomik sıkıntıları çözmesi yeterli olmaz. Başta Valimiz olmak kaydı ile Batman'ın ileri gelenlerinin takıma parasal katkı vermeleri ile sorunlar çözülür.
* Mevcut yönetim biçimiyle B. Petrolspor’u neler bekliyor? Bir ışık görebiliyor musunuz yoksa bunlar iyi günlerimiz midir?
- Mevcut yönetime desteklerin güçlü bir şekilde maddi ve manevi olmadığı taktirde ilerde daha sıkıntılı dönemlerin Petrolspor'u beklediğini söylemek güç olmayacağı gibi gerçekleri görmemizi kolaylaştıracaktır.
* Batman’ın yıllar önceki başarılarından uzaklaşmasını ve özellikle son yıllardaki yerinde saymışlığını neye bağlıyorsunuz? Başarısızlıktaki etkenleri yüzde olarak paylaştıracak olursanız yönetim, taraftar, basın ve Batman kamuoyuna nasıl bir yüzde paylaşımında bulunursunuz?
- Batman futbolunun geriye gitmesi veya yerinde sayması tamamen transferlerde uyumlu kadroların bir araya gelmemesinden dolayıdır. Bir yüzde vermek gerekirse bunda her kesimin payı eşittir. Yönetim transferde hatalı, taraftar destekte eksik, basın eleştiride acımasız, kamuoyu maneviyatta yok.
* B. Petrolspor’da mevcut yönetimin genel tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Başaramazsak bırakırız söylemine karşın böyle bir şey gerçekleşmiş değildir. Sizce Petrolspor yönetimi Petrolspor’un selameti için hangi adımları atmalıdır?
- Batman Petrolspor'da mevcut yönetim çok riskli bir dönemde yönetimi devir almıştır. Başarılara alışmış bir camiada en küçük başarısızlıkta eleştirilerin en kötüsüne maruz kalacaklardı. Petrolspor'un geleceği için bu yönetim devam ederse Vali ve bir bütün olarak Batman'ın desteğini arkalarına alamazlarsa kulübümüzü selamete ulaştıracak adımları atamazlar.
* Petrolspor’un mevcut yönetimi belli başlı kişiler dışında herhangi eski sporculara danışmamasını ve fikir alışverişinde bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Petrolspor'un yönetiminde bende olsam eski futbolcular ile istişare yapmam. Petrolspor eski oyuncularından hangisini takımın başına hoca olarak getirdi ise geride kalanlar eleştiri oklarını ve dedikoduları had safhada yapmışlardır. Dolayısı ile bu açıdan bakacak olursak fikir alışverişi yapmaması çok doğaldır.
* Batman Petrolspor’un yeteri oranda şehirce sahiplenildiğini ve Türkiye çapında yeteri oranda lobisinin olduğunu düşünüyor musunuz?
- Petrolspor'un şehirde sahiplenmemesi bulunduğu konumu itibariyle bellidir. Sadece Başkan Aydın Gülmez bu yükün altından tek başına çıkamaz. Şehrin siyasi ve ileri gelenleri bu sorumlulukta ortak olmalı. Türkiye'de lobisi hiç olmadı ve bu yapı ile olamaz da. Kıskanç ve yıkıcı eleştiri ile bir yere varamayız.
* Petrolspor’da son yıllarda sezon içinde artan teknik adam ve futbolcu giriş çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Teknik Direktör ve futbolcuların devamlı değişmesi, istikrar anlamında olumsuz bir tablo oluşturur. Devamlılık için uzun vadede hoca, iskelet bir kadro istikrarı olması gerekir.
* Geçmişten bugüne bakıldığında görev almış yöneticilerin Batmanlı teknik adam ve futbolculara gerekli sahiplenmeyi gösterdiğine inanıyor musunuz ve takımda yerli bazdaki görevlendirmeleri yeterli buluyor musunuz?
- Geçmiş yönetim kurumda olduğundan dolayı özgür iradeleri ile Batmanlı hocaları getiremediler. Şimdiki yönetim hem Batmanlı hoca hemde Batmanlı futbolculara şans verdi. Kamuoyu bu desteği yerli hoca ve futbolculara vermediği gibi eleştiri dozunu had safhada yapmışlardır.
* Neredeyse her sezon şampiyonluk hedefiyle lige başlayan Petrolspor’un ligin son haftalarına doğru ligde kalma çabası içine düşmesini neye bağlıyorsunuz?
- Son dönemde parasal sıkıntıların takıma yansıması şampiyonluğun uzağında kalınması, hatta kümede kalma mücadelesine neden olmuştur. Bu sorunların devam etmesi halinde şampiyonluk zor görünüyor.
* Petrolspor yönetimine önümüzdeki sezona ilişkin ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
- Petrolspor yönetimi önümüzdeki sezon mülki amirler ve şehirden destek alamaz ise hedefini uzun vadede genç bir takım ile geleceğe yatırım üzerine yapmalıdır.
* Samsunspor camiası tarafından son derece saygı duyulan ve sevilen birisiniz. Bu saygı ve sevginin kaynağı nedir hocam?
- Bizim dönemimizde Samsunspor en güzel zamanlarını yaşadı. Ardından yaşanan talihsiz kaza kulübü biraz geriletse de daha sonraki yıllarda mücadele ettiği Süper lig'de oldukça başarılı işler çıkardı. Samsunspor camiasının bana duymuş olduğu saygı ve sevgiye gelince. Dönemin kadrosu olarak yakaladığımız başarılar sonucunda Samsunspor tarihinde unutulmazlar arasında yer almayı başardık. Ayrıca yaşanan elim kazanın ardından takımıma vefa borcumu ödemek ve kulübüme olan saygı ve sevgimi göstermek bakımından bir yıl bedelsiz olarak gururla ve severek Samsunspor formasını giydim. Yine benzeri bir durum halinde ihtiyaç duyulursa benim için son derece önemli bir yere sahip olan Samsunspor kulübü için aynı fedakarlığı severek tekrarlarım. Ayrıca istenilen yerde olmasa da Samsunspor'un sezonu PTT 1. lig'de kalarak tamamlamasını takımın geleceği adına olumlu bulduğumu belirtmek isterim.
* Petrolspor’dan sonra ilimizin dışarıda temsil eden ender isimlerden birisiniz. Bu nedenle gerek sizin döneminizde ve gerekse sizden sonra kulüpte çeşitli kademelerde görev almış şahısların yanısıra kulübümüze gönül vermiş herkesce çok seviliyorsunuz. Bunun için neler diyeceksiniz?
- Türkiye çapında Orhan Kapucu olarak tanınmama vesile olan kulüplerin başında Batman Petrolspor kulübü gelir. Samsunsor'un olduğu gibi Batman Petrolspor forması da benim için son derece kutsaldır. Her kulübümüzün de bende yerleri oldukça farklı ve anlamlıdır. Tek üzüntüm takımlarımızın olması gereken yerlerde olmamalarıdır. Dilerim her iki kulübümüzde hakettikleri gelir ve bize de bundan mutluluk duymak düşer.
* Gerek futbolculuğunuzda ve gerekse teknik adamlık kariyerinizde unutamadığınız anıları bizimle paylaşır mısınız?
- Futbolcu olarak unutamadığım anlardan biri kuşkusuz Samsunspor formasını giydiğim 86-87 sezonunda Fenerbahçe maçı unutulmazlar arasındadır. Fenerbahçeyi 4-0 yendiğimiz maçta attığım 3 golü ve oynadığım üst düzey oyunu unutamıyorum. Teknik adamlıkta ise unutamadığım anlardan biri de Teknik Direktörü olduğum Samsunspor'un kümede kaldığı yıl. Üç deplasmanda üst üste oynadığımız ve 9 puan çıkardığımız ve sıralamada üstümüzde yer alan Gaziantep Belediyespor, Malatyaspor, ve Elazığspor'u altımıza alarak kümede kaldığımız hatta PLAY-OFF oynamayı kaçırdığımız maçları unutamıyorum.
* Son olarak neler söylemek istersiniz?
- Son olarak öncelikle son derece anlamlı bulduğum bu Tele-Röportaj çalışmanız ve teklifiniz için size ve şahsınızda Batman Medya Gazetesi'nin bütün çalışanlarına teşekkür ediyor başarılarınızın devamını diliyorum. Ayrıca Batman kamuoyuna ve Batmanlılara önerim yıkıcı değil yapıcı olalım. Başka Petrolspor yok. Yönetim ve futbolculara gerekli desteği verelim. Yerli hocalar görev başındayken istifaya davet ederek göndermek çözüm değil. Tüm Batmanlılara Batmanlılık bilinciyle hareket etmelerini diler saygılar sunuyorum.